tiistai 26. syyskuuta 2023

Vaatekulut kuriin


Olen pari viimeistä vuotta kirjannut ihan kaikki vaate- ja asustehankinnat ylös paperiseen kalenteriin. Listaan siis kuukausi kerrallaan ylös kaikki vaatteet mukaan lukien urheilu- ja alusvaatteet, sekä asusteet, eli kengät, laukut ja korut. Sen sijaan käsityötarvikkeet, kuten langat ja korutarvikkeet eivät tälle listalle kuulu, vaan ne menevät harrastustoiminnan kuluihin. Tosin päätin, että ensi vuonna alan kirjaamaan esimerkiksi villapaitoihin menevät langat vaatekulujen piiriin. Tässä näkee konkreettisesti, mihin rahat kuluvat ja uskon että "turhat" hankinnat jäävät pois tai ainakin todella vähäisiksi. Selkeästi myös huomaa, että omat kulutuspiikkini osuvat alkukesälle ja syksylle. Talven saatan olla ostamatta oikeastaan yhtään mitään uutta. 


Harvemmin myöskään menen kaupoille tyhjän panttina niin sanotusti kuluttamaan aikaa. Usein mikäli mielessä on jokin hankinta, tutkin vaihtoehdot ensin verkon välityksellä läpi ja teen myymälään täsmäiskun. Lopulta kuitenkin hankin mieluummin tuotteet liikkeestä paikan päältä, mikäli mahdollista. En siis koe tarpeelliseksi mennä kaupoille "katselemaan" muuten vain, joka taas auttaa siihen, ettei tule tehtyä heräteostoksia. Muutama poikkeus putiikki minulla tosin on, joissa käyn muutamia kertoja vuodessa inspiroitumassa sekä katsastamassa mikä milläkin hetkellä trendaa, joskus jotain lähtee tietysti mukaankin, joskus ei. Minulla on aina mielessäni tarkka "ostoslista", josta en poikkea. Esimerkiksi syksyn listalla ovat mustat housut ja valkoinen rusetillinen siisti pusero.


Itse en ole muodikas pukeutuja, mutta vaatekaapin pohjan ollessa hyvinkin ajaton, voi sitä toisinaan piristää vaikka trendikkäämmällä kenkäparilla. Tähän väliin on pakko mainita, että minulla ajaton pukeutuminen ei merkitse niitä tyypillisiä pikkumustaa, bleiseriä ja sinisiä farkkuja. Lisäksi tiedän tarkalleen millaisille vaatteille tulee käyttöä, turha hankkia esimerkiksi korkokenkiä eteiseen pölyttymään, jos niille ei arjessa lähinnä töihin kävellessä tule käyttöä tai useita pareja farkkuja, jos ei niissä viihdy muutenkaan. Ei myöskään kannata ikinä hankkia mitään siitä syystä, että se näyttää hyvältä jonkun toisen päällä, sama vaate ei välttämättä toimi itsellä.


Ennen saatoin myös toimia niin, että ostin jonkun "ihan kivan" kappaleen siihen asti, kun etsin sitä täydellistä. Joka tottakai pitkän päälle tarkoitti rahan heittämistä hukkaan, kun se täydellinen lopulta löytyi, päätyi ihan kiva pilkkahintaan kirpparille. Nykyään etsin heti sen täydellisen, vaikka se veisi enemmän aikaa ja rahaakin. Tietysti pyrin aina hankkimaan vaatteet jonkun näköisellä alennuksella, joita nykyään onkin ihan jatkuvasti tarjolla. Esimerkiksi päälläni näkyvän nahkatakin sain lopulta 15% alennuksella, joka tämän hintaisessa tuotteessa oli jo ihan kiva siivu. 


Tiedän, että minulla on paljon petraamisen varaa kulutuskäyttäytymisessäni, sillä totuushan on että pärjäisin luultavasti loppuelämän jo olemassa olevilla vaatteillani. Olisi myös ihanteellista, jos vaatekoko pysyisi samassa vuodesta toiseen, mutta itselläni tämä tuppaa valitettavasti heittelehtimään, jonka vuosi en omista vaikka kymmenen vuotta vanhoja vaatteita, asusteita ilokseni kylläkin. Toisaalta talouden tulee pyöriä, mutta yritän omilla valinnoillani pyörittää sitä niin järkevästi kuin mahdollista. Sellaiseen viiden vaatteen vuosi -haasteeseen minusta ei olisi, mutta oma tavoitteeni on puolittaa vaatekulut ensi vuonna, jonka ei todellakaan pitäisi olla mahdoton tehtävä. Tämän vuoden kulut tähän asti ovat jo olleet liian suuret, toisaalta tein pitkäikäisiä hankintoja vuoden varrella, kuten kuvissa näkyvä nahkatakki ja laukku. Ensi vuonna pitäisi olla kaikki perus elementit kasassa, joten budjetin puolitus kuulostaa hyvinkin realistiselta tavoitteelta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti