torstai 28. lokakuuta 2021

Neulotun villamekon ohje

Postaus sisältää mainoslinkkejä 


Kuten sanottu, neuloin beigen villamekon perään heti toisenkin mekon hitusen muunnellen ja kirjoitin myös ohjeen ylös. Se on heti alkuun sanottava, etten todellakaan ole mikään mestari neuloja ja vasta harjoittelen, en todellakaan tee kaikkea "oppikirjan mukaan" ja pyrin neulomaan kaiken mahdollisimman yksinkertaisesti. Neulomisessa parasta onkin se, että voi soveltaa ja tehdä juuri sellaisia neuleita kuin itse haluaa. Nämä mekon mitat jotka toimivat minulla, eivät välttämättä toimi jollain muulla, jonka vuoksi onkin tärkeää neuloessa sovittaa ja mitata itselleen toimivat pituudet, niin hihoissa kuin helmassa. Tein tästä luonnonvalkoisesta mekosta jonkun verran pidemmän ja hieman kapeamman kuin beigestä, tässä myös niin kaulus kuin hihat ovat vähän pienemmillä silmukoilla neulotut. 

Mekko neulotaan suljettuna neuleena ja erotellaan etu- ja takakappaleeseen kainalon kohdalta. Poolokaulus sekä hihat neulotaan suljettuna neuleena. Ainoastaan olkapäihin tulee ommellut saumat. Malli on t-o-d-e-l-l-a oversize, joten mikäli haluat istuvamman mallin, vähennä reippaasti silmukoita leveydestä, mutta hihan ja kauluksen silmukkamäärät pysyvät ennallaan. Pakko vielä mainita, että googlettamalla löytyy tosi hyvät video-ohjeet ihan kaikkeen neulomiseen liittyen, joten jos kaipaat apua vaikka joustavaan päättelyyn tai silmukoiden poimimiseen pääntiestä. Paljon olen saanut itsekin googlata ja opetella. 


Tarvitset: Pyöröpuikot koossa 4,5 ja 5 pituudessa 80 cm ja 40 cm, sekä sukkapuikot koossa 4 tai 4,5 ja neulan langanpätkien päättelyyn. Lankamenekki n. 1300 m (itse käytin 9 kerää Dropsin Alpaca silkiä ja 7 kerää Dropsin Floraa, joita neuloin siis yhdessä. Beige mekko on neulottu samalla lankayhdistelmällä, mutta eri sävyissä. Molemmat langat muuten nyt tarjouksessa täällä). Kannattaa ostaa valmiiksi mieluummin yksi kerä liikaa lankaa kuin liian vähän. Allekirjoittaneella loppui tätä tehdessä ärsyttävästi lanka kesken ihan loppumetreillä, joka tosin johtui siitä, että neuloin mekosta edellistä pidemmän, jonka mukaan olin ajatellut langan menekin. 


Vartalo: Luo 4,5 koon 80 cm pyöröpuikoille 204 silmukkaa. Laita silmukkamerkki rivin ensimmäiseen silmukkaan, jotta jatkossa tiedät missä kohtaa rivi vaihtuu. Neulo resoria 1 silmukka oikein, 1 silmukka nurin koko rivin ajan. Jatka näin, kunnes resorin korkeus on 3-5 cm. Vaihda puikot koon 5 pyöröpuikkoihin ja neulo koko ajan oikeaa. Kun neuleen korkeus on helmasta mitattuna 60-70 cm (kannattaa mallata itselle hyvä pituus helmasta noin kainaloon) jaetaan osat etu- ja takakappaleeseen. Jaa silmukat 102 silmukkaa etukappale ja 102 takakappale. Laita takakappaleen silmukat odottamaan apulangalle ja neule ensin etukappale.


Etukappale: Kavenna ensimmäisellä kerroksella yhteensä 10 silmukkaa: 5 rivin alusta ja 5 lopusta. Eli neulo ensimmäinen silmukka oikein ja seuraavat 10 silmukkaa 2 oikein yhteen, neulo oikeaa koko rivi, kunnes jäljellä on 11 silmukkaa, neulo 10 silmukkaa 2 oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Puikoille jää 92 silmukkaa. Neulo jatkossa oikea kerros oikein ja nurja nurin. Kun neuleen korkeus on kainalosta mitattuna 18 cm, päätellään pääntie. Neulo 36 silmukkaa, päättele 20 silmukkaa keskeltä ja neulo 36 silmukkaa. Laita toisen olkapään 36 silmukkaa odottamaan apulangalle ja neulo ensin toinen hartia. Jatka neulomaan hartian puolta, minne lanka viimeksi jäi. Neulo ensin kerros nurin. Jokaisella oikealla kerroksella kavennetaan pääntien vierestä silmukka. Neulo oikeaa kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, neulo 2 silmukkaa yhteen ylivetokavennuksella ja neulo 1 silmukka oikein. Nurjalla puolella neuloessa kavennuksia ei siis tehdä. Jatka näin kunnes olet tehnyt yhteensä 5 kertaa kavennuksen, eli hartialle jää 31 silmukkaa, päättele löysästi. Tee toinen olka peilikuvana, eli neulo ensimmäinen kerros nurin. Oikealla kerroksella kun jäljellä on 3 silmukkaa pääntien vieressä neulo 2 silmukkaa oikein yhteen ja 1 silmukka oikein. Jatka kunnes olet tehnyt kavennukset 5 kertaa. Kainalo-aukon korkeudeksi tulee n. 21 cm. 


Takakappale: Tee samat kavennukset kuten etukappaleessa. Kavenna ensimmäisellä kerroksella kainalosta 5 silmukkaa alusta ja 5 silmukkaa lopusta. Eli neulo ensimmäinen silmukka oikein ja neulo seuraavat 10 silmukkaa 2 oikein yhteen, neulo oikeaa koko rivi, kunnes jäljellä on 11 silmukkaa, neulo 10 silmukkaa 2 oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein.  Puikoille jää 92 silmukkaa. Takakappale neulotaan suorakaitaleena, joten neulo kerros nurin, kerros oikein, kunnes takakappale on yhtä korkea etukappaleen kanssa, eli kainalo-osuus on n. 21 cm. 

Päättele hartioiden ja pääntien langanpätkät. Ompele olkasaumat yhteen hartioista, niin että kaula-aukko jää auki.Poolokaulus: Poimi pääntien reunasta oikealta puolelta n. 78 silmukkaa (määrän tulee olla 2 silmukalla jaollinen) koon 4,5 lyhyillä pyöröpuikoilla, aloittaen keskeltä takaa. Eli käytännössä luodaan pääntietä varten uudet silmukat. Muista laittaa silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Neulo 1 oikein ja 1 nurin koko kerros. Jatka näin kunnes kauluksen pituus on haluttu, minulla poolokaulus on 20 cm korkea. Päättele joustavalla päättelyllä!


Hihat: Poimi hiha-aukosta samalla lailla kuten kaulusta neuloessa tasaisesti  n. 79 silmukkaa koon 5 lyhyillä pyöröpuikoilla, määrä voi olla muutaman silmukan enemmänkin, kunhan silmukat on poimittu tasaisesti. Muista laittaa silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Neulo ensimmäiset 6 riviä oikein ja 7 rivillä kavenna rivin alusta ja lopusta silmukat. Eli neulo ensimmäiset silmukat 2 yhteen ja viimeiset silmukat 2 yhteen, riviltä kaventuu siis yhteensä 2 silmukkaa. Neulo taas 6 riviä sileää ja tee 7 rivillä kavennukset rivin alussa ja lopussa. Jatka näin tehden hihan kavennukset yhteensä 10 kertaa (tai kun hihan pituus on riittävä). Kavennusten jälkeen puikoille jää 59 silmukkaa. Neulo vielä 6 riviä sileää. Vaihda puikot sukkapuikkoihin ja aloita resori neuloen 1 oikein ja 1 nurin, kaventaen samalla ensimmäisellä kerroksella 11 silmukkaa tasaisesti, jolloin puikoille jää 48 silmukkaa (tässä vaiheessa määrän pitää olla 2 silmukalla jaollinen). Neulo resoria kunnes sen pituus on 6 cm ja päättele tiukasti. 

Päättele loput langanpätkät hyvin ja mekko on valmis! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti