perjantai 23. kesäkuuta 2023

Muuttuneet juhannusperinteet



Iloista juhannusta! Onkohan siellä ruudun takana ketään, vai ovatko kaikki juhannuksen vietossa mökillä? Täällä ruudun takana ollaan tosiaan ihan läppärin ääressä, sillä tänäkin vuonna tulee vietettyä ihan kaupunkijuhannus. Toisinaan olen ollut jo juhannus sunnuntaina töissä, mutta tälle vuodelle osui kolmen päivän vapaat, ihanaa! Kesällä on parasta, kun on paljon ohjelmaa, mutta huomaan kaipaavani ihan sellaista rentoa kotona oloakin. 

Juttelin juuri taannoin erään tutun kanssa, miten juhannusperinteet ovat monella muuttuneet. Siinä missä ennen oli enemmän sääntö kuin poikkeus suunnata juhannuksena mökille, nykyisin kaupunkijuhannuskin on oikein mainio vaihtoehto. Me emme itse asiassa ole koskaan olleet nimenomaan juhannuksena mökillä, vaan siellä käydään muina aikoina. Haaveissa olisi ensi viikolla piipahtaa mökillä parin päivän verran, kun vapaapäivät sattuivat peräkkäin. Meillä on itse asiassa taloyhtiössä pieni remonttikin noina päivinä, joten ihanteellista olisikin lähteä pois jaloista.



Mökkeilyhän on muutenkin tullut elämääni vasta avomiehen kautta, kun tutustuimme 14-vuotta sitten en todellakaan ollut mikään mökkeilijä. Lapsuudessani meillä ei ollut mökkiä, mutta tilanne on täysin eri kun asuu pienellä paikkakunnalla ja omakotitalossa, iso piha teki jo tarpeeksi luonnon tuntua. Lisäksi meillä oli ihan muutaman kilometrin päässä isoäitini talo pihasaunoineen ja lampineen, minne pääsi saunomaan aina halutessaan. Muistelen myös lapsuudesta miten pääsimme äitini työn kautta pankin mökille, joka oli hulppea hirsirakennus järven äärellä. Muutettuani pois kotoa opiskelemaan lähtiessäni mökkeily ei ollut mielessä yhtään, enkä sitä osannut kaivatakkaan. Juhannuksena suuntasin kotipaikkakunnalleni, jossa vietimme keskikesän juhlaa kavereiden kanssa. Yläasteikäisinä juhannusta vietimme usein festareilla Kouvolassa. Noita juhannuksia tietysti muistelen lämmöllä, mutta aikansa kutakin. Festareille minua ei ihan helpolla enää saisi.



Nykyisin omatkin juhannusperinteet ovat muuttuneet, eikä tämä kesäjuhla ole kovinkaan railakas kohdallani. Saatetaan käydä jossain lähikaupungissa, muttei olla lyöty suunnitelmia lukkoon. Muistelen viime vuonna käyneeni juhannus sunnuntaina Helsingissä alennusmyynneillä, siellä oli muuten omaksi ihmetyksekseni muutama muukin. Siellä minäkin jonotin Stockan aukeamista muiden kanssa ja hikoilin helteissä alennusmyynneillä. Voi olla että teen saman tänäkin vuonna, nyt onkin parasta se, että on kerrankin kolme vapaapäivää, kun ei ole kalenteriin lyöty lukkoon mitään! Heinäkuun koittaessa nimittäin tiedän, ettei kalenterissa ole tyhjiä päiviä, joten nyt on ihana ottaa ihan levon kannalta tämä juhannus.

Seuraavina päivinä ajattelin ainakin lukea lehtiä parvekkeella, käydä pitkästä aikaa kunnon lenkillä, neuloa villasukkia, jotka aloitin lomalla mutta eivät juuri edistyneet ja tehdä koruja, jos inspiraatio iskee. Yksi iso työleiri olisi käydä valokuvia läpi, joita olemme ottaneet paljon nyt kesällä, mutten ole ehtinyt niitä vielä oikein vilkaistakaan saati tänne blogiin jakaa. Eräs muualla asuva ystäväni on myös käymässä kaupungissa, joten hänen kanssa on ehdottomasti päästävä vaihtamaan kuulumisia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti