sunnuntai 24. syyskuuta 2023

Rouhea Kellokosken ruukki


On käynyt todellakin niin, että allekirjoittaneella on vaihtunut ulkomaanmatkailu kotimaan versioon, sillä jouduin itsekin ihan muistella, milloin olen viimeksi käynyt ulkomailla? Jos Tallinnan reissuja ei lasketa. Toisaalta tuntuu, että olisin ollut ihan äskettäin Amerikan reissulla, jossa olimme tuolloin kaksi ja puoli viikkoa. Kalenterin mukaan tästäkin matkasta on kuitenkin kulunut neljä vuotta! Sinänsä en ole kokenut tässä välissä mitään pahimman luokan reissukuumetta, joka on hassua, sillä ennen matkustin ihan kaikki lomat, eikä loma edes ollut loma, mikäli sen vietti Suomessa. 



Matkailu tietysti jäi pandemia-aikana, eikä ole ainakaan vielä palannut entiseen normaaliini. Tällä hetkellä ei ole mitään sen pidempiä lomiakaan näköpiirissä, mutta voi olla että talvilomalla ensi vuoden puolella voisi vihdoin jonnekin ulkomaille suunnata, jää nähtäväksi. Se mitä olen tässä vuosien varrella löytänyt, on kotimaan matkailu ihan uusin silmin. Pitää käydä ensin kaukana, että tosiaankin näkee lähelle. Meillä tietysti tulee kesäaikaan ajeltua pitkin varsinkin lähellä olevia kaupunkeja, kun kierrämme erilaisia autotapahtumia, joissa mies kuvaa materiaalia YouTube -kanavalleen. Samalla tulee muutenkin käytyä paikoissa ja nähtyä autossa istuessa mitä upeimpia kotimaan maisemia. On ollut ihanaa seurata vuodenaikojen vaihtumista, kevään vehreyttä, kauneimpia kesämaisemia, auringonkukkapeltoja ja syksyn pehmeitä sävyjä ennen kauneinta ruska-aikaa. 




Usein minulla onkin tapana googlailla nähtävyyksiä läheltä, kun olemme menossa johonkin tiettyyn kaupunkiin. Viimeksi viikko takaperin hakukenttään pääsi Järvenpään nähtävyydet. Olemme aiemmin kiertäneet pariin kertaan läpi pienen keskustan sekä kauniin rantapuiston, joten ne olivat jo nähty. Bongasinkin Tuusulassa, ihan Järvenpään kupeessa, olevan historiallisen Kellokosken ruukin, joka päätyikin navigaattoriimme. Paikalle oli helppo löytää ja mikä upea miljöö täältä löytyikään. Rakastan vanhoja rakennuksia ja tunnelmaa. Ruukissa on aikoinaan valmistettu pienrautatuotteita, nykisin vanhat tehdasmiljööt ovat muussa käytössä.



Rouhea ruukkimiljöö sekä sen ympäristössä olevat vanhat sairaalarakennukset ovat todella kuvauksellisia. Ei siis ole ihme, että tuonakin lauantaina siellä oli parhaillaan hääkuvaukset käynnissä, lisäksi ruukissa on kuvattu useita tv-sarjoja, kuten Sorjonen, Karppi ja Poromafia. Upean miljöön lisäksi paikan päältä löytyi niin ravintola kuin kahvila, joka harmiksemme oli lauantaina suljettu, sekä museo kuin käsityöputiikkeja. Tällä visiitillä me lähinnä kävelimme ja katselimme rakennuksia, padon kuohua sekä piipahdimme kirpparilla, joka sekin mukaili kauniisti paikan historiaa. Kellokosken ruukki oli todella ihastuttava, joten palaamme varmasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti