torstai 25. marraskuuta 2021

Cropped -neuleen ohje

Postaus sisältää mainoslinkkejä


Pidemmän villamekon omaa ohjettani hyödyntäen olen neulonut myös pari lyhyempää neuletta muunnellen mekon mallia vain hieman. Neuleissa pidän väljistä linjoista, lasketuista hihoista ja laatikkomallista, joten tällaisia puseroita on todella helppo toteuttaa itse. Tähän villapaitaan halusin vielä isommat pussimaisemmat hihat ja lyhyen mallin, sillä tein tämän hameiden ja mekkojen kanssa pidettäväksi. Itse neulotut vaatteet ovat minusta kivan rouheita, kun oma käsiala näkyy. 

Tarvitset: Pyöröpuikot koossa 4,5 ja 5 pituudessa 80 cm ja 40 cm sekä sukkapuikot koossa 4 tai 4,5 ja neulan langanpäiden päättelyyn. Lankoina käytin Drops Floraa ja Drops Brushed alpaca silkiä sävyissä vaaleanharmaa. Tykkään sekoittaa kahta lankaa keskenään, jolloin pintaan saa mielenkiintoisemman ilmeen. 


Vartalo: Luo 4,5 koon 80 cm pyöröpuikoille 176 silmukkaa (käytän kokoja S-M ja neule on jotain siltä väliltä. Olen 152 cm). Laita silmukkamerkki rivin ensimmäiseen silmukkaan, jotta jatkossa tiedät missä rivi vaihtuu. Neulo resoria yksi oikein kiertäen, yksi nurin koko rivin ajan. Jatka näin, kunnes resorin korkeus on 4 cm. Vaihda puikot kokoon 5 (80 cm) ja jatka neuloen koko ajan oikeaa. Kun neuleen korkeus on helmasta mitattuna 30 cm, jaetaan osat etu- ja takakappaleeseen. Jaa silmukat 88 silmukkaa etukappale ja 88 silmukkaa takakappale. Laita takakappaleen silmukat odottamaan apulangalle ja neule ensin etukappale.


Etukappale: Kavenna ensimmäisellä kerroksella yhteensä 10 silmukkaa: 5 silmukkaa rivin alusta ja 5 lopusta. Neulo ensimmäinen silmukka oikein ja seuraavat 10 silmukkaa 2 oikein yhteen, neulo oikeaa koko rivi, kunnes jäljellä on 11 silmukkaa, neulo 10 silmukkaa 2 oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Puikoille jää 78 silmukkaa. Neulo jatkossa oikea kerros oikein ja nurja nurin. Kun neuleen korkeus on kainalosta mitattuna 18 cm, päätellään pääntie. Neulo 29 silmukkaa, päättele 20, neulo 29 silmukkaa. Laita toisen olkapään 29 silmukkaa odottamaan apulangalle ja neulo ensin toinen hartia. Jatka neulomaan hartian puolta, minne lanka viimeksi jäi. Neulo ensin kerros nurin. Jokaisella oikealla kerroksella kavennetaan pääntien vierestä silmukka. Neulo oikeaa kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, kavenna 2 yhteen ylivetokavennuksella ja neulo 1 oikein. Jatka näin kunnes olet tehnyt yhteensä 6 kertaa kavennuksen, eli hartialle jää 23 silmukkaa, päättele löysästi. Tee toinen olka peilikuvana, eli neulo ensimmäinen kerros nurin, kavenna oikealla pääntien vierestä, jatka kunnes olet tehnyt kavennuksen 6 kertaa. Kainaloaukon korkeudeksi tulee n. 22 cm. 


Takakappale: Tee samat kavennukset kuten edessä. Kavenna ensimmäisellä kerroksella 10 silmukkaa: 5 silmukkaa rivin alusta ja 5 lopusta. Neulo ensimmäinen silmukka oikein ja seuraavat 10 silmukkaa 2 oikein yhteen, neulo oikeaa koko rivi, kunnes jäljellä on 11 silmukkaa, neulo 10 silmukkaa 2 oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein.  puikoille jää 78 silmukkaa. Neulo kerros nurin ja kerros oikein, kun kainalo-osan korkeus on 19 cm päätellään pääntie. Neulo 27 silmukkaa, päättele 24, neulo 27 silmukkaa. Laita toisen olkapään 27 silmukkaa odottamaan apulangalle ja neulo ensin toinen hartia. Jatka neulomaan hartian puolta, minne lanka viimeksi jäi. Neulo ensin kerros nurin. Jokaisella oikealla kerroksella kavennetaan pääntien vierestä silmukka. Neulo oikeaa kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, kavenna 2 yhteen ylivetokavennuksella ja neulo 1 silmukka oikein. Jatka näin kunnes olet tehnyt yhteensä 4 kertaa kavennuksen, eli hartialle jää 23 silmukkaa, päättele. Tee toinen olka peilikuvana, eli neulo ensimmäinen kerros nurin. Oikealla kerroksella kun jäljellä on 3 silmukkaa pääntien vieressä neulo 2 silmukkaa oikein yhteen ja 1 silmukka oikein. Tee kavennukset yhteensä 4 kertaa, jolloin hartialle jää 23 silmukkaa ja päättele löysästi. 

Päättele hartioiden ja pääntien langanpätkät. Ompele olkasaumat yhteen hartioista jättäen kaula-aukon auki.


Hihat: Poimi hiha-aukosta tasaisesti n. 93 silmukkaa koon 5 lyhyillä pyöröpuikoilla, määrä voi olla muutaman silmukan enemmänkin, kunhan silmukat on poimittu tasaisesti. Muista laittaa silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Neulo ensimmäiset 6 riviä oikein ja jokaisella 7 rivillä kavenna rivin alusta ja lopusta silmukat. Eli neulo ensimmäiset silmukat 2 yhteen, ja viimeiset silmukat 2 yhteen, riviltä kaventuu siis yhteensä 2 silmukkaa. Neulo taas 6 riviä sileää ja tee 7 rivillä kavennukset rivin alussa ja lopussa. Jatka näin tehden hihan kavennukset yhteensä 11 kertaa (tai kun hihan pituus on riittävä). Kavennusten jälkeen puikoille jää 71 silmukkaa. Neulo vielä 6 riviä sileää, jonka jälkeen neulotaan vielä yksi rivi sileää kaventaen koko kerros 2 oikein yhteen, jolloin puikoille jää 36 silmukkaa. Vaihda puikot koon 4,5 sukkapuikkoihin ja neulo hihan resoria 1 oikein kiertäen, 1 nurin koko rivin ajan. Jatka näin kunnes resorin korkeus on 6 cm ja päättele tiukasti.  


Kaulus: Poimi pääntien reunasta oikealta puolelta n. 84 silmukkaa (määrän tulee olla 2 silmukalla jaollinen) koon 4,5 lyhyillä puikoilla, aloittaen keskeltä takaa. Muista laittaa silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Neulo 1 silmukka oikein kiertäen, 1 nurin koko kerros. Jatka näin kunnes kauluksen korkeus on 8 cm ja päättele joustavalla päättelyllä. Käännä kaulus nurjalle puolelle ja ompele kiinni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti