maanantai 23. lokakuuta 2023

Suomenlinna syksyllä


Kuten mainittu, syksyn listallani oli Suomenlinnassa käynti ruska-aikaan, joten tämä toteutettiinkin lauantaina miehen kanssa. Aluksi suunnitteilla oli mennä jo viikkoa aiemmin, mutta myrskykeli siirsi suunnitelmia. Onneksi minulle sattui vapaa lauantai myös tähän viikon päähän, jolloin sää suosi poutapäivän myötä. Joten ei kun kohti Helsinkiä ja Suomenlinnaa!



Paikalle päästyämme oli tosiaan paras ruska-aika käsillä ja kaikkialla oli niin tunnelmallista. Hassua, miten ihan muutama viikko sitten hiihtelin hameissa paljain kintuin, kun nyt sai kaivaa niin pipon kuin käsineet esiin. Yhtä yllättäen hiipi tuo ruskakin puihin, joten täytyy ottaa nyt ilo irti värikkäästä syysmaisemasta. Tuuli saarella oli aika armoton, onneksi tosiaan olin pakannut pipon laukkuun, sillä se oli ehdoton.


Suomenlinna hiljenee tietysti kesän jälkeen ja suomalaiset turistit loistivatkin poissaolollaan, ulkomaalaisia matkailijoita sen sijaan näkyi vielä kiitettävästi. Suurin osa palveluista sulkee aiemmin tai jopa kokonaan syys- ja talvikaudeksi. Suomenlinnan omilta verkkosivuilta näkee näppärästi niin ravintoloiden kuin museoiden aukiolot, joten tsekkasin sen etukäteen varsinkin ravintolan osalta. 



Tällä visiitillä ravintolaksi valitsimme Bastion Bistrton nimenomaan sen vuoksi, että se oli auki. Ravintola sijaitsee myös lähellä päälaituria, jonne lautta keskustasta saapuu. Suuntasimmekin heti paikalle päästyämme lounaalle. Ennen meitä paikalla oli suurempi ehkäpä hääseurue, mutta juuri saavuttuamme ravintolaan he tekivät jo lähtöä, joten tilaa vapautui. Minä en koskaan halua vapaa-ajalla tehdä mitään ravintolavarauksia, sillä arkielämä vuorotöineen on niin aikataulutettua, etten vapaalla halua mennä kellon mukaan. Valitsin listalta tietysti kalakeittoa, joka oli oikein maistuvaa ja lämmitti viileänä päivänä. Oikein symppis ravintola ja ihana miljöö, joten palaamme varmasti. 



Tällä reissulla meillä ei ollut mitään museokäyntejä mielessä. Kävimme aiemmin kesällä siskon kanssa Lelumuseossa ja miehen kanssa Sotamuseossa. Suomenlinnassa on kuusi museota, eli useampi on vielä näkemättä, mutta on ainakin syy mennä aina uudelleen. Tällä ruskareissulla lähinnä kävelimme pitkin saarta. Lopuksi istahdimme vielä kahville Linna Barin terassille, jossa tarkeni pipo päässä lämmittimien alla hörppiä pikaiset kahvit. 


Ehdottomasti Suomenlinna on käymisen arvoinen muulloinkin kuin kesällä, vaikka ihan kaikki palvelut eivät enää auki olekaan. Se on ihan yleisesti hassua, miten suomalaiset tuntuvat lataavan kaikki menot ja varsinkin kotimaanmatkailun vain kesään, kun ihan yhtä hyvin voi reissailla muinakin vuodeaikoina, eikä jäädä vain odottelemaan ensi kesää. Haluankin ottaa omaksi perinteeksi käydä Suomenlinnassa jokaisena vuodenaikana, eli vielä olisi talvi ja kevät edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti