maanantai 29. tammikuuta 2018

Ajatuksia Berliinistä


Berliini on todellakin suurkaupunki ja joka paikkaan on matkaa. Haluan ulkomailla kävellä mahdollisimman paljon, sillä niin näkee parhaiten, mutta Berliinissä on pakko välillä liikkua julkisilla, sillä välimatkat ovat tosiaan pitkät.

Taksilla ajaminen on halvempaa kuin Suomessa, koska mittari raksuttaa vain auton liikkuessa. Eli vaikka ruuhkissa saa välillä odotella kauankin, ei se onneksi näy hinnassa.  Kannattaa ottaa ruuhkat huomioon, varsinkin lentokentälle suunnatessa. Taksin löysimme aina helposti kun tarvetta oli, eli niitä kaupungissa riittää.


Saksalaiset ovat mitä mukavinta kansaa. Taksikuski esitteli ajaessaan innoissaan nähtävyyksiä. Ravintoloissa ja kaupoissa saimme aina ystävällistä palvelua ja kaikki asiat hoituivat englanniksi.

Kaupungissa on erityylisiä alueita ja siellä yhdistyvät sujuvasti vanha ja uusi. Graffiteja oli ihan hurjan paljon. Pistin myös merkille ihmisten pukeutumisen muuttuneen alueen mukaan. Pääasiassa vaatetus oli melko rentoa ja vähän renttumaista hyvällä maulla. 

Hyvän hotellin saa suhteellisen edulliseti. Me olimme Mitte-alueella luonnontieteellistä museota vastapäätä. Emme useinkaan valitse hotellin aamupalaa, vain tykkäämme vaihdella kahviloita. Hotellimme lähellä olikin useampi kiva aamupalapaikka, joka tarjoili tuoreita leivonnaisia.


Berliinissä on monta museota, joihin meilläkin oli tarkoitus mennä. Lopulta ennätimme vain Topographie des Terrorsiin. Maanantaisin museot ovat kiinni.

Ravintolat olivat halpoja, esimerkiksi pizza ravintolassa maksoi kuusi euroa. Emmekä kertaakaan saaneet pahaa ruokaa, vaikka valitsimme ravintolat hetken mielijohteesta ja välillä Yelp-sovellusta käyttäen (siitä on muuten ollut paljon apua ulkomailla matkustaessa).

Kauppoja riittää jokaiseen makuun. Itselläni oli listalla - Uniqlo, Urban Outfitters, AllSaints, Topshop, Bershka ja Pull & Bear. Alet olivat vielä täydessä vauhdissa ja porukkaa liikkeellä sen mukaan. Tajontaa oli niin paljon, että oli vaikea löytää mitään. Muutaman eri ostoskadun lisäksi kaupungista löytyy myös ostoskeskuksia, me piipahdimme Alexassa sekä pariin kertaan  Mall of Berlinissä, jossa suosittelen varsinkin ihanaa vohvelikahvilaa Wonder Waffelia (varaudu jonottamaan).


Erilaisia luomumarketteja ja kasviskahviloita näkyi paljon.

Nähtävyyksiä löytyy jonkun verran ja meillä ne tulivat vastaan sattumalta kävellessä. Tunnetuimmat nähtävyydet taitavat olla Brandenburgin portti ja Berliinin muuri. Itse ihastuin kuitenkin eniten Berliner Dom kirkkoon.

Tammikuun sää on todella vaihteleva ja suosittelen varautumaan kaikkeen. Muutaman kerran satoi vettä, välillä kadut olivat ihan kuivat mutta tuuli ihan jäätävän kylmä, toisinaan aurinko pilkahti ja saatiinpa lumikuurokin.


Berliini on kaupunki, jossa voisi viettää pidemmänkin ajan. Koska nähtävää ja tehtävää on niin paljon, ei muutama päivä todellakaan riitä. Vaikka olimme jatkuvasti liikkeellä aamusta myöhäiseen iltaan, emme kaikkea ennalta suunniteltua ehtineet tehdä. Vertailun vuoksi sanoisin, että itse tykkäsin kuitenkin kaupunkina enemmän pienemmästä Düsseldorfista, jossa kävimme vuosi sitten, kompaktin kokonsa vuoksi. Mutta veikkaan, että toisella kerralla Berliinissä saisi vielä enemmän irti.

4 kommenttia:

 1. Mahtavaa, kiitos tästä! Suunta Berliiniin muutaman viikon päästä eka kertaa yhdistetylle työ- ja viikonloppulomareissulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit postauksesta! :) Mukavaa matkaa jo etukäteen! <3

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä kivalta kaupungilta, oma matkakuume nousee entisestään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein käymisen arvoinen kyllä :) Haha, no älä muuta sano, matkailu vain pahentaa matkakuumetta :D

   Poista