sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Milleniaalin lempiharrastusTaannoin Instagramin puolella jaoin muutamat kuvat neulomistani villasukista ja yllätyin, miten paljon postaus keräsi tallenneuksia. Neulominen selkeästi kiinnostaa nyt ja luinkin juuri artikkelin sen olevan milleniaalien lempiharrastus tällä hetkellä, kuten on lukemani mukaan myös lintubongauskin (kieltämättä itsekin nykyisin kiinnitän melkoisesti huomiota lintuihin sekä oraviin, haha)

Olen henkilö, jolla on lähes poikkeuksetta enemmän kuuma kuin kylmä, mutta silti käytän kotona villasukkia oikeastaan ympäri vuoden, lukuun ottamatta hellejaksoja. Myös mökillä täytyy olla useammat parit sukkia. Ne on niin kiva kiskaista jalkaan saunan jälkeen. Olen neulonut sukkia itselleni ja anopille, jäljen ei tarvitse olla täydellistä. Kuten kuvista näkee, minua inspiroi värit ja kuviot, kotisukissa saa olla väriä. Vain mielikuvitus on rajana kun miettii kuvioita ja sukan pohjaväriä. Nämä on muuten kaikki neulottu legendaarisesta Novitan 7 Veljestä -langasta, joissa on hyvät värivalikoimat, lisäksi sukat voi pestä ihan normaalisti pesukoneessa. 

Opettelin ensin perus villasukan teon ja nykyään sovellan huolella. Pääpiirteittäin teen sukan ohjeen mukaan, mutta silmukoita lisäilen väliin kuvion mukaan. Päätän ensi minkä kuvion haluan neuloa ja lähden selaamaan Pinterestiä, josta löytyy tosi paljon erilaisia ohjeita. Itse toimin niin, että piirrän kuvion ruutupaperille eri värisillä tusseilla, josta on helppo hahmotta neuloessa. Toinen apukeinoni on neuloa neljän puikon sijaan viidellä, jolloin jokaisella puikolla on kuvio. Kirjoneuleeseen tarvitsee hitusen enemmän silmukoita, tämänkin opin vain tekemisen kautta. Mitään selkeää ohjetta ei minulla ole antaa, sillä kaikki nämä sukat olen tehnyt vähän eri tavalla, esimerkiksi joissain kuvio kapenee kärkikavennuksiin, joissain kavennukset alkavat vasta kuvion jälkeen. 

Neulominen on todella rentouttavaa, sillä varsinkin kuviota tehdessä on keskityttävä siihen. Täytyy laskea silmukoita, miettiä neuloessa miten kuvio asettuu kavennusten kohdalta ja niin edespäin. Lempipuuhaani onkin viime viikkoina istua illat parvekkeella neulomossa, lomalla siirryin mökille samaan puuhaan. Seuraavaksi pitäisi opetella tikapuutekniikka, jotta nurjasta puolesta tulisi siistimpi. Se on muuten hassua, että innostuin juurikin vuosi sitten keväällä neulomaan kuviosukkia ja tein mansikka ja päärynä kuviolliset. Sen jälkeen en neulonut sukkia vuoteen, sillä siirryin tekemään lähinnä villapaitoja. Kevään tullen sukkainnostus tuli taas, mutta nyt se taitaa jäädä taas ensi keväälle. Seuraavaksi olisikin nimittäin taas villapaitojen vuoro. 

2 kommenttia:

 1. Täällä toinen koronan aikana neulomaan innostunut! Itse olen tehnyt vain sukkia ja pipoja, mutta listallani on ollut jo pitkään uskaltautua opettelemaan isompia neuletöitä - pitää vain nyt tarttua siis toimeen! Toinen asia, mikä olisi nyt jo tämän kesän listalla, olisi virkkaamisen opettelu. Kivaa sunnuntaita! -Tiina-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korona sai kyllä aikaan sen, että aloitti uusia harrastuksia :D Itse haaveilin neulomisesta aiemmin, mutten ehtinyt koskaan ennen alkaa harjoitella. Parasta kun oppii kokoajan uutta :) Jos sukat taittuu, niin osaat tehdä jo mitä vaan, eikun puikot siis heilumaan ja vaikka villapaitaa väsäämään! Mäkin aloitin keväällä virkkauksen, mutta se vähän jäi..

   Aurinkoista juhannusta! :)

   Poista