maanantai 15. helmikuuta 2021

Helpot neuleohjeet pipoon & kaulaliinaan

Postaus sisältää mainoslinkkejä 



Täällä ruudun toisella puolella on neulominen jatkunut, taas on valmistunut lisää pipoja, niin itselle kuin miehelle, lisäksi tein molemmille kaulaliinat sekä anopille lapaset ystävänpäiväksi. Ajattelin tehdä vielä pari pipoa, sillä niiden neulominen on todella koukuttavaa hommaa, valmista tulee kohtalaisen nopeasti ja löysin taas niin ihania lankoja. Neuloin tosiaan itselleni tällaisen harmaan pipon ja kaulaliinan setin vajaassa viikossa, jota olenkin käyttänyt lähes päivittäin valmistumisesta asti. Minulla on viha-rakkaussuhde huiveihin, enkä nykyisin tykkää hurjan muhkeista villahuiveista, joten päätin neuloa kevyen, mutta lämpimän kaulaliinan, tästä tuli juuri sellainen kuin halusinkin. Kun tekee itse, saa juuri sitä materiaalia ja sävyä kuin haluaa, näissä materiaaleina on pelkkää villaa, alpakkaa ja silkkiä. Koska lankaa jäi kaulaliinasta jäljelle, neuloin kaveriksi pipon. Langan menekkiä onkin ollut alkuun vaikeaa hahmottaa, mutta nyt olen oppinut, paljonko esimerkiksi pipoon kuluu lankaa. Kaulaliinasta sen sijaan minulla ei ollut mitään ajatusta langan menekistä, minkä vuoksi ostikin hieman liikaa, mutta parempi niin päin, sillä se on todella ärsyttävää, jos lanka loppuu kesken.


Ei olisi tullut hetki sitten mieleenkään, että jakaisin mitään neuleohjeita täällä, sen verran amatööri olen itse tämän alkaneen neuleharrastuksen kanssa. Mutta luulen, etten ole ainut, joka kaipaa ihan näitä yksinkertaisempia ohjeitakin silmukkamääristä lähtien. Itsellekin muistutukseksi on kiva kirjoittaa niitä tänne ylös, sillä myöhemmin ei todellakaan enää muista ulkoa. Tässä siis simppelin pipon ja kaulaliina ohjeet, linkkasin myös langat, mikäli kaipaatte apua niiden valinnassa. Monet ovat kehuneet Adlibriksen lankavalikoimaa sekä hintatasoa, joten luulen että sieltä tulee jatkossa itsekin tilattua lankoja.

Jos pitäisi tässä vaiheessa valita lempilanka, se olisi Dropsin Brushed Alpaca Silk, jota käytin myös tähän settiin. Sitä löytyy useissa sävyissä täältä, itse valitsin tähän settiin neutraalin vaaleanharmaan.  Itsessään kyseinen lanka on melko ohutta, mutta toimii täydellisesti toisen ohuen langan parina, esimerkiksi tämän alpakkalangan samalta merkiltä. Tällä kertaa valitsin hitusen edullisempaa villa-alpakkasekoitusta Dropsilta, sitä en harmi vain Adlibrikseltä löytänyt, mutta kyseessä siis Drops Flora niminen lanka. Sama lopputulos tulee kuitenkin yhdistämällä linkkaamani langat keskenään. Mikäli teet koko setin, tarvitset viisi kerää Brushed Alpaca Silkiä ja neljä kerää Alpaca villalankaa.



Pipon ohje. Luo 3,5 kokoisilla 40 cm pyöröpuikoille (tai sukkapuikoille, joilla on myös helpompi tehdä kavennukset lopuksi) 100 silmukkaa. Neulo ensimmäinen kerros oikein. Tämän jälkeen neulo kaksi oikein kaksi nurin, niin pitkään kunnes neuleen pituus on 23 cm. Käännä työ niin että nurja puoli tulee etupuolelle (tällöin reunan käännettäessä oikea puoli tulee päälle). Tässä vaiheessa kannattaa laittaa silmukkamerkki, missä kohtaa kerros vaihtuu. Jatka samaa neuletta, eli kaksi oikein kaksi nurin, vielä 15 cm. Kun kokonaispituus on 38 cm aloitetaan kavennukset. Neulo kaksi silmukkaa oikein, kaksi silmukkaa nurin yhteen koko kerroksen ajan. Seuraavat kaksi kerrosta neulotaan kaksi oikein, yksi nurin, eli näillä kerroksilla ei kavenneta. Neljännellä kerroksella neulotaan kaksi oikeaa silmukkaa yhteen, yksi normaalisti nurin. Seuraavat kaksi kerrosta neulotaan taas ilman kavennuksia. Seitsemännellä kerroksella neulotaan koko kerroksen ajan kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tee samat kavennukset myös  viimeiselle kerrokselle, eli kaksi oikein yhteen. katkaise lanka ja vedä se neulalla loppujen silmukoiden läpi, päättele hyvin nurjalle puolelle.  

Huom! Pipon kokoon vaikuttaa silmukkamäärän lisäksi oma käsiala, langan materiaali ja paksuus sekä puikot. Joten kannattaa tekovaiheessa sovittaa myssyä päähän sekä verrata olemassaoleviin pipoihin. Tuntuu, että oikean koon teko oli varsinkin alkuun melkoista arpapeliä. Uskon että tämä tekemäni pipo näillä langoilla ja puikoilla, onnistuisi myös vähän pienemmällä silmukkamäärällä. Pipo myös venyy käytössä, joten se saa olla aluksi napakka.



Tosi helppo kaulaliinan ohje. Luo 61 silmukkaa 5 kokoisille pitkille puikoille (käytin 60 cm pyöröpuikkoja). Neulo kaikki kerrokset koko ajan yksi oikein yksi nurin, niin että nurja silmukka tulee seuraavalla rivillä aina nurjan päälle ja oikea oikean. Kun kaulaliinan pituus on haluttu, päättele joko oikein tai nurin neuloen, niin että pää on samanlainen aloituksen puolen kanssa. Oman kaulaliinani mitaksi tuli n. 30x175 cm. Kaulaliinan teko on todella helppoa, mutta se vie hitusen aikaa, kun neulottavaa on paljon ja se on melko yksitoikkoista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti