torstai 4. kesäkuuta 2020

Kymmenen kohdetta Tallinnaan

Kuten jo aiemmin mainittu, eniten matkustusta ajatellen kaipaan Tallinnaa ja olen varma, että lähden heti sopivan hetken tullen "naapuriin". Nythän rajat juuri avattiin, mutta täytyy tarkkailla tilannetta jonkun aikaa, ennen kuin uskaltaa lähteä risteilemään. Hyvin suunniteltu on kuitenkin puoliksi tehty, joten menneiden kuukausien yksi lempipuuhani onkin ollut selata sekä omia vanhoja matkajuttuja että lukea netistä tietoa ja haaveilla. Olen viime aikoina lukenut paljon postauksia Tallinnasta, kun löysin Sooloiluja -blogin, josta löytyy älyttömät määrät vinkkejä Tallinnaan. Harmi vain usein olen jo unohtanut paikat siihen mennessä, kun kaupunkiin suuntaan. Niimpä ajattelin että tässä hyvä postausidea, kun kirjoitan paikat ylös, voin palata postaukseen myöhemmin, eikä varmasti mikään unohdu. Tässä siis kymmenen kohdetta Tallinnaan, minne haluan suunnata.


Olevisten kirkon torni ja näköalatasanne (Lai 50). Vaikka Tallinnassa olemme käyneet muilla näköalatasanteilla, on Olevisten kirkko vanhassakaupungissa jostain syystä jäänyt. Itse kirkko on tottakai tullut useasti vastaan vanhassakaupungissa kierrellessä, mutta näköalatasanteen ollessa auki yleisölle ainoastaan kesäaikaan se on jäänyt. Torni on 124 metriä korkea, joten sieltä on upeat näkemät vanhankaupungin ylle. 

Kahvila Must Puudel (Müürivahe Tänav 20). Vanhankaupungin kujilla monesti kävellessä on Musta puudeli -kahvila tullut useat kerrat vastaan, muttemme ole ehtineet astua sisään asti. Alunperin kiinnostukseni herätti ulkoa olevat pöydät, joissa jokaisessa oli erilainen Marimekon vahakangas. Muutenkin kahvilan värikäs retrohenkinen sisustus houkuttaa, joten tänne on ehdottomasti ensi kerralla poikettava kahville. 


Lettupubi Kompressor (Rataskaevu 3). Tähän letuistaan  kuuluisaan kuppilaan  "törmäsin" nimeomaan Sooloiluja blogia lukiessani, enkä usko että tänne olisin omin avuin löytänyt, mutta pääsi kyllä samantien listalleni. Vanhassakaupungissa Raatihuoneentorin lähettyvillä sijaitseva kahvila tarjoaa siis nimensä mukaisesti lettuja niin suolaisilla kuin makeilla täytteillä, hyvinkin inhimillisillä hinnoilla. 

Skywheel of Tallinn (Peterburi tee 2). Monet kerrat Tallinnassa vieraillessa olen kiinnittänyt huomioni kaukaisuudessa siintävään maailmanpyörään. Maailmanpyörä sijaitsee T1 Mall of Tallinn -ostoskeskuksessa, joka on suhteellisen uusi, nimittäin se aukesi vasta loppuvuodesta 2018. Ostoskeskuksesta löytyy tottakai lukuisia myymälöitä, mutta minua kiinnostaa nimenomaan näköalan ihailu maailmanpyörästä käsin. 


Jäätelökahvila Gelato Ladies (Uus 28-1). Viime visiitillä kyseinen jäätelökahvila tuli vastaan sattumalta, mutta muistan kyllä lukeneeni paikasta aiemmin. Oli täysi talvi ja päiväkahvitkin juuri juotu, joten gelatot täytyi jättää odottomaan seuraavaa kertaa. Ehdottomasti on päästävä maistamaan näitä paikan päällä valmistettua italialaistyyppisiä gelatoja. Plussaa ihanasta miljööstä vanhakaupungin kujilla. 

Tallinnan eläintarha (Ehitajate tee 150). Luulen ettei monikaan ole edes tullut ajatelleeksi Tallinnasta löytyvän eläintarhan. Sen verran lapsenmielinen olen, että tykkään käydä eläintarhoissa, joten olisihan tämä "naapurin" versio kiva päästä kokemaan, kun Korkeasaaressa on käyty jo usemmat kerrat.


Kadriogin palatsi (A. Weizenbergi 37). Tämän upean palatsin näkemisestä olen haaveillut vuosia, muttei keskustan ulkopuolle ole ehtinyt. Palatsi itsessään on varmasti upea näky, sekä sisältä että ulkoa, mutta sitäkin enemmän kiinnostaisi nähdä pihapiiri kesäaikaan, kun kukat kukkivat. Istutusten lisäksi pihapiiristä löytyy myös näyttäviä suihkulähteitä ja aitoja.

Shishi sisustus (Peetri 3). Varsinkin joulukoristeistaan tunnetuksi tullut putiikki on pakko päästä näkemään. Heillä on tottakai muutakin myynnissä kuin joulujuttuja, sillä kaksi erilaista mallistoa on vuodessa. Putiikki sijaitsee Kalamajan alueella, joka on muutenkin kiinnostava paikkana.


Kaja pizza köök (Õle 33)Pelgulinnin alueella sijaitseva, jo legendaarisen maineen saavuttanut, napolilais tyyppistä pizzaa tekevä ravintola myy tuotteet päivittäin loppuun, sillä taikinaa tehdään vain tietty määrä. Hinnat ovat edulliset ja voisin elää muutenkin pizzalla, joten tämä ravintola on ehdottomasti listani kärkipäässä. Koko Pelgulinnin alue on tosin kokematta, mutta sinne pääsee helposti kun jatkaa matkaa Telliskivestä eteenpäin.

La Muu jäätelökahvila (Telliskivi 60a-5). Pizzan päälle tietysti jälkiruoaksi jäätelöä, ja Pelgullinin alueelta voisi siirtyä Telliskiven trendikkäälle alueelle, joka sijoittuu sopivasti matkan varrelle, mikäli suunta on takaisin vanhaankaupunkiin päin. Telliskivestä nimittäin löytyy todella kiinnostava jäätelöbaari La Muu. Jäätelöt tehdään paikan päällä ja raaka-aineet ovat luomua. Suurena jäätelönystävänä tänne on pakko päästä! Aiemmin olen vain haaveillut jäätelötötteröstä ikkunan takaa.


Olen melko varma, että tämä lista ehtii kasvaa vielä paljon ennen matkalle lähtöä, mutta jospa näistä ainakin aloittaisi. Ja hei, kertokaa ihmeessä parhaat omat tärppinne Tallinnaan?

2 kommenttia:

 1. Kiitos kivoista Tallinna-vinkeistä! Muutamaan vuoteen ei ole tullut käytyä Tallinnassa, mutta taidanpa itsekin haluta sinne heti, kun mahdollista. :) Niin ihana kesäkaupunki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva jos oli hyötyä ja kurkkaa ihmeessä Sooloiluja blogi :) Tallinna on ihana aina, kesällä, joulumarkkinoilla ja tavallisena tammikuuna. Me käydään yleensä ainakin 4 kertaa vuodessa siellä, toivottavasti pian taas pääsisi reissuun :)

   Aurinkoista kesää!

   Poista