keskiviikko 22. tammikuuta 2020

San Franciscon valokuvapäiväkirja


Vielä olisi viimeinen kohde meidän Amerikan matkalta läpikäymättä, sitten onkin aika alkaa suunnitella seuraavaa lomaa tulevaisuuteen. San Francisco sattui matkareitillemme vähän vahingossa, kun paluulentomme Suomeen olisi joka tapauksessa mennyt sen kautta. Olin kuullut hurjasti ylistäviä kehuja kaupungista, joten mielenkiinnostakin halusin päästä käymään siellä. Varasin siis meille kolme yötä kaupungista loman lopulle. Las Vegasista ei lentänyt kuin tunnin San Franciscoon, joten kohdetta on helppo vaihtaa näiden välillä.Ensimmäinen mitä San Franciscosta tulee varmasti monelle mieleen on mäkiset kadut ja pastelliset talot, niitähän löytyy! Tosin olin varautunut pahempaankin mäkikävelyyn, eikä kävely tuolla ollut yhtään niin rankkaa kuin olin kuvitellut. Toinen huomio kaupungista oli todella salliva ilmapiiri, kaduilla vastaan tuli jos jonkin näköistä pukeutumista ja erilaisia ihmisiä, kaikki sopivat hyvin joukkoon.Oikeastaan ainut "pakollinen" nähtävyys, jonka halusimme nähdä oli tietysti kuuluisa Golden Gate Bridge. Päätimmekin hypätä ensimmäisenä kokonaisena päivänä Hop-On Hop-Off bussiin, jotta ehtisimme nähdä mahdollisimman paljon kaupunkia ja päästä samalla vähän kauempana olevalle sillallekin. Sumu sillalla oli jotain aivan älytöntä ja sitä ylittäessä oli pakko mennä bussin sisätiloihin. Muistimme muuten taas miksemme yleensä käytä noita turistibusseja, ei ole meidän juttumme, näemme paljon paremmin paikat itse kävellen. Jos nyt päättäisin ajaisin sillalle taksilla, muut nähtävyydet kävelimme nimittäin paremmin itse läpi seuraavana päivänä.


Sää Kaliforniassa on todella vaihteleva! Marraskuussa päivät olivat lämpimiä, nahkatakissa tuli kuuma, mutta auringon laskiessa saikin kaivaa villapaitaa ja kaulaliina esiin. Näin suurta sään vaihtelua päivän aikana en ole kyllä missään muualla kokenut. Yhden vuorokauden aikana voi kokea kesän ja talven, ihan hullua. Kannattaa siis kaupunkiin matkustaessa suosia kerrospukeutumista. Ainoat oikeat jalkineet ovat lenkkarit, kun maasto on tosiaan mäkistä. Kuvan asu; mekko Marimekko, lenkkarit Adidas ja nahkatakki Zara.


Keskustan alueelta, Union Squarelta, löytyy kaikki mahdolliset putiikit Louis Vuittonista Banana Republiciin. Meidän hotellimme (Touchstone hotel) sijaitsi aivan keskustassa ja se olikin tärkeimpiä kriteerejä, kun olimme kaupungissa vain muutaman päivän halusimme olla lähellä kaikkea. Hotellit kaupungissa ovat kalliita ja olikin aluksi pienoinen järkytys New Yorkin ja Vegasin suurien hotellihuoneiden jälkeen saapua Franciscon hotellihuoneeseen, joka oli todella pieni ja muutenkin vähän niin sanotusti mielenkiintoinen. Hyvin siellä kuitenkin nukuimme muutaman yön ja henkilökunta oli oikein mukavaa. Paras vinkkini kaupungista hotellia valitessa on tutkia alue tarkkaan etukäteen, sillä siellä on alueita, joilla et halua yöpyä!


Ne tunnetut cable carit eli kaapeliraitiovaunut, joita vilisi katukuvassa. Emme valitettavasti ehtineet ajella kyseisillä, sillä kaupungin näkee pääpiirteittäin kävellenkin muutamassa päivässä. Minusta sopiva aika täällä olikin juuri kolmisen päivää, sillä me tuskin olisimme kauempaa viihtyneet, mutta nämä ovat makuasioita. Ehdittiin kuitenkin hyvin nähdä monet nähtävyydet, Chinatown ja keskustan alue.
Aurinkoisana päivänä oli ihanaa kävellä meren äärellä pitkin satamaa upeita maisemia ihaillen. Kun kävelimme pitkin rantabulevardia, mietin että ihan hassua, kesä keskellä marraskuuta! Paljon näkyi koiranulkoiluttajia ja kuntoilijoita reitillä, enkä ihmettele, ihana miljöö. Kuvassa Oakland Bay Bridge, joka oli melko vaikuttava näky sekin.Kävelimme pitkin rantabulevardia kohteena Pier 39, joka on vilkas laituri lahden rannalla - sieltä pääset ihailemaan upeita maisemia, karuselliajelulle, löytyy useampi ravintola sekä matkamuistomyymälöitä. Laituri taitaa olla enemmän lapsiperheille suunnattu, mutta hyvin sovimme joukkoon. Syy miksi sinne ehdottomasti halusin, olivat hellyyttävät merileijonat. Olin lukenut näistä otuksista, mutta totta puhuen ajattelin etten tulisi yhtään näkemään. Yllätys oli suuri kun kymmenittäin leijonia köllötteli laiturilla välillä mereen pulahtaenEn ole missään aiemmin nähnyt moista määrää merileijonia, varsinkin että ne hengailivat leppoisasti turistien keskellä. Käymisen arvoinen paikka olisi varmasti ollut Alcatrazin vankilasaari. Meillä ei harmi vain ollut aikaa muutaman päivän visiitillä siellä käydä. Lisäksi ymmärsin, että liput vankilaan tulisi varata useita kuukausia aiemmin. Näimme saaren sentään näin maasta käsin, paras paikka tämänkin bongaamiseen taitaa olla Pier 39.


San Francisco sekä ihastutti että vihastutti. Kaupungista jäi todella ristiriitaiset tunnelmat. Kodittomien määrä on jotain aivan järkyttävää, eikä siltä voi silmiään ummistaa, kaduilla asuvat ihmiset säälittävät ja oli myös toisinaan melko turvaton olo. Tottakai kodittomia on muuallakin, muttei samoissa määrin ja täysin keskustassa kuin täällä. Sen sijaan merimiljöö ja pastellitalot mäkimaastoineen olivat vallan ihastuttavia, merileijonista puhumattakaan. Summa summarun, San Franciscossa oli kiva käydä, mutta tuskin menemme uudelleen.

2 kommenttia:

  1. Kiva lukea näitä matkakertomuksia! Tuntuiko käveleminen San Franciscossa turvalliselta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla! :) Sanotaanko vaikka niin ettei pimeällä kävely keskustassa ollut kovinkaan miellyttävää, sen verran villiksi meno muuttui. Päiväaikaan kyllä oli ihan kiva kävellä keskustassa, vaikka kodittomilta ei tosiaan voi välttyä.

      Poista