sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Jouluinen Tallinna


Olin haaveillut useamman vuoden Tallinnan joulutorilla käymisestä, mutta tässä välissä tuli pandemiat, lisäksi joulukuu on usein töissä se kiireisin aika, eikä yksinkertaisesti joka paikkaan minne haluaisi vain mitenkään ehdi. Tänä vuonna suunnittelin reissun Tallinnaan hyvissä ajoin, joten viime tiistaina seilasimmekin laivalla naapuriin. Tiistai ennen itsenäisyyspäivää oli oikein hyvä päivä reissulle, sillä järkeilin Tallinnassa olevan arkipäivänä astetta väljempää kuin viikonloppuna. Tämä oli muuten minulle nyt kolmas kerta Tallinnassa tälle vuodelle, mutta miehen kanssa ensimmäinen, sillä reissasin aiemmin kesällä ystäväni ja toisen kerran siskoni kanssa. 




Olen ennenkin sanonut, mutta sanon taas - en koskaan kyllästy Tallinnaan! Voisin kävellä jo pelkästään vanhassa kaupungissa tunteja arkkitehtuuria ihaillen. Virun porteilla vanhankaupungin alussa sijaitseva kukkatori ihastuttaa vuodenajasta toiseen. Olisin mielelläni napannut kotiin kauniin kranssin tai jouluisen kukkakimpun, mikäli ei olisi tarvinnut miettiä sen kuljettamista laivassa. 




Tällä visiitillä päätarkoitus oli viettää aikaa nimenomaan vanhankaupungin ytimessä Raatihuoneentorilla järjestettävillä joulumarkkinoilla. Markkinat ovat satumaiset, joten en ihmettele, että ne on listattu yhdeksi Euroopan parhaiksi joulumarkkinoiksi. Kierreltiin läpi kojuja, tein pari ostosta niistä, fiilisteltiin jouluista tunnelmaa ja nautimme kuumaa glögiä useampaan kertaan. Tiesittekö muuten, että markkinoilla on käytössä kierrätysmukit. Glögin hintaan lisätään mukin pantti, joka palautetaan, kun mukin vie kierrätyspisteelle, joka sijaitsi markkinoilla helposti löydettävissä. 




Sinänsä hassua, kun ajattelee, miten paljon olen Tallinnassa elämäni aikana käynyt, niin joulumarkkinoilla kävin nyt vasta toista kertaa! Toisaalta jouluttaja minusta tuli vasta myöhemmällä aikuisiällä, ja nuorempana minua kiinnosti lähinnä kaupungista löytyvät ketjuliikkeet. Niin ne mielenkiinnon kohteet elämän aikana muuttuvat, joten tällä kertaa kaupat jäivät kokonaan käymättä. 




Olen ennenkin huomannut Tallinnassa talvella käydessä, että siellä on ehdottomasti oltava jalassa pitäväpohjaiset kengät. Lumitöitä ei hirveästi tehdä ja kävelykaduille lähinnä heitetään suolaa. Monet paikat taas ovat hengenvaarallisen liukkaita. Näin useamman kerran, miten porukkaa meinasi kaatua ja itsekin sain kävellä kieli keskellä suuta. Niin vanhankaupungin kaduilla kuin joulumarkkinoilla varsinkin oli älyttömän liukasta paikoittain. 


Tallinnan päässä oli käynnissä myös toiset pienemmät markkinat Rotermannilla, joiden ohi poikettiin mennen tullen matkalla laivaan. Mikäli olisi ollut enemmän aikaa, olisi näilläkin markkinoilla tunnelmoinut pidempään. Päiväreissulla kun on aikaa vain 3-4 tuntia, joten aika loppuu aina kesken. Tähän kiireiseen joulukuun väliin päiväreissu oli silti hyvä valinta. Reilun parin tunnin laivamatka on myös mainio, ehtii hyvin syödä ja kiertää tax-free -myymälät, muttei aika tule pitkäksi. Talvisesta Tallinnasta jäi kuitenkin niin paljon näkemättä, että päätimme tehdä sinne paremmalla ajalla ensi vuoden puolla parin yön hotellivisiitin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti