keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

SOME MILANO TIPS


Hotelli. Tilaan aina hotellit ja lennot erikseen. Haussa oli kohtuuhintainen ja melko lähellä keskustaa oleva hotelli, päädyimme Hotel Sempioneen. Ihan sattumalta se oli myös ulkoapäin mitä suloisemman näköinen ja meillä kävi vielä niin hyvä tuuri, että saimme parvekkeen (koko hotellissa taisi olla kolme parvekkeellista huonetta). Huone oli ihan sopivan kokoinen ja siisti kylpyhuonetta myöten. Tykkäsimme sijainnista tosi paljon, sieltä oli noin kilometrin matka juna-asemalle ja Duomolle kaksi, matkat taittuivat meiltä rattoisasti kävellen. Hotellissa toimi palvelu vähän liiankin hyvin, me emme tarvitse huoneen siivousta tai puhtaita pyyhkeitä päivittäin, mutta silti se siivottiin joka ikinen päivä (vaikka ovessa roikkui älä häiritse kyltti). Aamupalalla oli tarjolla aina pöytään tuotua juuri keitettyä kahvia sekä muun muassa tuoreita hedelmiä. Henkilökunta oli mukavaa ja englannin kielellä pärjäsi mainiosti. 


Duomo. Eli Milanon tuomiokirkko on kaupungin tunnetuin nähtävyys. Sen ympärillä parveili turisteja, mutta myös paikallisia. Kirkko oli tottakai aivan upea ja näkemisen arvoinen, siihen nyt törmäsi ihan väkisinkin. Vielä enemmän tykkäsin kuitenkin ihailla ohikulkijoiden vaatevalintoja. Ei ole huhupuhetta, että milanolaiset ovat tyylikkäitä. Italialaisten tyyli on sellainen, etteivät he yritä liikaa pukeutua hyvin, se tulee luonnostaan. Duomo onkin loistava paikka bongata mitä upeimpia asuja ja inspiraatio on taattu! Duomon kupeessa on myös ostoskeskus Galleria Vittorio Emanuele II, joka oli nähtävyys sekin. Sieltä löytyvät esimerkiksi Pradan, Guccin ja Louis Vuittonin putiikit.


Shoppailu. Milano on shoppailijan paratiisi, keskustassa on useita vilkkaita ostoskatuja. Liikkeitä löytyy ihan jokaiseen lähtöön, halvempaa ja kalliimpaa. Itse en lähtenyt Milanoon tällä kertaa niinkään ostokset mielessä, vaikka muutamia edullisia vaatteita ostin. Ketjuliikkeitä löytyy perus Zarat, mutta niiden lisäksi esimerkiksi Other Stories, Banana Rebublic ja Gap. Tykkäsin itse kierrellä la Rinascentetavaratalossa, joka sijaitsee ihan Duomon kupeessa sekin. Kauppakeskuksesta löytyi muun muassa Célinen ja Chloén osastot, joissa olisin voinut ihailla tuotteiden silmiä hivelevää esillepanoa kauemminkin.


Outletit. Yllä mainittujen liikkeiden lisäksi Milanosta löytyy paljon outletteja ihan keskustasta, eli pidemmälle ei tarvitse lähteä edulliset merkkituotteet mielessään. Loman alkupäivinä kävimme useammassa outletissa. Minä en löytänyt mitään, kun en etsinytkään, mutta miehelle löysimme useammankin jutun. Paljon on tietysti myynnissä tuotteita, joiden kohdalla ei ihmetytä, että ne ovat jääneet myymättä, mutta tosi hyviä löytöjäkin voi tehdä (törmäsin mm. muutamaan Mulberryn laukkuun). Yhden outletin mainitakseni tutustukaa D-Magazineenjoita löytyy kolmekin liikettä keskustan läheisyydestä. Me kävimme niistä kahdessa. Lisäksi etsimme ihan Googlen haulla outletteja, joissa piipahdimme, eli kannattaa googlettaa, mikäli outletit kiinnostavat enemmän.Puistot. Milano on siitäkin kiva paikka, että kaupungin keskeltä löytyy myös monia upeita puistoja, jotka ovat todella suuria! Varsinkin kun kaikkialla oli jo ihan vihreää ja kukat kukkivat. Itse en välttämättä viihtyisi pelkän betonin keskellä viikkoa. Heti hotellimme lähettyvillä oli Giardini Pubblici Indro Montanelli -puisto. Kävimme myös Milanon suurimmassa puistossa Parco Sempionessa (kuva)Aurinkoisena päivänä voisikin pakata eväät mukaan ja mennä puistoon monien muiden tavoin paistattelemaan päivää. Lisäksi puistot ovat hyviä auringonottopaikkoja, varsinkin kun rantaa ei kaupungista löydy.


Ruoka. Odotin italialaiselta ruoalta paljon, siksi ehkä ihan hitusen petyin Milanossa. Yritimme aina valita ravintolat niin etteivät ne olleet pahimmassa turistirysässä. Aluksi saavuttuamme kaupunkiin söimme juna-aseman lähettyvillä, jossa ruoka oli kyllä hyvää (otin seafood risottoa), mutta hinnat olivat melko tähtitieteelliset. Tästä viisastuneena valitsimme myöhemmin ravintolat hitusen tarkemmin. Söimme milloin missäkin, välillä ruoka oli hyvää välillä ihan ok. Tuli vähän tunne, että ruoka on vähän sellaista turisteille suunnattua kunhan nyt maha täyttyy tavaraa. Mikään ravintola ei siis valitettavasti jäänyt suositteluksi asti mieleen. Itse valitsin listoilta useimmiten jotain merenelävää sisältävää, kuten frutti di mare pizzaa tai pastaa. Ulkomailla suurinta herkkuani on anjovis, joten jos sitä löytyy listalta se on ehdottomasti valintani. 


Gelato. Yksi kohokohta itselleni Italiaan matkustaessa oli tietenkin jäätelö tai italialaisittain gelato. Maistoin monia gelatoja, mutta suosikikseni nousi ehdottomasti lähellä hotelliamme ollut Duomo Gelatieri dal 1952 (Piazza Cincinnato 1), nimestä tosin olisi voinut päätellä paikan sijaitsevan Duomon kupeessa, vaikka se oli kaukana siitä. Omat suosikkimakuni olivat pistaasi ja maito&hunaja, tykkäsin myös suklaasta ja pähkinästä. Monien suosima gelatoria Grom ei taas ollut omaan makuuni, eikä toinen puolisko tykännyt sen vertaa. Gelatojen hinnat olivat melko samat kaikissa paikoissa, koosta riippuen kippo jäätelöä irtoaa 2-4 eurolla.


+ Varaudu varsinkin baareissa hieman erikoiseen wc-ratkaisuun. McDonald'siin voi aina luottaa tässäkin asiassa.
+ Lippuja ratikkaan saa ostettua tupakkakaupoista. Kertalippu maksaa 1,50€. 
+ Tarkista ravintoloiden aukioloajat ennen paikalle menoa (sulkevat kesipäivällä ja avaavat illalla).
+ Pihvin, hampurilaisen ym. kanssa tulee aina tilata lisukkeet  erikseen.
+ Monesti ravintoloissa laskuun on lisätty valmiiksi "coperto" eli palvelumaksu, jolloin tippiä ei tarvitse jättää erikseen.
+ Puhelimeen ladattava GPS:llä toimiva navigointisovellus on ihan loistava ulkomailla, emme pärjäisi enää mitenkään ilman ja sen kanssa uskaltaa lähteä pidemmällekin.

2 kommenttia:

 1. Mitä GPS-sovellusta suosittelet?

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Sygic, se on hyvä ja superedullinen siihen nähden miten loistava on (toimii niin androidilla kuin iosilla) Ollut kyllä koravaamaton niin Budapestissa, Genevessä, Pariisissa kuin nyt täällä Milanossa! :)

   Poista