sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Three days in Tallinn

Olimme tosiaan viikko takaperin viikonlopun talvisessa Tallinnassa. Pieni loma tähän väliin oli piristävää, eikä tarvinnut edes kauas lähteä. Talvi ei tietenkään ole minulle se mieluisin aika matkustaa minnekään päin Eurooppaa, sillä pimeä tulee aikaisin, räntää sataa ja muutenkin on melko hiljaista. Toisaalta talvi tulee yleensä oltua ihan kotona ja lomailu säästettyä kevääseen, että ihan kivaa vaihtelua. Tallinna on niin helppo, kun sinne ei tarvitse varata matkaa viikkoja etukäteen ja se on lähellä. Itse risteilystä en ihan hirveästi pidä, joten kahdessa ja puolessa tunnissa Helsinki-Tallinna välin kulkeva Viking XPRS on hyvä muoto matkustaa. Otamme aina Viroon mennessä poikkeuksellisesti valmismatkan (Matkapojilta), johon kuuluu kaikki kuljetuksesta satamaan, laivamatka ja hotelli. Käymme Tallinnassa vähintään kerran vuodessa päiväristeilyllä, muttemme yötä ole olleet vuosiin. Päivämatka on kiva ostoksilla käyntiä ajatellen, muttei siinä ihan hirveästi mitään muuta ehdi. Olen käynyt Virossa lapsesta asti, mutta tuntui etten silti ollut nähnyt Tallinnasta juuri mitään. Perjantaista sunnuntaihin oli minusta ihan sopiva aika reissussa. Laiva on kuitenkin satamassa perjantaina jo kahden maissa, ja sunnuntaina kotiin lähtö ei ole aamulla aikaisin, joten siinä ehtii hyvin kierrellä.Hotelli. Tallinnan hotellitarjonta on rajaton, mutta päädyimme tuttuun ja turvalliseen Viruun, sillä sijainti on loistava, hinnat kohtuulliset ja aamupala todella kattava. Tosin kaikki muutkin suomalaiset taitavat olla samassa hotellissa. Totta puhuen en viitsinyt edes tutkia muita vaihtoehtoja. Saimme vielä businessluokan huoneen 17. kerroksesta, josta oli mahtavat näkymät kaupungin yli. Isoilla ikkunalaudoilla oli kiva istuskella ja katsella maisemia. Olin ajatellut, että kävisin hotellissa sijaitsevassa kauneushoitolassa ottamassa kynsiin geelilakkauksen, mutta se jäi kuitenkin seuraavaan kertaan. Tiesittekö muuten, että tästä hotellista löytyy myös KGB museo? Sekin jäi meille seuraavalle kerralle. Virun paras puoli on kuitenki se, että ostoksille voi lähteä suoraan huoneesta ilman takkia.


Shoppailu. Hotellin yhteydessä oleva kauppakeskus Viru Keskus on tarjonnaltaan minusta todella hyvä omat tarpeeni huomioiden - löytyy Zara, Mango, Massimo Dutti, monia kenkäkauppoja sekä Kaubamaja -tavaratalo, jonne en ole aiemmin jurikaan ehtinyt sen suuren koon vuoksi. Siellä huomioni vei lähinnä Joikin luonnonkosmetiikka, jonka hyllyllä vietin aivan liian kauan aikaa. Varsinkaan brändin kynttilöiltä ei ole kukaan blogeja lukenut voinut välttyä, mutta Joik tarjoaa paljon muutakin saippuoista silmänympärysvoiteeseen. Tyydyin tällä kertaa vain pariin huulirasvaan sekä siihen kynttilään, mutta saattoipa jotain lähteä mukaan myös jo joulua ajatellen paketteihin. Lisäksi Rotermannin liikkeet; Stradivarius, Pull&Bear, Bershka, Reede (ihana putiikki, myy mm. Samsøe & Samsøa) ja Kalevin suloisen suklaa putiikin kierrän aina. Minulle riittää mainioisti nämä kaksi ostospaikkaa, vaikka kaupungista löytyisi muitakin ostoskeskuksia, en ole kuitenkaan koskaan nähnyt tarvetta lähteä niihin. Täytyy vielä mainita suloset mummot vanhankankaupungin laidalla myymässä erilaisia neulejuttuja, yksi pipo jäi pahasti kaihertamaan - ehkä ensi kerralla.

Vanhakaupunki. Tallinnan suosituin ja tunnetuin kohde on ehdottomasti vanhakaupunki. Nyt ennätimme kierrellä sitä laajemmin ja itse olinkin täysin haltioitunut vanhoista rakennuksista, suloisista kujista ja tunnelmasta. Oikeastaan vanhankaupungin rauhassa kiertely oli päätarkoitukseni lomalla, mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän nautin arkkitehtuurin ihastelusta. Olin jo kotona ajatellut, että haluan nähdä Aleksanteri Nevskin katedraalin, lisäksi piipahdimme myös heti vanahkaupungin alussa sijaitsevassa kidutus museossa, jaiks. Vanhastakaupungista löytyy myös lukuisia eri ravintoloita ja kahviloita. 


Kahvilat ja ravintolat. Lomalla juon paljon enemmän kahvia kuin kotioloissa, onhan se kivaa istahtaa hetki alas kuuma kahvi höyryten. Jostain syystä ihastun aina eniten kahvilaketjuihin, ja vaikka pienemmissä kahviloissakin kävimme, eivät ne voittaneet kuitenkaan Reval Cafea. Varsinkin heidän suolainenkinuski konvehtinsa olivat ihan omassa luokassaan ja niitä tulikin syötyä useamman kerran, sekä ostettua ihan kotin viemiseksi asti, suosittelen! Ravintoloisen suhteen menemme ihan fiiliksen mukaan, harvemmin tutkin kotoa käsin kaupungin ravintolatarjontaa, saati selaan vinkkejä blogeista. En välitä hienoista illallisista vain olen paljon onnellisempi maukkaasta pizzasta. Mainitsemisen arvoinen pizzeria onkin Pizza Grande, jonne löysimme Googlen avulla, sen verran hankalissa paikoissa vanhankaupungin ravintolat voivat olla. Molempien pizzat olivat todella hyvät, mutta pienempikin olisi riittänyt (suosittelen valitsemaan 20 centtisen).

Ajattelimme keväällä-alkukesästä heittää samanlaisen kolmen päivän reissun Tallinnaan, sillä paljon on vielä nähtävää. Ainakin Kadriorgin palatsi on paikka, minne haluan, muttemme nyt pimeän tultua niin hitsin aikaisin viitsineet sitä lähteä katsomaan. Joten jos teillä on jotain hyviä vinkkejä Tallinnaan seuraavaa kertaa ajatellen, niin laittakaa ihmeessä kommenttiboksiin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti