keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Neulottua - päivitetty balaclava ohje


Viime talvena ihastuin palavasti kypärämyssyihin tai trendikkäämmin sanottuna balaclavoihin. Niitä tulikin tällöin neulottua useampi kappale neutraaleissa sävyissä, kyseiset ovat olleet kovassa käytössä myös kuluneena talvena. Pikkuhiljaa kevättä kohden mennessä alkoivat pastellivärit tosiaan kiinnostaa, kuten minttu. Joten neuloin kypärämyssykokoelman jatkoksi suloisen balaclavan tässä sävyssä ja samalla päivitin vanhaa ohjettani hieman. Kypärämyssy on äärettömän helppo ja nopea neuloa. Tykkään aika istuvista balaclavista, jotka pysyvät päässä tuulessa, mutta joustavan resorin ansioista ovat helposti puettavia. 


Tarvitset: Koon 2,5 pyöröpuikot pituudessa 40 cm ja 60 cm, 4,5 koon 40 cm pyöröpuikot sekä sukkapuikot, virkkuukoukun, neulan päättelyyn, mittanauhan ja silmukkamerkkejä. Lankoina käytin mintun väriseen yhdessä neulottuna; Garnstudio Drops Alpaca 9030 pistaasijäätelö ja Sandnes Garn Tynn Silk Mohair 7720 minttu (molempia kuluu vajaat kerät). Käytännössä mikä vain 4,5 koon puikoille soveltuva lanka sopii mainiosti. 


Ohje: Luo 2,5 koon 40 cm pyöröpuikoille löysästi 88 silmukkaaLaita silmukkamerkki rivin ensimmäiseen silmukkaan, ja neulo suljettuna neuleena 1o1n koko rivi, jatkaen kunnes kauluksen mitta on 15 cm.  Vaihda puikot kokoon 4,5 ja päättele rivin alusta löysästi 24 silmukkaa, jatka 64 silmukalla sileää neuletta tasona 8 cm. Merkitse rivin keskeltä 2 silmukkaa (31-2-31). Seuraavalla oikealla kerrokselle lisätään ennen merkkiä ja merkin jälkeen silmukat (ota silmukoiden välistä lanka ja neulo se kiertäen oikein). Lisäysten jälkeen puikoilla on 66 silmukkaa. 

Jatka lisäysten jälkeen neuloen tasona 11 cm, jonka jälkeen alkavat kavennukset. Yhteensä sileää neuletta on tässä vaiheessa 19 cm. Merkitse taas keskeltä 2 silmukkaa (32-2-32). Jokaisella oikealla kerroksella työstä kavennetaan silmukat ennen ja jälkeen merkin, nurja kerros neulotaan normaalisti. Ennen merkkiä neulo 2 oikein yhteen ja merkin jälkeen tee kahden noston kavennus. Kavennusten väliin jää siis 2 normaalia silmukkaa. Tee kavennukset yhteensä 5 kertaa, lopuksi puikoilla on 56 silmukkaa. Neulo vielä yksi rivi nurjaa. Jaottele silmukat kahdelle 4,5 koon sukkapuikolla, 28 silmukkaa kummallekin. Käännä työ ympäri ja päättele kolmen puikon tekniikalla. 


Resori: Poimi pääntiestä silmukoita tasaisesti virkkuukoukkua apuna käyttäen koon 2,5 puikoille (60 cm toimivat parhaiten), käytännössä resoriin luodaan siis uudet silmukat. Neulo resoria 1o1n, samalla kaventaen ensimmäisellä rivillä noin joka 8. silmukka. Eli neulo 7 silmukkaa, kavenna 2 nurin yhteen, jatkaen näin koko ensimmäisen rivin (mikäli haluat väljemmän resorin, kavenna loivemmin tai älä kavenna ollenkaan). Huom! aloita kavennukset vasta resorin sivuilla, neulo pääntien kohta mukaillen joustinneuletta. Neulo resoria normaalisti 1o1n, eli vain ensimmäisellä kerroksella kavennetaan, jotta pääntiestä tulee tarpeeksi napakka. Kun resorin mitta on haluttu (minulla 2,5 cm), päättele joustavalla päättelyllä, joka on tärkeä jotta resori joustaa. Päättele kaikki langanpätkät ja balaclava on valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti