torstai 30. marraskuuta 2023

Mennyt marraskuu

Postaus sisältää mainoslinkin


Nyt on taputeltu läpi tuo monen inhoama marraskuu. Kirjoitin kuun alussa postauksen, miten minä oikeastaan pidän marraskuusta ja allekirjoitan sanomani täysin näin kuukauden kuluttua. Puhelimen kuvarullallekin kertyi melkoisesti kuvia tästä pimeästä kuukaudesta, joka oli lopulta aikaisin pimenevistä päivistä ja vesisateista huolimatta oikein onnistunut. Tältä näytti marraskuu puhelimen linssin läpi.


Kuukausi alkoi mukavissa merkeissä, kun suuntasimme viikonlopun viettoon Helsinkiin. Olen ennenkin sanonut, ettei tarvitse lähteä 100 kilometriä kauemmas kotoa ollakseen lomalla. Lähinnä riittää, että joku muu tekee ruoan eikä tarvitse tiskata. Varsinkin tällainen kahden yön visiitti on jo piristävä. Olin saanut jo viime jouluna hotellilahjakortin, jolla saimme kivasti kuitattua toisen yön Scandic Marskissa. Saimme huoneen hyvällä sijainnilla katunäkymällä, täsmälleen nuo neljä ikkunaa sisäänkäynnin yllä. Oli ihana illan pimetessä nähdä kauniisti valaistu keskusta ikkunasta. 



Vanhassa kirkkopuistossa oli vielä ruska meneillään ja oli tunnelmallista juoda ulkokahvit puistossa. Ei sen puoleen, minähän istun ulkona kahvilla talvipakkasillakin, eli nämä eivät luultavasti olleet mitkään vuoden viimeiset ulkokahvit. 


Meillä oli liput perjantaina keikalle On the Rocksiin ja sanotaanko niin, ettei keikoilla käynti kuulu ihan normipäivääni. Rokkikeikalle puin tietysti rokkimaisemmat vaatteet mitä kaapista löytyy, eli paljettihameen ja AC/DC t-paidan. Paljettihame on muuten pelastanut monet vaatekriisit, joten onneksi nappasin sen tammikuun alennusmyynneistä. Kävimme ennen keikalle menoa drinkeillä hotellin aulabaarissa, joka olikin päivitetty viime käynnin jälkeen.




Parasta turreilua on kävellä pitkin Helsingin katuja. Muutamia lempikatujani ovat Luotsikatu Katajanokalla ja Huvilakatu Eirassa. Molemmat jo alueina ovat rauhallisia kävelylle. Eikö voisi melkein kuvitella olevansa New Yorkissa tämän Flatiron Building näköisen talon edustalla?  


Marraskuun pimeydessä oli ihanaa, kun jouluvalot alkoivat ilmestyä kaupunkien keskustoihin. Fiilistelin niin Helsingin valaistuista kuin asuinkaupunginkin. Kävin myös ihailemassa legendaarista Stockmannin jouluikkunaa, joka julkaistiin juuri tuona viikonloppuna kun olimme hotellireissulla.  



Helsingissä piipahdin myös ihan erikseen joululahjaostoksilla yksinäni eräs marraskuinen perjantai. Arkivapaat on kivoja, mutta kyllä minä kaipaan säännöllistä työaikaakin. Pyörin kaupungilla omassa seurassani useamman tunnin ja joululahjalistani lyheni kivasti. Tosin aika vähän lopulta tarvitsee lahjoja ostaa, läheisimmille vain. Siinä samassa kiersin niin Stockmannin jouluosaston kuin muutenkin fiilistelin liikkeiden joulujuttuja ja istahdin tunnelmalliseen Ravintola Kappeliin hörppäämään kuuman kaakaon kera mielenkiintoisen glögileivoksen. 


Marraskuussa sain päätökseen myös erään jo ikuisuus tehtävältä tuntuvan homman, nimittäin housujen löytämisen! Olen etsinyt kuukausia mustia ja harmaitakin housuja, joten iloitsin kun vihdoin Arketin valikoimissa tärppäsi! Ostin housut samantien tosiaan nämä kuvassa näkyvät harmaat sekä samat mustina. Ihanaa kun ei tarvitse hetkeen metsästää pöksyjä, sillä näillä pärjään pitkään. 


Marraskuussa vaihtui hassusti syksy talveen kuukauden puolivälissä, kun ensilumi satoi puissa ollessa vielä paikoittain lehtiä. Muutenkin kuukauden säät olivat ihan kaikkea mahdollista vesisateesta auringonpaisteeseen ja kuiviin katuihin, ennen tätä lumista maisemaa, joka onkin onneksi nyt pysynyt. 


Marraskuu sisälsi myös ammattiosaston kokousta ja ravintolaillallista, lenkkitreffejä, leffailtoja, lähikahvilassa käyntiä, leipomista ja monta mukia glögiä. Aika arkista elämää, mitä ei tule kuitenkaan kuviin tallennettua.

perjantai 24. marraskuuta 2023

Asu lyhyellä villakangastakilla 3/3

Postaus sisältää mainoslinkin







takki - Arket 
mekko - Arket (tämä
saappaat - Pavement 
laukku - Gucci 

Minä yksinkertaisesti rakastan syys- ja talvipukeutumisessa erilaisia helppoja neulemekkoja. Mekot ovat äärettömän miellyttäviä päällä sekä mutkattomia, kun ei tarvitse miettiä erikseen ylä- ja alaosaa. Varsinkin saappaiden kanssa villamekot ovat mainio asu viileämmälläkin säällä, kun päälle heittää vielä pidempää takkia. Plussakeleillä ribatun merinovillamekon kanssa paritin vielä tuon lyhyemmän takin ja tykkäsin tästä asusta hurjasti.  Harmaan ja ruskean liitto toimii vuodesta toiseen.

Ostin harmaan mekon edellisenä päivänä Arketilta ja laitoin heti seuraavana päivänä päälle, kun kaupungilla tuli käveltyä kilometrikaupalla. Olen aina sellainen, että jos ostan jotain uutta, otan sen heti käyttöön, jos en ota, en edes osta. Nuorempana sitä saattoi hilloilla uusia vaatteita pitkään kaapissa raaskimatta käyttää niitä, kun taas nykyään tilanne on täysin päälaellaan. Tuolloin kun säästelin parhaita vaatteita, ne eivät kohta enää olleet niin sanotusti muodikkaita tai vaatekoko ehti vaihdella suuntaan ja toiseen tässä välissä. Nykyään tiedän myös niin hyvin makuni sekä vaatteiden käyttötarkoituksen, ettei hutihankintoja tule, kun noudatan tätä "huomenna päälle" taktiikkaa. 

tiistai 21. marraskuuta 2023

Asu lyhyellä villakangastakilla 2/3








takki - Arket 
villahousut & neule - Enkel Studio 
lenkkarit - New Balance 
laukku - Poléne 
pipo - neulottu

Tässäpä heti perään toinen asu lyhyen villakangastakin kanssa. Tuli vähän kiire nimittäin näiden kuvien kanssa, kun tässä välissä syksy ehti vaihtua talveksi! Niin hassua, kun marraskuussa on ollut sekä paras ruska-aika ja ihan syksy, kun viime viikonloppuna ilmasto muuttui talveksi. Tämä muutos tapahtui tasan kahdessa viikossa. Tänne meille päinkin saatiin menneenä lauantaina ensilumi ja nyt maa onkin ollut siitä asti valkoinen! Valkoiset lenkkarit on siis vaihdettu talvikenkiin, tosin usein kyllä käytän nahkaisia lenkkareita ihan talvellakin, kunhan on kuivaa. Lenkkarit toimivat oikein hyvin merinovillaisten sukkien kanssa pikkupakkasilla. 

Kuvissa näkyvä housujen ja neuleen setti sen sijaan tulee olemaan tämänkin talven luottoasu. Setti on erikseen ostettu reilu vuosi sitten hyvästä alennusmyynnistä Booztilta. Harmittaa kun samoja housuja en ole enää mistään löytänyt, sillä hankkisin ne toisessakin värissä. Kerrankin nimittäin hyvän pituiset lahkeet tälle pätkälle, lisäksi materiaali on pehmeää villa-kashmir sekoitetta. Minulta löytyy muutama muukin vaate samalta brändiltä, nimeltä Enkel Studio, ja kaikki ovat ihan lempivaatteideni listalla. Brändi on tanskalainen, he vain yksinkertaisesti osaavat luoda selkeälinjaisia, makuni mukaisia vaatteita.

Asun palasia olen tykännyt käyttää niin näin yhdessä kuin erikseen. Juuri edellisessä postauksessa näitte saman neuleen eri alaosan kanssa. Housut taas toimivat hyvin vaikka kauluspaidan parina. Näin settinä asu on ihana kaupunkikävelylle tai ihana heittää päälle hotellin aamupalalle mennessä. Minulla olikin setti kovassa käytössä viikonloppureissulla ja lähtee varmasti mukaan taas seuraavallekin hotelli visiitille. 

maanantai 20. marraskuuta 2023

Asu lyhyellä villakangastakilla 1/3








villakangastakki - Arket 
neule - Enkel Studio 
nahkahame - Minus 
saappaat - Pavement 
laukku - Poléne 

Kuten aiemmin mainittu, lyhyt kamelinruskea villakangastakki oli viime syksynä vähemmällä käytöllä, kun en oikein osannut yhdistellä sitä. Hankin takin myös aika myöhään syksystä alennusmyynnistä, joten talvipakkasten saapuessa takki alkoi olla jo liian viileä. Toisaalta koen vuorettomat villakangastakit omassa pukeutumisessani toimiviksi, sillä alle voi pukea paksumpaa. Tämän takin ongelma ei ole siis vuorettomuus vaan lyhyt malli. 

Tänä syksynä hain takin varaston uumenista heti lokakuun saapuessa ja olen haastanut itseni pukemaan sen päälle useammin, vielä kun tosiaan tarkenee ennen kovia pakkasia. Nyt olenkin tykännyt takista ihan älyttömästi. Kokosin pari viikkoa sitten Helsinkiin viikonloppureissuun lähtiessä kaikki asut sen ympärille, joten kuvasimme kolme asua takin kanssa. Liputan aina vaatteiden helpon yhdisteltävyyden puolesta, ja pyrin reissuun lähtiessä pakkaamaan mahdollisimman kevyesti, mutta toisaalta niin, ettei tarvitse joka päivä kulkea samoissa vaatteissa. 

Samaa takin ja aitonahkaisen hameen yhdistelmää olenkin käyttänyt useat kerrat syksyn kuluessa, mutta "päivitin" tällä kertaa kokonaisuutta saappaiden avulla. Saappaat ovat hankinta reilun vuoden takaa ja niiden kanssa saa monipuolistettua syys- ja talviajan pukeutumista hurjan paljon, joten ovat olleet hyvä hankinta.

lauantai 18. marraskuuta 2023

Neulemaratoni ja palmikkopipo








pipo - neulottu 
villakangastakki - Marimekko 
poolo - Enkel Studio 
laukku - Poléne 
ribbihousut - &Other Stories 
tennarit - Converse 

Puuh, täällä ruudun takaa on viime päivät täyttänyt oikein kunnon neulomismaratoni. Huomaan aina, jos teen monta "isoa" neuletyötä putkeen, alkaa jossain vaiheessa tulla hetkeksi mitta niin sanotusti täyteen. Aloitin jo aikoja sitten tekemään toista neuletakkia, joka on ollut oikea työleiri. Toisaalta toinen neuletakki menee helpommin kuin ensimmäinen, mutta melkoista pakkopullaa alkoi sen tekemisestä tulla. En tietenkään voi jättää hommaa kesken, vaan neule on saatava viimeistään jouluksi päälle. Tosin vakaa aikomukseni on viimeistellä se ensi viikolla, vielä puuttuu hihat lähes kokonaan sekä päättely. 

Tämän jälkeen en hetkeen halua nähdäkään montaa lankakerää kerrallaan. Tiedän että muutkin neulomista harrastavat tietävät tasan tarkkaan tämän viha-rakkaussuhteen neulomiseen. Olen todellakin suorittaja, mikä on sekä hyvä että huono ominaisuus. Harvoin seison kotona tumput suorina ja teen asiat valmiiksi, vaikka hampaat irvessä. Aina on joku projekti meneillään.

Talven aikana ajattelinkin tästä eteenpäin neuloa vähän pienempiä, nopeasti valmistuvia töitä, kuten pipoja ja lapasia. Tästä päästiinkin näppärästi aasinsillan kautta kuvien pipoon. Neuloin palmikkopipon jo kaksi vuotta sitten, mutta minusta pipo on edelleen ihana. Olen jopa vähän ylpeä, että vasta aloittelevana neulojan onnistuin saamaan palmikoidun pipon tuolloin aikaan lähes omasta päästä. Pipo on ollut kovassa käytössä ja olen sen muutamia kertoja pessytkin pesukoneen villanpesuohjelmalla, josta ei ole ollut millänsäkään. 

Pipon ohjeen olen onneksi aikoinaan kirjoittanut tänne blogin puolelle ylös, sillä en todellakaan muuten enää muistaisi miten sen tein. Ohje löytyy täältä. Kyseinen pipo-ohje postaus on muuten blogini luetuin edelleen, minne eksytään viikoittain googlen kautta, aika hauskaa.  

sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Marraskuun mietteitä










pipo - neulottu 
takki - Arket 
nahkahame - Minus 
nilkkurit - Pavement 
laukku - Louis Vuitton 

Vielä muutamat parhaimmassa ruskassa napatut kuvat tähän sunnuntaihin. Parasta ja pahinta on juuri vuodenaikojen muutokset, ja se miten näin aikuisena osaa arvostaa niitä. Teininä en esimerkiksi pitänyt talvesta, mutta nykyään tykkään sitten senkin edestä. Kuten aiemminkin sanottu, kaikissa vuodenajoissa on hyvät ja huonot puolet. Elämä helpottuu kummasti, kun keskittyy lähinnä niihin hyviin puoliin. Tämä on asia minkä kanssa työstän itseäni jatkuvasti, sillä sorrun usein turhasta valittamiseen.

Tällä viikolla esimerkiksi oli tosi sateiset säät, mutta yritin pohtia töihin sadetakki ja kumisaappaat jalassa kävellessä, ettei tämäkään ole ikuista - onneksi on ainakin varusteet kunnossa. Minusta on myös kivaa, että voin nimenomaan kävellä töihin, sillä en haluaisi käyttää aikaani pitkään työmatkaan ja vaikka julkisilla sinne pääsemiseen. Aika on rahaa.

Jatkuva pimeys yrittää alkaa jossain vaiheessa vähän lannistaa, mutta onneksi juuri työmatkani varrelle ripustettiin valaistut himmelit ja muutenkin kaupungilla alkaa näkyä jouluvaloja. Ainakin valot pääsevät oikeuksiinsa pimeällä. Eikä tätä pimeyttä lopulta niin kauaa kestä, parin kuukauden päästä alkaa päivä taas pidentyä. 

Oma selviytymiskeinoni pimeimmästä ajasta on omat projektit. Mikäli vaikka vapaapäivänä on huono sää, minulla on aina suunnitelma B, jos ulos meno ei ole se paras vaihtoehto. Esimerkiksi juuri nyt on neuletyö kesken, uusia suunnitteilla, koruja on aina kiva tehdä ja hiljalleen täytyisi aloittaa joululahjojen hankintaa sekä muutamia askartelujuttuja siinä samalla. Alkavalla viikolla ajattelinkin mennä joululahjaostoksille. En jätä koskaan lahjojen hankintaa viime tippaan ja nytkin minulla on jo lista hankinnoista valmiina. 

keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Neulottua - villatakki & poolo



Alkusyksystä kun neuloosi kuuman kesän jälkeen palasi, neuloin kaksi syyskauteen sopivaa villapaitaa itselleni, jotka näette kuvissa. Inspiraatio neuleisiin lähtee usein omasta tarpeesta, keskiharmaa pooloneule uupui garderobistani ja neuletakkeja en ole omistanut vuosiin. Neulomisessa parasta on tietysti äärettömän koukuttava harrastus, jossa voi kehittyä jatkuvasti, tai olla kehittymättä ja pysyä hyvissä helpoissa malleissa. Kuten näissä kahdessa, poolopaidan sain tehtyä helposti jo ilman ohjetta, kun neuletakki vaati useamman ohjeen läpi lukemisen, joiden jälkeen sovelsin. 



Poolosta halusin mahdollisimman helpon, sellaisen mitä neuloin kesälomalla mökillä omasta päästä alhaalta ylös. Pusero muotoutui matkan varrella, en ollut alkuun ollenkaan varma millainen kaulus siihen tulee ja tarkoitus oli tehdä myös vähän erilaiset hihat. Neuletakista taas halusin pyöreä kaula-aukkoisen ja hameidenkin kanssa pidettävän mallin. Neuletakki oli ensimmäinen vaate, jonka neuloin osista, erikseen taka- ja etukappaleet. Tämä oli kivaa vaihtelua, vaikka saumojen ompelu yhteen ei mitään lempipuuhaa olekaan. Osia oli kuitenkin helppo kuljettaa mukana, neuloen vaikka bussissa. Neuletakin vaikein osuus oli nappien valinta, johon käytin hurjan paljon aikaa. Lopulta päädyin kultaisiin pääkallonappeihin, harmi etteivät napit niin kuvissa erotu. Yritän muuten kirjoittaa neuletakin ohjeen tänne blogiin muistiin myöhempää käyttöä varten. 


Minulla on selkeä oma maku neuleissa, yksinkertaiset, väljät mallit ilman suurempia kikkailuja, pörröinen pinta ja aina muhkeat hihat, mitä löysemmät ja pallomaisemmat, sen parempi. Tottakai myös luonnonmateriaalit langoissa, kuten ihana pehmeä alpakka. Molemmissa neuleissa olen sekoitellut keskenään kahta eri lankaa, kuten lähes aina neuleissa teen. Oma neulotut vaatteet ovat kivan rouheita, eikä yksikään työ ole koskaan täysin samanlainen.