sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Neulottua - zero waste villapaidan ohje


Jatketaan vielä neuleaiheilla, sillä niitähän tässä on talvi tullut tehtyä. Erilaisista neuleprojekteista kertyy paljon jämälankoja ja jossain vaiheessa näistä pätkistä haluaa eroon. Minulle esimerkiksi oli jäänyt paljon pastellinsävyisiä mohaireja, alpakkoja ja merinoja, aiemmin tehdyistä pipoista, villapaidoista tai balaclavista. Koska sävyt soituivat mielestäni kauniisti yhteen, päätin hyödyntää jämälangat isompaan työhön ja neuloa villapaidan. Ainoastaan mintun väristä lankaa hankin kerät lisää niin alpakkaa kuin mohairia, sillä halusin tästä "päävärin" niin pääntiehen kuin resoreihinkin, sekä sekaan sopivasti raitoja. Muutoin kaikki langat löytyivät kotoa, vajaita keriä ja vielä pienempiä määriä. Yhdistelin hempeiden sävyjen kanssa vähän beigeä, harmaata ja valkoista raikastamaan kokonaisuutta.  Neuloin koko työn kahta lankaa kerrallaan vitosen puikoilla, sekoitellen ohuempaa mohairia ja alpakkaa tai merinoa, välillä pelkkää mohairia kolmella säkeellä. 

Hieman sai loppua kohden tosiaan alkaa soveltaa lankojen kanssa, kun jämäkeristä neuloo ne tietysti loppuvat ikävästi kesken. Toisaalta sai käyttää vähän luovuutta raitojen sommittelussa ja lankojen riittävyydessä, jolloin paidan teko ei ollut ainakaan tylsää. Oli myös hauska paidan edetessä nähdä, millainen siitä lopulta muodostuu, kun melko summamutikassa neuloin ohuempia ja paksumpia raitoja.  Oma vinkkini onkin, että puolessa välissä vartaloa, kannattaa alkaa neuloa myös molempia hihoja samanaikaisesti. Halusin nimittäin, että raidat toistuvat hihoissa kuten paidassa muutenkin ja näin oli helpompi seurata lankojen riittävyyttä. Toisaalta neule toimisi hyvin, vaikka raidat eivät olisi toistuvia keskenään vartalossa ja hihoissa. 


Lähtökohtaisesti pidän ilmeeltä enemmän alhaalta ylös neulotuista puseroista, mutta varsinkin tällainen raidallinen versio on mielestäni nimenomaan raidoituksen kannalta helpompi neuloa raglan neuleena ylhäältä alas. Raglan neuleen etu on myös, että paidan koko on helposti muunneltavissa lisäyskerroksilla (isompaan enemmän lisäyksiä pienempään vähemmän). Oma puseroni on ehkäpä kokoa M, neuleet haluan aina väljinä ja muhkeilla hihoilla. Mitä olen itse neuloessa todennut, ohjeet ovat aina suuntaa antavia, kannattaa tekovaiheessa sovitella päälle, esimerkiksi hihan pituutta. Neule on muuten aina valmiina paljon löysempi kuin sovittaessa tuntuu. Raitaneule valmistuu yllättävän nopeasti, mutta lankojen päättely vei useamman tunnin, huh. Tein tätä kuukauden päivät tosi rennolla otteella, lopulta valmistui yllättävän nopeasti, sillä ajattelin kyseisen olevan ikuisuusprojekti.


Tarvitset: Koon 3,5 pyöröpuikot pituudessa 40 cm ja 80 cm sekä sukkapuikot, koon 5 pyöröpuikot pituudessa 40 cm (2 kpl mikäli neulot hihoja samanaikaisesti) ja 80 cm sekä sukkapuikot, sakset, silmukkamerkkejä ja neulan päättelyyn. Lankamenekki metreissä ehkä karkeasti sanottuna 1000 m.


Pääntie: Luo 80 silmukkaa koon 5 sukkapuikoille, mutta vaihda neulomisen aloittaessa 40 cm pyöröpuikkoihin kokoon 3,5 (näin reunasta tulee tarpeeksi joustava). Laita silmukkamerkki rivin ensimmäiseen silmukkaan ja neulo 1o1n, kunnes resori on halutun mittainen, minulla 10 cm. Taita pääntien joustinneule kaksin kerroin työn sisäpuolelle. Neulo seuraava kerros oikein ja neuloen samalla joka toinen silmukka luomisreunan joka toisen silmukan kanssa yhteen. Pääntien reunus on nyt kaksinkertainen. 

Vartalo: Vaihda pyöröpuikkoon kokoon 5 (40 cm), mikäli teet neuleesta raidallisen, kuten allekirjoittanut, vaihda lanka haluamaasi väriin. Neulo kerros sileää, lisäten (neulo kahden silmukan välinen lankalenkki kiertäen oikein) samalla silmukka joka viidennen silmukan väliin. Lisäysten jälkeen silmukoita on 96. Jaottele neule silmukkamerkein näin: 32 (takapuoli), 16 (hiha), 32 (etupuoli) ja 16 (hiha). 

Raglanlisäykset: Lisää silmukka ennen ensimmäistä merkkiä tekemällä langankierto puikolle.  Neulo 2 normaalia silmukkaa ja tee taas langankierto. Lisäykset tulevat siis silmukka ennen merkkiä ja silmukka merkin jälkeen, väliin jää 2 normaalia silmukkaa. Seuraavalla kerroksella langankierrot neulotaan kiertäen oikein, jottei muodostuisi reikiä. Lisäykset tulevat joka toiselle kerrokselle. Kun puikot käyvät liian ahtaiksi, vaihda ne pidempiin. Jatka lisäyksiä 26 kertaa vaihdellen raidan värejä aina kerroksen vaihtumiskohdassa oman mielen mukaan, kunnes puikoilla on silmukoita 84 (taka), 68 (hiha), 84 (etu) ja 68 (hiha).

Ota hihojen silmukat odottamaan apulangoille ja luo kainaloon hihojen kohdalle 6 silmukkaa. Vartalon muodostaa nyt 180 silmukkaa. Jatka neuloen sileää, kunnes neuleen mitta kainalosta mitattuna on 30 cm. Vaihda puikot kokoon 3,5 ja neulo resoria 1o1n 4 cm. Päättele joustavalla päättelyllä.


Hihat: Ota hihan apulangalla odottavat 68 silmukkaa 40 cm koon 5 pyöröpuikoille ja poimi kainaloaukosta 10 silmukkaa lisää, puikoilla on yhteensä 78 silmukkaa. Merkitse kerroksen ensimmäinen silmukka ja jatka neuloen vartalon raidoituksen mukaan. Neulo 6 riviä sileää ja 7. kerroksella rivin alusta ja lopusta kavennetaan silmukat. Neulo kavennus rivillä ensimmäinen silmukka oikein, tee ylivetokavennus ja lopussa neulo 2 oikein yhteen. Kavennusten väliin jää siis yksi normaali silmukka. Toista vastaavat kavennukset yhteensä 11 kertaa, eli neulo aina 6 riviä sileää ja 7. rivillä kavennetaan. Kavennuskerrosten jälkeen puikoilla on 56 silmukkaa. Neulo vielä kerros sileää kaventaen samalla riviltä tasaisesti 8 silmukkaa, puikoille jää 48 silmukkaa. Vaihda puikot koon 3,5 sukkapuikkoihin, jaa silmukat kolmelle puikoille, 16 silmukkaa jokaiselle. Neulo resoria 1o1n 4 cm ja päättele tiukasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti