torstai 1. joulukuuta 2022

Jouluttajan tehtävälista


1. Hanki joulukalenteri. Olen sen verran lapsenmielinen, että hankin vuosittain joulukalenterin. Muistan, miten yläasteella kotitalouden opettajamme vannotti, että älkää menettäkö lapsenmielisyyttä ja nykyisin ymmärrän loistavasti, mitä hän ajoi tällä takaa. Kalenterin valinta vuosittain on melkoinen dilemma, sillä hyviä vaihtoehtoja on liikaa. 

2. Paketoi lahjat ajoissa ja panosta paketointiin. Täysin turhaa järjestää itselleen stressiä lahjojen kanssa, kun ne voi hoitaa hyvissä ajoin. Lahjojen paketointi on ihanaa, kunhan sen tekee tosiaan rauhassa. On kivaa sommitella lahjapaperit ja niihin sointuvat nauhat. Itse olen jo oikeastaan kaikki lahjat hankkinut, sekä suurimman osan myös paketoinut. Yritän miettiä käytännöllisiä lahjansaajan näköisiä juttuja. 

3. Tunnelmoi elokuvien parissa. Mikäs sen parempaa joulutusta kuin ajankohtaan sopivien elokuvien katselu! Täällä ruudun toisella puolella on todellakin aloitettu joululeffojen katselu. Olen jo muutama vuosi sitten listannut kymmenen parasta jouluelokuvaa, jotka katson ihan joka vuosi uudelleen. Joulun alla on myös kiva käydä ihan varsinaisissa elokuvissa, listallani on kotimainen Kulkuset Kulkuset. 


4. Keitä glögiä (joka ilta). Joulukuussa on ihana perinne juoda iltaisin höyryävän kuumaa glögiä. Parhaat maistamani glögit ovat Kaskein Marjan juhlaglögi ja Gateaun Luomu mustikkaglögi, jota täytyy ostaa useampi pullo seuraavalla Helsingin reissulla. Ehdottomasti glögin on oltava veteen itse sekoitettavaa tiivistettä, muunlaiset eivät ole mistään kotoisin.

5. Kokoa jouluinen soittolista.  Mikäs sen parempi joulutunnelman luoja kuin musiikki. Oma soittolistani on vielä vähän työnalla, mutta täytyy tehdä se pian, jotta joululauluja ehtii kuunnella kyllästymiseen asti. 

6.  Rakenna piparkakkutalo. Päätin tehdä kolmatta joulua peräkkäin piparitalon, vaikka joka kerta sen tehtyäni vannotan, ettei koskaan enää. Vien talon lahjaksi miehen vanhemmille, sillä meillä ei niin paljon menen pipareita kaupaksi. Talon rakennus on kuitenkin kivan luovaa puuhaa ja kotiin tulee herkullinen tuoksu pipareita paistellessa. 

7. Käy joulumarkkinoilla. Ihanin jouluperinne on ehdottomasti joulumarkkinoilla käynti. Vähintään Helsingin Tuomaan markkinat ovat pakolliset joka joulukuu! Tämän haluan toteuttaa hyvissä ajoin kuun alussa, kun markkinoilla on ehkä vielä vähän pienempi väentungos. 


8. Suunnittele joulumenu. Loppuvuoden pyhiin kuuluu olennaisena osana tietysti ruoka. Meille onkin miehen kanssa yhteisten vuosien saatossa muodostunut omat jouluruoka perinteet, joihin ei kuulu kinkku tai laatikot. Meillä syödään jouluna ainakin kalkkunaa, kermaperunoita ja riisipuuroa. Täytyy tehdä kunnon jouluruokalista hyvissä ajoin ja tilata ruoat kätevästi kotiin, ruokakaupassa käynti on nimittäin aika korkealla inhokkilistallani.  

9. Kävele kaupungilla ja fiilistele. Kun kaikki jouluvalmistelut on tehty, pääsee keskittymään olennaiseen, eli tästä lyhyestä ajasta fiilistelyyn. Kävelemään kaupungilla jouluvalo ihastellen glögiä samalla siemaillen. Istua rauhassa kahvilassa ja tilata joku ihana joululeivos. Järjestää vaikka pienet pikkujoulut kotona.

10. Rauhoitu jouluun. Eniten joululta odotan rauhoittumista ja ihan vain kotona oloa. Aaton vietämme miehen vanhemmilla, joka on ollut perinne niin kauan kuin olemme tunteneet. Muutoin pyhinä on niin sanotusti lupa laiskotella, kun on varmasti muutama vapaapäivä. Tällöin en laadi itselleni yhtään tehtävää listalle, sallin olla koko päivän pyjamassa, jos huvittaa, tällaisia päiviä ei vuodessa muuten ole juuri koskaan. 

2 kommenttia:

  1. Ihana ja rento tehtävälista joulunajan fiilistelyyn :)
    Kepa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Täällä blogissa elämä kyllä vaikuttaa rauhalliselta, mutta oikeassa elämässä vaivaa jatkuva kiire :D

      Poista