lauantai 31. elokuuta 2024

Mitä tehtiin Tallinnassa

Nyt olisi tältä erää viimeinen postaus elokuiselta Tallinnan matkalta. Tällä kertaa käyn läpi pähkinänkuoressa, mitä puuhailimme kolmen päivän aikana kesäisessä kaupungissa. Ravintolavinkit kirjoitinkin jo aiemmin, postaus löytyy täältä. En tiedä muista, mutta itse tykkään palata lukemaan näitä Tallinnan postauksiani aina uudestaan, jonka vuoksi jaksankin näitä tänne tehdä, vaikka vievät yllättävän paljon aikaa koota ja usein mukana on samoja kohteita, joista olen ennenkin maininnut. Olimme esimerkiksi tälläkin kertaa samassa hotellissa kuin tammikuisella lomalla. Rotermannilla sijaitseva Metropol on osoittautunut omiin menoihimme nähden parhaaksi sijainniltaan, eikä hotellissa ole muutenkaan mitään valittamista, joten päädyimme siihen. 




Valloittava vanhakaupunki

Monet saattavat ajatella, että vanhakaupunki on jo nähty, mutta allekirjoittanut ei kuulu heihin. Yksinkertaisesti rakastan vanhankaupungin tunnelmaa, pastellisia rakennuksia ja siistejä katuja. Itsehän voisin viettää pelkästään vanhankaupungin kujia ristiin rastiin kävellen päiviä, varmaan viikkojakin. Tälläkin kertaa vastaan tuli monta putiikkia, kahvilaa ja uutta lokaatiota, että ihmettelin itsekin, luulin nimittäin tuntevani paikan jo vuosia siellä pyörittyäni kuin oman kotini. 




Näyttävät näköalatasanteet

Mihin vuodenaikaan tahansa näkymät vanhankaupungin Toompean mäeltä ovat upeat. Täältä löytyy useampikin näköalatasanne, mutta tunnetuin taitaa olla Kohtuotsan näköalatasanne, jossa mekin kävimme katselemassa alkuillan upeaa kesäistä maisemaa. Paikalla sijaitseva pinkki tekstiseinä on kokenut kovia vuosien varrella. Seinää on sotkettu graffitein, joiden päälle on maalattu pinkillä useat kerrat. Tämän seurauksena seinä alkaa olla aika surullinen näky, monen kerroksen maali rapistuu eikä tylsä "Tallinn" teksti ole mitään "the times we had" tekstiin verrattuna, joka tässä entisaikaan oli. Joka tapauksessa tänne haluan aina aikataulun salliessa, sillä eihän noihin maisemiin vain kyllästy.




Eloisa Balti jaama tori & Second hand myymälät

Tallinnan tätä nykyä kuuluisin tori, asematoriksikin kutsuttu. Moni minun ikäluokkaani oleva muistaa ehkä lapsuudestaan legendaarisen Mustanmäen torin, joka onneksi on historiaa, sellaisena piraattipesänä kuin se aikoinaan oli. Ajat ovat tosiaan muuttuneet ja nykyään mennään vähän erityyppisille toreille. Balti jaama torilla on parasta käydä tunnelmoimassa kunnon kauppahallin tuntua, värikkäät hedelmäkojut sekä sisään kutsuvat ruokapaikat tekevät torista käymisen arvoisen. Yläkerran second hand putiikeista voi tehdä löytyjä. Siellä on useampi eri second hand myymälä, jotka ovat kirppareita kiertäville varmasti oikeita aarreaittoja. Minäkin tein löydön ja ostin erään hameen vitosella.



Kinnostava Telliskivi

Boheemi Telliskiven alue kutsuu käymään joka kerta Tallinnassa yötä ollessa. Lopulta alue on yllättävän lähellä vanhaakaupunkia ja sinne on miellyttävää kävellä. Alue sijaitsee myös mukavasti Balti jaama torin "naapurissa", joten näissä tulee käytyä samalla vierailulla. Telliskivi on minusta mielenkiintoinen kohde jo vanhan teollisuusmiljöön vuoksi, kuinka se on herätetty henkiin ihan uudella ilmeellä ja koristeltu upeasti katutaiteen avulla. Lokaatio tuo vahvasti mieleen Berliinin, joten miksi matkustaa sinne, kun voi mennä Tallinnaan! 




Arvoituksellinen Banksy näyttely

Tämä The Mystery of Banksy -näyttely vaatii erityismaininnan, sillä on Telliskiven kiertävä tähti. Mysteeritaitelijan taidenäyttely oli iso syy vierailla Tallinnassa, sillä tämän halusimme nähdä. Olin lukenut kauhulla, miten paikkaan on tuntien jonot. Onneksi elokuun myötä pahimmat ruuhkat olivat todellakin hellittäneet ja kävelimme sisään minuuttiakaan jonottamatta. Näyttely oli upea, se sisälsi monipuolisesti esitelmän taiteilijan töistä sekä videomateriaalia. Näyttely oli molempien mieleen, eikä parinkympin pääsymaksu henkilöä kohden ollut minusta yhtään paha. Näyttely on muuten avoinna 27.10.24 asti.


Tali Concept (Telliskivi tn 60a-2)


Gate 21 (Viru 21)


Maje (Suur-Karja 20)


Shoppaile mitä Suomesta ei saa

Nykyisin reissuissa shoppailu ei ole missään määrin se pääjuttu, mutta myönnettäköön että tällä reissulla kävin ostoksilla useampana päivänä. Ostan mitä Suomesta ei saa. Esimerkiksi Puhas loodus -kosmetiikka haen aina Viru keskuksessa sijaitsevasta Kaubamajasta. Brändin yövoide on korvaamaton, jonka lisäksi olen vaihtanut suurimman osan käyttämistäni tuotteista heidän versioihinsa. Myös Rotermannilla sijaitsevan espanjalaiset ketjuliikkeet kiersin tällä kertaa innolla. Majen putiikki vanhassa kaupungissa oli uusi löytö, vakuutan että sen paikalla oli ennen Burberryn myymälä? Pari vanhaa suosikkiani shoppailun saralla ovat vanhankaupungin porteilla sijaitseva Gate 21, josta ostan usein kullattuja hopeakorviksia, nytkin mukaan lähti useampi. Telliskivessä taas käymisen arvoinen on Tali Concept, tällä kertaa en ostanut itselleni mitään, mutta miehelle mukaan lähti muki ja anopille hauska heijastava laukkukoru.


Onneksi meille sattui hyvät kelit, lukuun ottamatta lähtöpäivän sadetta. Kiitimme onneamme, että kaksi edellistä päivää oli ihanat kesäkelit, jotka mahdollistivat olla paljon ulkona. Näin kesällä halusimme nimenomaan viettää aikaa ulkona kävellen sekä syödä terasseilla kesästä nauttien. Tähän väliin vinkkinä muuten, että Virossa voi olla yllättäviä pyhäpäiviä, kuten meille sattui tulopäivämme tiistai. Lopulta pyhäpäivä ei paikan päällä pahemmin näkynyt, mutta esimerkiksi isot käsityöliikkeet, joihin olin suunnitellut tällöin menevämme, olivat kiinni. Käsityöliikkeet jäivät seuraavaan kertaa ja ompahan hyvä syy tehdä pian uusi reissu naapuriin. Minähän voisin matkustaa Tallinnaan vaikka heti huomenna uudelleen. Missään nimessä Tallinnan menoa ei kannata ajoittaa vain kesäaikaan, kaupunki kun on kiva ihan kaikkina vuodenaikoina. Tämäkin oli jo neljäs kertani kaupungissa tälle kuluvalle vuodelle ja ainakin joulumarkkinoille on vielä päästävä. Joka visiitillä jää jotain tekemättä, joten ehkäpä voisin jossain vaiheessa koota postauksen Tallinnan kohteista, jotka ovat käymisen arvoinen  listallani 

perjantai 30. elokuuta 2024

Ikisuosikki - kukkamekko & nahkatakki





mekko - &Other Stories (2023) 
nahkatakki - Human Scales (2023) 
laukku - Gucci (2022) 
aurinkolasit - Chimi (2023) 
tennarit - Converse 

Ihania elokuun viimeisiä päiviä. Edelleen on kesää jäljellä. Eilen kun hikoilin Helsingissä kesämekossa, en voinut kuin ihmetellä joidenkin kaduilla vastaan tulijoiden vaatetusta, oli paksua takkia, näin kaulahuvinkin jo, sukkahousuja sekä syksyisiä sävyjä. Tottakai suurin osa oli ihan kesätaimineissa, olihan yli parikymmentä lämmintä ja aurinko porotti. Voin vaan kuvitella, mitä syyskuulle siirtyessä tapahtuu, porukka on villapaita päällä vaikka olisi täysi helle. Minä muuten vasta neulon sitä villapaitaa syksyksi. 

Kuten sanottu, huomaan itsekin että kesähepeneet alkavat hiljalleen kyllästyttää, mutta nythän alkaa nimenomaan se paras aika pukeutua, kesämekon voi asustaa erilailla, mutta mennä edelleen jalat paljaina. Sen vannonkin, että sukkahosuja ei minulla nähdä vielä viikkoihin. Monesti olen kulkenut vielä lokakuussa kintut paljaana mekkojen kanssa. Mutta myönnettäköön, että nahkatakkia on jo ikävä. Nämä kuvat ovat ihan kesän alusta peräisin, mutta vastaavia asuja ajattelin käyttää nytkin, kunhan vielä vähän asteet tippuvat. Missään nimessä ei siis vielä näin syyskuun kynnyksellä kannata pakata kesämekkoja pois, nythän nimenomaan alkaa olla parhaat hetket niiden yhdistelyyn. 

Minusta tuntuu, että siinä missä olen horoskoopiltani kaksonen, olen sitä myös pukeutumisen puolesta. Toinen puoli minusta rakastaa hempeitä mekkoja ja tyttömäisiäkin juttuja, kun toinen rakastaa rokkipaitoja, nahkatakkeja ja niin sanottuja rouheita elementtejä. Parasta onkin yhdistää nämä kaksi! Hyvä esimerkki näiden elementtien miksaamisesta on tietysti nimenomaan kukkamekko ja nahkatakki, joka on lempiyhdistelmä vuodesta toiseen. Minua ei kiinnosta, onko tämä yhdistelmä "muodikas" vai ei, sillä itse viihdyn tässä. Tällä hetkellä nahkatakkia trendikkäämpi valinta olisi harmaa oversize bleiseri, muttei sellainen ole yhtään oma juttuni. Nahkatakeista taas olen tykännyt vähintään kymmenen vuotta. 

torstai 29. elokuuta 2024

Tallinnan ravintolavinkit

Meinasin ensin kirjoittaa vain yhden Tallinnan vinkkipostauksen, mutta siitä oli tulossa tähtitieteellisen pituinen, joten päätin jakaa ravintolat omaan postaukseensa. Ruoka on ainakin meille olennainen osa lomailua ja minusta on kivaa jo vähän kotoa käsin miettiä ravintoloita kohteeseen valmiiksi. Valinnanvaraa Tallinnassa nimenomaan on ja enemmänkin tulee paikan päälle tenkkapoo minne mennä. Minulla on tapana laittaa itselleni ylös muutamia paikkoja, joista usein joku jää seuraavaan kertaan. Elokuisella lomalla söimme näissä ravintoloissa, joista kerron tarkemmin alla. Olen kirjoittanut vuosien varrella lukuisia Tallinna aiheisia postauksia, joista löytyy myös ravintolavinkkejä seasta. Kaikki postaukset löytyvät Tallinna tunnisteen alta. 




Taqueria (Rotermanni 14)

Olen useat kerrat kävellyt Rotermannilla houkuttelevan näköisen tacopaikan ohi. Heinäkuussa ollessamme ystäväni kanssa päiväreissulla, oli terassi viimeistä paikkaa myöten täynnä, joten mietin että tänne täytyy ehdottomasti suunnata miehen kanssa. Kävimmekin ravintolassa pienillä välipaloilla laivamatkan jälkeen. Elokuisena tiistaina terassi oli tyhjä ihan paria syöjää lukuunottamatta. Tilasin kaksi pientä tacoa ja margaritan. Halusin nimenomaan jotain pientä suupalaa, sillä olimme illemmalla menossa isommin syömään. Tacot olivat ihan hyvät, mutta eivät mitenkään maata mullistavat, drinkki sen sijaan oli vallan mainio.  



La Prima Vanalinn (Müürivahe 2)

Ensimmäisen päivän illallispaikaksi valitsimme La Prima Pizza -ravintolan vanhassakaupungissa. Saavuimme paikalle melko myöhään puoli kymmenen maissa, mutta onnistuimme saamaan paikat ravintolasta. Pöytävaraus olisi ollut paikallaan tähän ravintolaan suunnatessa, sillä tiistai-iltana paikka oli tupaten täynnä ja viimeiset saapuivat vielä puoli yhdentoista maissa. Me emme kuitenkaan lomilla halua mitään tiukkoja aikatauluja, joten yleensäkään emme halua mitään ravintolavarauksia tehdä. Hintataso oli mielestäni melkoisen korkea, sillä pizzat maksoivat alkaen kolmisenkymmentä euroa. Palvelu täällä pelasi, kun tarjoilija täytti vesilasinkin puolestani jatkuvasti. 
Tunnelmallinen Iltaliaa henkivä ravintola keskeisellä sijainnilla. Hintatason ja melko tulkinnanvaraisen listan vuoksi voi kuitenkin olla, että tämä ravintola jää meiltä jatkossa käymättä.



F-Hoone (Telliskivi tn 60a)

Telliskiven kuuluisa ravintola, joka ei varmasti esittelyjä kaipaa. Tänne ikisuosikkiin suuntaamme syömään aina, kun Telliskivessä käymme. Ravintolalla oli iso ulkoterassi, joka tuli yllätyksenä, sillä olemme käyneet täällä aiemmin vain talvisin. Aurinkoisena päivänä oli mieluisaa syödä lounas terassilla, jossa olikin hyvin tilaa tavallisena keskiviikkona. Ruokalista myös näyttää vaihtuvan kauden mukaan, tällä kertaa tilasin lohta ja mies lammasta. Hintataso ravintolassa on pysynyt vuosien varrella hyvinkin kohtuullisena. 


La Muu (Telliskivi tn 60a-5)

Bonuksena pakko mainita jälkiruoka F-hoonen lounaan jälkeen. Ravintolan käytännössä naapurissa sijaitseva jäätelöbaari on ollut käymisen arvoinen listallani vuosia, mutta tosiaan olemme olleet Telliskivessä useimmin talviaikaan, eikä jäätelö ole tällöin niin kiinnostanut. Ehkä tiedättekin, että voisin elää jäätelöllä, mutta olen aika valikoiva niiden suhteen. La Muun jäätelöt valmistetaan ymmärtääkseni paikan päällä, tuoreista raaka-aineista ja ovat myös luomua. Sen kyllä maistoi, herrranjestas kuinka maukasta jäätelöä! Makuja ei ollut vierailumme aikana montaa saatavilla, joten valitsen suklaan ja kahvin. Jäätelöistä ei todellakaan makua puuttunut, molemmissa oli todella vahvat ja luonnolliset maut. Hintatasokin täällä laatuunsa nähden oli mielestäni suorastaan edullinen. Vahva suositus kaikille jäätelön ystäville.



Chicago 1933 (Roseni 8)

Sopivasti hotellimme (Metropol) naapurissa sijaitseva ravintola jäi mieleemme tammikuun matkalta, joten suuntasimme ravintolaan illalliselle tälläkin reissulla. Ravintolassa on kiva tunnelma, hyvä ruoka ja palvelu. Bonuksena heillä on livemusiikkia iltaisin keskiviikosta lauantaihin. Menu oli pysynyt täysin samana sitten tammikuun, joten tilasimme samat hyväksi todetut ruoat kuin edellisellä kerralla, minä risoton ja mies pasta carbonaran. Istuimme täällä vähän pidempäänkin live musiikkia kuunnellen ja tilasin myös jälkiruoan.



Pegasus (Harju 1) 

Viimeisen päivän lounaspaikkana, muttei todellakaan vähäisempänä, toimi tämä kuuluisan Rataskaevu 16 ravintolan sisar, heillä on nimittäin samat omistajat. Olin jo valmiiksi päättänyt ravintolan, jonne säntäsimmekin sadetta pakoon. Saimme luultavasti ravintolan yhden parhaimmista pöydistä näköalalla, kunnes hetken päästä jokainen viereinen pöytä oli täynnä. Mainitsemisen arvoinen asia, on jo alkupala leipä täällä ja suolattu voi sen kanssa, makuelämys! Listalta tilasin kanaa ja mies lammasta, jota tuntuikin tällä hetkellä olevan monen ravintolan listoilla. Huomio, joka tehtiin, perunat tulee tilata erikseen. Yksi hauska yksityiskohta oli, miten lasku tuli vanhan kirjan välissä, kuinka kekseliästä. Summa summarun, tykkäsimme ravintolasta ja palaamme varmasti. 


Pakko vielä mainita loppuun, että tippasimme tarjoilijat aina ravintolassa. Tallinnassa ei ole vastaavaa tippikulttuuria, kuin esimerkiksi Amerikan päässä, mutta luin että on kohteliasta jättää 5-10% laskun loppusummasta. Parissa paikassa kortilla maksaessa myös kysyttiin kauniisti tipin perään. 

keskiviikko 28. elokuuta 2024

Tallinnan matkan asut

Olen totaalinen listaihminen, post-it -laput pyörii sohvalla, kun tämä nainen kirjaa ylös milloin kauppalistaa, milloin pakkauslistaa. Suoraan sanottuna en pidä pakkaamisesta. Viime viikolla Tallinnaan lähtiessä oli taas tämä urakka edessä. Olen tehnyt vastaavia listoja talvella Tallinnan visiitille, mutta oma pakkaamiseni kesäaikaan eroaa jonkun verran. Kesällä koen tarvitsevani enemmän vaatteita mukaan, sillä jo kuumuuden takia niitä tulee vaihdettua tiheämmin. Kirjoita vielä postauksen Tallinnan kohteista, joissa kävimme, mutta tänään ajattelin keskittyä reissun pukeutumiseen.


Tiistain matkustusasu. Lähdimme kotoa matkaan aamulla seitsemän maissa, jolloin oli melko vilpoisaa, joten heitin päälle nahkatakin, jonka halusin muutenkin mukaan. Muutoin matkustusasuni koostui simppelistä valkoisesta t-paidasta ja huolettomasti leopardihameesta. Jalkaan ehdottomasti tennarit. Minun on turha pakata kaupunkilomille mitään muita kenkiä, sillä käveltyä tulee aina hurjan paljon. Nahkatakki on Human Scalesin, t-paita &Other Storiesilta, hame markettilöytö merkiltä JDY, laukku By Farin ja tennarit Adidaksen.




Tiistai-illan asu. Saavuttuamme maihin kipaisin heti ostoksille, sillä olin katsonut muutamaa juttua kotoa käsin valmiiksi. Mukaan lähti kuvassa näkyvä t-paita hauskalla kantri aiheisella printillä Pull & Bearilta, jonka heitin heti päälle paljettihameen kanssa. Pakko tähän väliin mainita, että uudet vaatteet olisi hyvä pestä aina ennen käyttöä, ja niin yleensä teenkin, mutta nyt tein poikkeuksen. Halusin muutenkin jo tässä vaiheessa päivää vaihtaa vaatteita, kun aamulla pukemani tuntuivat jo tosi ressussa rähjääntyneiltä. Tässä asussa kiertelin vanhassa kaupungissa alkuillasta useita tunteja ja suuntasimme myöhäisillassa ravintolaan. 



Keskiviikon kuuman päivän asu. Tallinnassa oli tosi kesäiset lämpöasteet, joten onneksi olin pakannut puuvillaisen kesämekon mukaan. Siinä oli ihan kävellä aamusta alkuiltaan muun muassa Telliskivessä. Kesämekko sai vähän uutta ilmettä beigen mokkanahkaisen laukun kanssa, jonka ostin edellisenä päivänä Massimo Duttilta


Keskiviikon asu illalliselle. Edellisenä päivänä käyttämäni paljettihame pääsi uudelleen päälle illalla ravintolaan. Yhdistin sen kanssa valkoisen yksiolkain topin &Other Storiesilta ja nahkatakin. Tennarit toimiva mielestäni oikein hyvin myös ravintolassa, kun muu asu on siisti.  Ravintolaillallisen jälkeen suuntasimme vielä myöhäisillan kävelylle vanhaankaupunkiin.


Torstain lähtöpäivän asu. Tällaisessa rennossa asussa kiertelin vielä kaupungilla ennen laivan lähtöä viiden maissa. Kukallinen hame on edellisen päivän ostos Pull & Bearista ja laukku on tosiaan myös reissun matkamuisto. Musta t-paita on &Other Storiesilta, löysin alkukesästä heiltä ihan parhaan teeppari mallin, joka minulla on mustana ja valkoisena. Tähän asuun olisi sopinut hyvin myös lisäksi nahkatakki, joka oli kuitenkin aamupäivän lämmössä liikaa. Laivalla taas olisin tarvinnut takkia, sillä kastuttuamme sinne kävellessä oli melko viileä kotimatka, ja takki oli hyvässä säilössä matkalaukussa säilytyslokerossa. 


Mietin kotoa lähtiessä, pakkasinko jo liikaa mukaan, mutta mielestäni onnistuin oikein hyvin pakkaamaan. Kaikki mukana olleet vaatteet tulivat käyttöön, lukuun ottamatta yhtä valkoista hametta, joka jäi uuden hankinnan jalkoihin. Lisäksi yksi t-paita ei näy kuvissa, mutta käytin sitä hotellin aamupaloilla. Myös leopardi hame oli päällä aamiaisella joka aamu, joten sille tuli muutakin käyttöä kuin matkustusasuna. Lisähuomiona sanottava, että tennareita oli hyvä olla kaksi paria, sillä kuumalla on kiva saada kenkiä vaihdettua

tiistai 27. elokuuta 2024

Elokuun viimeisiä







mekko - &Other Stories (2020) 
kassi - COS (2024) 
ballerinat - Flattared (2024) 
aurinkolasit - Chimi (2023) 

Hiljalleen elokuu alkaa kääntyä loppua kohden ja sitä myötä mennään pehmeästi kohti syyskuuta. Huomaa miten tuntuu, että kaikki varsinaiset kesävaatteet alkavat olla nähty ja käytetty kyllästymiseen asti. Suoraan sanottuna varsinainen kesäpukeutuminen mekkoineen ja sandaaleineen alkaa kyllästyttää. Haluan kuitenkin ottaa ilon irti kesämekoista, vielä kun pystyy, varsinaisten syysvaatteiden aika ei ole vielä. Minulla ainakin käy niin, että kuitenkin elokuun lopulla siirrän korikassit syrjään, vaikka säät olisivat edelleen kesäiset, tekee mieli siirtyä takaisin nahkalaukkuihin. Jalkaan alkaa kaivata rouheampia kenkiä ja sandaalit pakkaa vaivihkaa varastoon odottelemaan ensi kesää. Mekot sen sijaan toimivat pidempään erilailla asustettuna.

Alkukesästä muuten vannotin, etten enää palaa ballerinoihin, mutta kappas jalassa on ballerinat. Löysin kyseiset Flattaredin popot paikallisen kivijalkaputiikin alennusmyynnistä. Jalkaan pehmeitä nahkakenkiä sovittaessa se oli menoa. Järkeilin ballerinojen menevän pitkälle syksyynkin esimerkiksi ribattujen hameiden kanssa ja ovat minusta kivan naisellinen pari nahkatakille. Kuvissa näkyvä viidettä kesää käytössä oleva mekkokin saa jotenkin uutta ilmettä ballerinojen kanssa.