torstai 2. heinäkuuta 2015

MY BUDAPEST


Viikko sitten torstaina hyppäsimme lentokoneeseen ja matkustimme Unkarin pääkaupunkiin, Budapestiin. Reissu tuli todella yllättäen, sillä vasta kaksi viikkoa ennen lähtöä päätimme lähteä ja laitoimme niin lennot kuin hotellin varaukseen. Tilaan aina lennot ja hotellin erikseen, teen aika lailla hintavertailuja ja lentoyhtiön suhteen olen tarkka. Tällä kertaa lensimme Finnairilla. Kannattaa lentoja varatessa muistaa, että lentojen hinnat vaihtelevat päivän mukaan, esimerkiksi keskiviikko lähtö olisi ollut kalliimpi kuin torstain lähtö. Meillä lähtöpäivällä ei ollut niin väliä, ainoastaan tärkeää oli, että olimme paikalla viikonlopuksi, sillä yksi matkan tarkoitus oli Hungaroringin rata-ajot. Helsingistä lentää Budapestiin reilussa parissa tunnissa. Hotellejen hintataso on Budapestissa edullinen, joten tässäkin suhteessa voi säästää pitkän pennin. Budapest jakautuu kahteen osioon, Budan ja Pestin puoleen, Tonava-joki erottaa puolet toisistaan. Meillä oli hotellina Carlton Budan puolella, joka oli ihan mukava paikka ja sieltä pääsi näppärästi kävellen joka paikkaan. Tosin ensi kerralla saatan valita hotellin mieluummin Pestin puolelta, siellä puolen kun tuli enemmän aikaa vietettyä. Nyt kun reissu on vielä tuoreessa muistissa ajattelin koota pienen listauksen kohteesta puhelinkuvien muodossa sekä kertoa lyhyesti Budapestista omasta näkemyksestäni. Myöhemmin vielä jakoon kameralla napattuja kuvia sekä muutamat reissuasut näytille.




Nähtävyydet.

Etukäteen emme olleet suunnitelleet minkään nähtävyyksien kiertelyä ja totta puhen reissu tuli niin yllättäen, etten ehtinyt tehdä kohteesta sen suurempaa tutkimustyötä. Kiersimme kuitenkin lähes kaikki tunnetuimmat nähtävyydet ihan spontaanisti, ja tämä olikin parasta, ettei matkalla ollut ns. tiukkaa aikataulua ja pitkää listaa mitä on pakko nähdä. Ihan hotellimme läheltä pääsi nousemaan Budan Linnavuorelle, jossa sijaitsivat niin Budan linna kuin Matikasen kirkko, molemmat olivat jo itsessään upeita nähtävyyksiä, mutta näkymät niistä Pestin ylle olivat mahtavat. Yksi suosikkini nähtävyyksien osalta oli ehdottomasti ihastuttava Parlamenttitalo Pestin puolella, se oli upea! Olimme paikalla juuri oikeaan aikaan, sillä pääsimme todistamaan sotilaiden "marssia". Näyttävän ketjusillan ylitimme päivittäin, ja joka kerta jaksoin sitä ihastella. Illalla silta kuin muukin kaupunki oli valaistu ja näkymä oli sanoinkuvaamattoman upea! Yleensä, jos kaupungista löytyy maailmanpyörä olen minä ensimmäisenä menossa sinne, joten tietysti kävimme myös Budapestin versiossa ajelulla.


Budapest on mielettömän ihana vanhoine rakennuksineen ja historioineen, mutta myös synkkä puoli löytyy historiasta. Tonava-joen varrella ihmettelimme kenkiä, jotka olivat muistoina jokeen hukutetuista juutalaisista. Päätimme myös piipahtaa Terrorin talossa, joka on nykyisin museo natsien ja kommunistejen kiduttamien ihmisten muistoksi.  


Liikuimme kaikkialle kävellen, julkisia emme käyttäneet ollenkaan muuten kuin taksia lentokentälle ja takaisin sekä Hugaroringille rata-ajoihin, jossa vietimme yhden päivän. Liikkuminen sujui paikasta toiseen näppärästi kävellen, vaikka kaupunki onkin kaiken kaikkiaan aivan älyttömän kokoinen. Tykkään kuitenkin itse liikkua kävellen niin näkee paljon enemmän. Autoilijat olivat todella ystävällisiä ja päästivät kävelivät lähes poikkeuksetta tien yli, vaikkei suojatietä ollut näkyvissäkään, tämä yllätti meidät totaalisesti sekä ihmisten ystävällisyys muutenkin.


Ruoka.

Budapestin ruokatarjonta yllätti sekin positiivisesti, hintataso on edullinen ja valinnanvaraa löytyy. Paikalliset ravintolat ovat todella edullisia, varsinkin jos etsii ravintolan hieman syrjäisemmältä kadulta. Itse emme ihan kauheasti viitsineet hintoja vertailla, mutta mielestämme ravintolat olivat kaiken kaikkiaan todella edullisia, esimerkiksi pasta-annos tai lohi vihanneksilla irtosi keskustasta seitsemällä eurolla ja merellinen risotto kymmenellä. Paikallisten ravintoloiden lisäksi söimme myös Vapianossa pizzat, jossa oli Suomen hintatasoa paljon edullisempaa, sekä Hard Rock Cafessa pariin otteeseen. Hard Rockin hinnoista sen verran, että taivaallisen hyvä pulled chicken annos (kuvassa), soodavesi sekä suklaapirtelö kustansivat yhteensä parikymppiä. Yllätyin todella positiivisesti kun Budapestista löytyi kaksikin T.G.I. Friday's ravintolaa, kyseinen ketju kun kuuluu omiin lemppareihini, joten piipahdimme molemmissa ketjun ravintoloissa.


Yksi mielestäni käymisen arvoinen ravintola, jonka itse luokittelisin myös nähtävyydeksi on keskiaikaistyylinen Sir Lancelot. Annokset olivat aivan älyttömän kokoisia, itse tilasin kanaa hunajalla ja pähkinöillä hedelmien kera, annos oli todellakin erikoinen, vaikea edes sanoa tykkäsinkö vain en. Olimme paikalla juuri sopivaan aikaan, sillä koimme myös upean tulenpyöritys- sekä vatsatanssinäytöksen. Lisäksi ravintolassa soi teemaan sopiva huilumusiikki livenä.


Kahvilat.

Kahviloissa en tällä lomalla ihan kauheasti aikaa viettänyt, mutta Costa Coffeesta olin etukäteen nähnyt kuvia Instassa, ja kyseisiä löytyikin kaupungista useita. Kahvila oli todella ihana, sieltä sai mm. pirtelöitä ja ihania kakkuja joiden hinnat eivät päätä huimanneet. Kuumalla kelillä hain viilennystä usein Starbucksista, joita niitäkin löytyi kaupungista useita, tai otin jäätelökioskilta mukaan pari palloa jäätelöä.


 Shoppailu.

Liikkeitä ja ostoskeskuksia Budapestista löytyy, tuli yllätyksenä esimerkiksi kuinka monta Zaraa kaupungissa onkaan. Zaran lisäksi ketjuliikkeitä omaan makuuni olivat Mango, H&M, Stradivarius, Bershka, Pull&Bear ja Massimo Dutti. Kauppoja tuntui löytyvän joka puolelta kaupunkia ja ne olivat iltakymmeneen asti auki. Budan puolella piipahdimme suuressa ostoskeskuksessa ja samankokoinen keskus löytyi myös Pestin puolelta. Itse tykkäsin kuitenkin eniten Pestin puolla aukiolla sijaitsevista putiikeista, joista omat ostokseni teinkin. Matkan tarkoitus ei ollut shoppailu, mutta muutamia ihania ostoksia tein alejen ollessa parhaillaan käynnissä. Paras hetki hankkia biker-bootsit on tietysti Massimo Duttin kesäaleista ;) Myös mm. Louis Vuitton -myymälä kaupungista löytyy ja Célineltäkin löytyi osasto il Bacio -tavaratalosta. Vaatteiden hinnat eivät ole Unkarissa Suomen hintoja halvempia, ihan muutaman euron saattaa säästää ja tietysti hinnat riippuvat myös sen hetkisestä kurssista, euro kun ei ole heillä käytössä.


Tykkäsin Budapestista aivan älyttömän paljon, odotukset eivät matkalle lähtiessä olleet kovinkaan korkealla. Totta puhuen Budapest ei ole aiemmin edes käynyt mielessäni matkakohteita pohtiessa. Mielestäni kaupunki tarjoaa ihan jokaiselle jotain, näiden yllä mainittujen juttujen lisäksi kaupunki tarjoaa matkailijoille myös kylpylöitä, eläintarhan, näyttelyitä ja museoita. Käveli minne suuntaan tahansa kaupunki tuntui aina vain jatkuvan ja aina löytyi jotain uutta. Itse olimme reissussa viisi päivää, saavuimme maahan torstai-iltana ja tiistai-iltana lensimme kotiin. Mielestäni tällainen aika on kaupunkilomalla aivan sopiva, vaikka nähtävää kyllä jäi vaikka millä mitalla myös seuraavaksi kerraksi, se on nimittäin selvä että tänne palaamme vielä! Jos minulta kysytään, peittosi Budapest nämä suositut Lontoot ja Pariisit mennen tullen. Itseäni aina hitusen hirvitttää matkustaminen ulkomaille keskikesällä, sillä omaan makuuni (kaupunki)lomalla sellaiset kolmenkymmenen lämpöasteet ovat liikaa, meille sattui onneksi hyvät säät, asteet olivat siinä reilussa parissakymmenessä, muttei aurinko porottanut koko aikaa pilvettömältä taivaalta, sadettakin hieman pelkäsin, mutta vain yksi sadekuuro tuli lomamme aikana. Suosittelen Budapestia ihan jokaiselle, niin lapsiperheille, sinkuille, pariskunnille, kaikille! :)

16 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ja kattavasta postauksesta! Budapest on itselläni ollut jo pitkään listalla, ehkäpä sinne seuraavaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä ja ihana jos tykkäsit, sillä tämän postauksen teko vei tunteja aikaa :D Lämmöllä kyllä suosittelen kaupunkia, yllätyin niin positivisesti, nousi lempparien listalle :)

      Poista
  2. Kävin viime kesänä Budapestissa ja se oli aivan ihana kaupunki!

    VastaaPoista
  3. Jeeiii! tämäpäs postaus tuli kun tilauksesta! itse oon ekaa kertaa elämässä lähössä ulkomaille ensiviikon torstaina...siis lentämällä ja juurikin tuonne budapestiin !JÄNSKÄTTÄÄÄ hurjanaaan :) tuliko teille muuten mistäään mahapöpöä vai saiko iha huoletta mättäää ruokaa ja juomaaa ? :D ja kävittekö missäään isoissa ostoskeskuksissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sulla on sitten jännät paikat, varmasti mahtia päästä ensimmäistä kertaa ulkomaille :) ruokaa voi kyllä syödä ihan huoletta mutta hanavettä ei ulkomailla luonnollisesti kannata juoda, että kaupasta pullotettua vettä! Joo käytiin kahfessakin ostoskeskuksessa, tuossa kirjoittelinkin niistä ;) Pestin puolella oleva oli muistaakseni Westend (?) nimeltään, toisen Budan puolella olevan nimeä en valitettavasti muista :( mukavaa matkaa! :)

      Poista
  4. Hei,ostikko ne oranssit housut?
    Ihana matkapostaus. ja milloin sinä olet kerennyt uuden laukun ostamaan? Asukuvia matkalta odotteleva
    -kirsi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo pöksyt lähti mukaan pitkän pohdinnan jälkeen, joten asukuvia tulossa varmasti pian :) Kirjoitan laukusta erikseen postauksen kun ehdin istua läppärin ääreen :)

      Kiitis!

      Mukavaa viikonloppua! <3

      Poista
  5. Ruokailua Vapianossa, Hard Rock Cafessa jne. just joo. Ruokakulttuuria parhaasta päästä
    ulkomailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäli luit tekstin kävi varmasti selväksi että söimme myös paikallisissa ravintoloissa, tosin itseänikin vähän nauratti että suunnataan ulkomailla Vapianoon ;) mutta jos tykkää jostain ruoasta niin miksi ei sitä söisi vaan siksi että on ulkomailla? Te kyllä tartutte ihan joka asiaan ;)

      Poista
    2. Sinulla on asenne kohdillaan näihin nillittäjiin,jotka arvostelevat kaikkea. Voi maailma.
      Sitäpaitsi Hard Rock Café semmoinen juttu,että sinne pitää päästä joka kaupungissa,missä sellainen sattuu olemaan.
      -kirsi-

      Poista
    3. No jep ei tällaisista pidä loukkaantua, päinvastoin olen vain otettu että joku edes viitsii käyttää aikaansa kommentoimiseen :D ehdottomasti Hard Rock cafe on nähtävyys, eli pakkohan siellä on syödä maassa kuin maassa :)

      Poista
  6. Olen käynyt Budapestissa kaksi kertaa (viimeisin oli kisamatka luistelijoiden kanssa) ja tykkään myös kaupungista, olisi kiva päästä sinne myös kesäaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että sinäkin tykkäsit kaupungista! :) Haluan ehdottomasti uudelleen!

      Poista
  7. Sulla on kyllä hyväntuulinen ja inspiroiva blogi. Tyyli ja asenne osuu muhun! :) Olen itsekin lähdössä Budapestiin elokuussa, joten tämä postaus tuli kuin tilauksesta. Mites tuo hintataso ostosten puolesta - pyöriikö Zarassa ja muissa ketjuliikkeissä hinnat samoissa kun Suomessa vai onko edullisempaa/kalliimpaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuhannesti! :) Juuri hyväntuulista blogia haluankin kirjoittaa. Hitsin hyvä kysymys!! Unhohdin totaalisesti mainita hintatasosta postauksessa, joten oli pakko lisätä se vielä näin jälkikäteen sinne :D Oli niin paljon kirjoitettavaa etten muistanut enää koko asiaa, joten kiitos sinulle :) Hinnat ovat aikalailla Suomen kanssa samassa, riippuu tietysti hitusen sen hetken kurssista, mutta Suomea kalliimpaa ei ole ketjuliikkeissä! Ymmärtääkseni luksustuotteet saattava olla hitusne kalliimpia, yritin kuikuilla Célinen hintoja mutta mistään katsomastani tuotteesta en löytänyt :O

      Ihanaa matkaa sinulle jo tässä vaiheessa! <3 Ps. Postauksia Budapestista tulossa!

      Poista