torstai 8. marraskuuta 2018

Muutama käytännön vinkki Amerikkaan


Ennen  lähtöä tulee hakea ESTA -lupa maahan pääsyyn. Teimme hakemuksen noin viikkoa ennen matkaa, mutta se tulee olla tehty viimeistään 72 tuntia ennen lähtöä. Hakemus on maksullinen ja sen maksuun tarvitsee luottokortin.

Helpoiten Los Angelesiin lentää tällä hetkellä Norwegianilla Tukholman kautta, josta Losiin lentää 11 tunnissa. Ensi vuonna Finnair alkaa tehdä suoria lentoja Los Angelesiin. Seattleen ei suoraan pääsee, vain jouduimme Losissa vaihtamaan lentoyhtiötä Delta Air Linesiin. Losista Seattleen lentää vähän vajaassa kolmessa tunnissa.


Ota kaikki mahdolliset dokumentit, hotellin varauksista, Esta -lupaan ja lentolippuihin mukaan paperisina matkalle lähtiessä. Meiltä kysyttiin heti Suomen päässä kentällä niin paluulennon tiedot kuin ensimmäinen osoite maassa. Tukholmassa ennen koneeseen pääsyä pidettiin pienimuotoinen haastattelu, jossa kysytään muun muassa onko vieraillut Amerikassa ennen ja mikä on matkan tarkoitus. Seuraava haastattelu tapahtuu Amerikkaan tullessa, siellä otetaan lisäksi niin kuvat kuin sormenjäljet ihan jokaiselta maahan tulevalta. 

Mikäli sinulla on jatkolento Amerikan päässä, kuten meillä oli Losista Seattleen, ota kunnolla vaihtoaikaa. Vaihdoimme koko lentoyhtiötä, joten myös matkalaukuista piti huolehtia, että ne lähtevät seuraavaan koneeseen. Meillä oli alunperin kolme tuntia lentojen välissä, onneksi Seattlen lento myöhästyi 45 minuuttia, tai emme olisi siihen ehtineet. Lento Tukholmasta Losiin vei kauemmin kuin tarkoitus oli, ja maahantulo haastattelu jonossa kului hurjasti aikaa. Lisäksi kentät ovat suuria, joten matka seuraavalle portille vie aikaa. Jatkossa varmistan että vaihtoaika on ainakin neljä tuntia.


Pankkikorttien lisäksi on hyvä olla käteistä mukana, sillä korttien kanssa voi välillä tulla ongelmia. Monessa paikassa ne "höylätään" vanhanaikaiseti magneettijuovaa pitkin, eikä sirun käyttö ole todellakaan niin yleistä. Muistan jo kymmenisin vuotta sitten Jenkeissä ihmetelleeni, kun pankkikortti ojennettiin myyjälle, joka höyläsi kortin läpi ja tätä samaa näki siis edelleen. Monta kertaa esimerkiksi Banana Republicilla sain höylätä korttia, yrittää sirun kanssa ja lopulta vaihtaa koko korttia, sillä varsinkin electron osoittautui usein mahdottomaksi käyttää. Luottokortti kannattaa ehdottomasti olla mukana, tosin sekin temppuili joissakin lukijoissa.

Hintojen päälle tulee aina erikseen verot, jotka vaihtelevat osavaltion mukaan. Karkeasti sanottuna vero on 6-10%. Tämä kannattaa muistaa, ettei varsinkaan kalliimmissa hankinnoissa tule yllätyksiä kassalla.


Varaudu lämpötilojen vaihteluihin varsinkin loka-marraskuussa matkustaessa. Niin Los Angelesissa kuin Las Vegasissa päivät olivat kuumia, usein lämpömittari nousi kolmeenkymppiin, mutta auringon laskiessa melko aikaisin kuuden maissa sai heittää villapaidan päälle ja lämpötilat tippuivat lähes puolella. Minusta alkutalvi on kuitenkin loistavaa aikaa matkustaa Amerikkaan, sillä keskikesällä olisi aivan liian kuuma.

Amerikkalaiset ovat loistavia small talkissa, joka ikinen kerta kun menet kahvilaan tai kauppaan tervehtemisen lisäksi kysytään mitä kuuluu. Suomalaiseen juroon tyyliin se voi tuntia aluksi hassulta. Jokainen myös toivottaa lopuksi "have a good one!". Jenkit ovat myös kovia heittämään kehuja spontaanisti aivan yllättäen, kadulla kävellessä usein joku täysin randon tyyppi saattaa  vaikka sanoa tykkäävänsä asustasi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti