lauantai 17. helmikuuta 2024

Pakkasella päällä


Hiljalleen näin helmikuun puolivälissä alkaa vähän haaveilla kevyemmästä pukeutumisesta, trenssi ja nahkatakki alkavat tuntua kaivatulle vaihtelulle. Ne saavat kuitenkin vielä pari kuukautta odotella, vielä on talvea rutkasti jäljellä. Pidän kyllä talvesta, eikä se ole minusta edes tuntunut kovinkaan pitkälle, en ole edes tarvinnut untuvatakkia kertaakaan! Olen melkoisen kuumaverinen ja lisäksi olen löytänyt muutaman helpon kikan talvipukeutumiseen, joten ulkona ei tarvitse missään nimessä palella. Tässä muutama yksinkertainen pukeutumisvinkki pakkasella pärjäämiseen.


Luonnonkuidut

Olen aina tarkka vaatteiden materiaaleista, mutta pakkaskeleillä tämä korostuu entisestään. Fakta kun on, etteivät tekokuidut, jotka ovat käytännössä muovia, lämmitä ollenkaan. Villakangastakki taas on lämmin valinta, kunhan se on nimenomaan villaa, eikä tekokuituja ripauksella villaa joukossa. Kuvissa näkyvä takki esimerkiksi on 100% villaa, vuori suurilta osin viskoosia. Materiaaleilla on suurin merkitys lämpimänä pysymiseen. Takki on hyvän materiaalin ja ajattoman mallin vuoksi myös palvellut jo viidettä talvea putkeen, joten kannattaa panostaa laadukkaisiin takkeihin. Koen villakankaisen takin lämpimämmäksi valinnaksi kuin tekokuituisen toppatakin, joka itselläni lähinnä hiostaa.


Kerrostus ja ilmavuus 

Villaa villan kanssa, eli villakankaisen takin alla villapaita tai villamekko. Oma talvipukeutumiseni koostuu lähes pelkästään neuleista, helppoa ja lämmintä. Talvella löysät vaatteet sitovat hyvin lämpöä, joten takeissa ja paidoissa suosin väljiä malleja. Kerrosten väliin on jäätävä "tyhjää" tilaa. Varsinkin takin hihat ovat minusta oltava löysät, ja olenkin onnellinen nykyisten vaatteiden ysärimäisistä rennoista mitoituksista. 


Ei kokomustalle

En omista yhtään mustaa talvitakkia! Eteisessä roikkuu pehmeämpiä sävyjä, beigeä ja harmaata, mutta mustat takit jätän suosiolla muille, niitä näkyy joka tapauksessa eniten katukuvassa. Tämä on sinänsä hassua kun kesällä saatan pukeutua kokomustaan, mutta talviaikaan se on minulle ehdoton no no. Itse suosin siis pimeänä talviaikana lempeämpiä sävyjä, jotka sointuvat minusta kauniisti talviseen maisemaan. 


Korvat, sormet ja varpaat

Sormet ja varpaat ovat luonnollisesti ensimmäisenä koetuksella pakkasella, joten nämä suojaankin hyvin. Klassiset UGGit ovat ihanan lämpimät talvipakkasilla ja alle heitän vielä merinovillaiset sukat, niin ei varpaat palele! Pakko myös tunnustaa, että vasta tänä talvena hankin toisetkin talveen sopivat kengät, kun bongasin aleista Vagabondin karvavuoriset popot.  Aiemmin olen hiihdellyt menemään perus nahkanilkkureilla kesät talvet. Vuorelliset nahkanilkkurit ovat olleet parhaat UGGien rinnalla, ja mullistivat oman talvipukeutumiseni. Sormet taas suojaan vuorellisilla nahkarukkasilla, jotka ovat sormikkaita lämpimämpi valinta. Rukkasten sisällä sormet lämmittävät toinen toisiaan. Lisäksi rukkaset tuovat minusta kivaa ekstraa ulkonäöllisesti villakangastakkeihin. Korvat suojaan ehdottomasti nekin viimalta, tänä talvena korvaläpät ovat olleet oma asustesuosikkini. Kyseiset lämmittävät korvia jopa pipoa paremmin, eikä otsalle tule kuuma. Mutta mikäli olen ulkona pakkasessa putkeen pidemmän aikaa, tällöin suosin pipoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti