maanantai 19. joulukuuta 2022

Viehättävä jouluinen Porvoo


Pari viikkoa sitten mennessämme Helsingin joulumarkkinoille, huomasin bussimatkalla Porvoon kautta pysähtyessä, torilla jotain kiinnostavaa - joulumarkkinat! Jouluvalot, myyntikojut ja karuselli varastivat huomion. Täytyi heti googlata, että mistä asti Porvoossa on järjestetty joulutori, vasta viime vuodesta asti. Aloin samantien katsella kalenterista, josko mitenkään löytyisi vielä joku rako siellä piipahtaa ennen joulua.  Sovimme miehen kanssa alustavasti päivän parin viikon päähän ja tämä toteutuikin. Kävimme Porvoossa juuri kuukausi sitten, mutta silloin eivät markkinat olleet vielä auenneet. Jouluinen Porvoo on muutenkin niin tunnelmallinen, että siihen en kyllästy. 


Pelkäsin vähän kovaa lumimyräkkää, sillä koko aiemman viikon oli satanut päivittäin, varmaan koko talven lumet kerralla. Sattui kuitenkin ihan täydellinen talvipäivä, poutaa ja pakkasta, ehkä kymmenisen astetta. Kivan kirpsakka keli ja posket punaisina kävelimme pitkin Porvoota.



Suuntasimme lähes heti Porvooseen saavuttuamme lounaalle vanhaankaupunkiin. Voisi ehkä välillä kokeilla muitakin ravintoloita, mutta vanhan kaupungin paraatipaikalla sijaitseva Gabriel 1763 on monet kerrat hyväksi todettu, joten mitä sitä hyvää vaihtamaan. Tilasimme molemmat lounaspizzat, mutta voisin elää jo pelkästään ravintolan erilaisilla alkupala salaateilla ja leivällä. Ruoan päälle join vielä kupillisen kuumaa glögiä. Satuimme paikalle kreivin aikaan ja saimme ikkunapöydän, maiseman lumikinokset toivat jouluista tunnelmaa. Pian ravintola alkoikin täyttyä, vinkkini on, että tänne kannattaa suunnistaa melko lailla heti ravintolan auettua. 





Porvoo on aina koristeltu upeasti jouluun, mutta täytyy sanoa, että lumikinokset toivat entisestään jouluista tunnelmaa. Ymmärrän etteivät monet lumesta välitä, mutta minä en tähän porukkaan kuulu, rakastan lumisia talvia!




Tykkäämme molemmat kävellä ulkona ja ihailla maisemia, joten kävelimme niin vanhassakaupungissa kuin joen varrella, joka on tunnelmallista. Pysähdyimme Porvoon paahtimolla, tilasin kupin kuumaa kaakaota. Olimme muuten ainoat, jotka istuivat lasitetulla terassilla, hyvin tarkeni!



Joulutori oli oikein kiva kokemus, toivottavasti tämä järjestetään myös ensi vuonna. Torilla oli karusellin lisäksi suloisia myyntikojuja käsitöille ja leivonnaisille. Tällä kertaa mukaan ei lähtenyt mitään, kun kaikki joululahjatkin olin hankkinut jo aiemmin. Glögit tietysti joimme ja fiilistelimme muuten vain joulutorin tunnelmaa. Päivän pimentyessä alkoi paikalle valua lisää porukkaa ja pimeällä markkinat pääsivät vielä paremmin oikeuksiinsa. Joulutori on auki 22.12 asti, eli vielä olisi muutama päivä aikaa siellä vierailla. 


Nauratti, miten satuimme taas ikonisen Coca-Cola rekan reitille samana päivänä. Kyseinen oli edellisenä päivänä asuinkaupungissa ja näimme sen jo kuukauden alussa Helsingissä. Porvoon torille se järjesti melkoiset ruuhkat. Jono itse rekalle oli taas kerran tähtitieteellinen, minkä lisäksi liikenne ruuhkautui paikalle saapuvien autolla tulijoiden myötä. Oma bussimme kotiin oli esimerkiksi 40 minuuttia myöhässä, kun bussiasemalle ei yksinkertaisesti päässyt. Ruuhkista huolimatta Cocis rekan tunnelma paikan päällä oli joka kaupungissa oikein iloinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti