perjantai 21. marraskuuta 2014

Vaateompelu - Maksimekko

Kuten kerroin, aloitin tänä syksynä ompelukurssin, josta olin ehtinyt haaveilla jo muutaman vuoden ajan. Aiemmin vuorotyö sotki suunnitelmat, sitten oli autokoulu, aina on tullut joku este syksyllä kurssin alkaessa tai sitten en ole vain saanut itseäni niskasta kiinni. Mutta tänä syksynä viimein lähdin mukaan kurssille. Syksyn pimeyden myötä kuitenkin on tullut vaikeaksi saada itseään illalla töiden jälkeen ompelemaan, pari kertaa olen jättänyt väliin ja keskiviikkona tuntui taas lähes mahdottomalta lähteä ulos pimeään, vaikka kotoa onkin kurssille ihan pieni kävelymatka vain, muutenkin olen ollut jo jonkin aikaa allapäin, eikä mikään ole tuntunut huvittavan. Onneksi menin kuitenkin ompelemaan, sillä vaikka lähteminen on vaikeaa, kuinka onnellinen olinkaan, kun illalla yhdeksän aikaan kotiin palasin. Ompelu on todellakin oma juttuni ja toivoisin olevani siinä niin paljon parempi, mutta niin kuin kaikessa elämässä tekemällä oppii! Vaikka omistankin oman ompelukoneen, jolla olen lähinnä lyhentänyt housuja, kotona tuntuu olevan aina kaikkea muuta ja pelkkä koneen kaapista esiin kaivaminen on kovin vaikeaa. Parasta kurssissa onkin, että sinne oikeasti menee ompelemaan, eikä tarvitse miettiä niitä kotona odottavia tiskejä tai muita velvollisuuksia. Kurssilla opettaja neuvoo ja totta puhuakseni ilman häntä en vielä osaisi vaatteita ommella, ne kun eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä, ja esimerkiksi ompelukoneen neulan valinnalla erilaisissa kankaissa on suuri merkitys, tai kuinka housun lahkeet ommellaan yhteen, tällaisia juttuja ei tulisi itse ajatelleeksikaan.

 Itse tiedän aina tarkalleen, mitä haluan tehdä ja suunnitelmieni pohjalta lähden oikeanlaisia kaavoja etsimään. Vaatteiden itse tekemisessä onkin parasta se, että saa juuri sellaisen kuin haluaa, usein päässäni on joku tietty vaate, jota ei sitten kaupoista löydy. Kurssilla saa selata käsityölehtiä, mutta itse yleensä käyn kirjastossa muulla ajalla katselemassa kaavat valmiiksi, niin tunnilla voi sitten oikeasti keskittyä siihen tekemiseen. Kaikki tähän astiset kaavat olen löytänyt Burda Style -lehdistä, lisäksi lehdet ovat todella inspiroivia, sillä vaatteiden stailaukset ovat tosi onnistuneita ja usein sieltä voi bongata niin Chanelin kuin Louis Vuittonin laukkuja. Eli vaikka ei ompelemaan aikoisikaan suosittelen katselemaan lehtiä muutenkin, niistä saa paljon inspiraatiota pukeutumiseen. Eräänä päivänä myös huomasin, että kaikki Burdan kaavat löytyvät heidän nettisivuiltaan, josta voi ostaa kaavat, itse en kuitenkaan tuohon kaavojen tulostamiseen ole lähtenyt, joten en siis tiedä miten se käytännössä tapahtuu, mutta nettisivut helpottavat kummasti, kun kaavat voi etsiä valmiiksi ja käydä sitten lainaamassa kirjastosta oikean lehden. 

Jos ei löydä tasan haluamaansa kaavaa, voi etsiä jotain sinnepäin olevaa ja muokata sitä haluamakseen, kuten minä tein yllä näkyvälle maksimekolle. Mekko onkin viimeistelyä vaille valmis ja voin sanoa olevani siihen kohtuu tyytyväinen! Taidankin tänään tehdä mekon kotona valmiiksi. Omasta mekostani jätin sivuhalkiot ja tuon kuminauharypytyksen pois sekä ylös nyörille tein kujan, oma mekkoni on enemmänkin tämän mekkoni näköinen, jota käytinkin inspiraationa. Löysin vielä Eurokankaasta täydellistä sinistä paisley-kuvioista kangasta, joka sopii maksimekkoon älyttömän hyvin. Ostan yleensä kankaat kilopaloina, varsinkin viskoosi on melko halpaa, kun se on niin kevyttä. Kankaiden vaihtuvuus on todella nopeaa, eli kannattaa käydä usein katsomassa valikoimaa. Maksimekko on aika näyttävä, mutta ihan älyttömän helppo tehdä! Ainoa hieman ehkä inhottava osio mekon teossa on jatkuva silittäminen ja nyörin teko oli aikamoista näpräämistä ja aikaa vievää puuhaa, mutta kannatti ehdottomasti tehdä. En malta odottaa, että pääsen uniikissa mekossani Marbellan katuja kulkemaan! Maksimekon kaavat löytyvät Burda Style -lehdestä 02/2013 tai netistä täältä.

Kiinnostaako teitä tämä vaateompelu? Ajattelin, että voisin aina uuden työn aloitettuani kertoa mitä alan tekemään?

18 kommenttia:

 1. Kiinnostaa! :) Itse oon käynyt Vaatetusompelija-linjan ammattikoulussa, josta valmistuin muutama vuosi sitten, nuoren iän takia, ei sitten koulun käynti pahemmin kiinnostauntkaan ja heitin valmistuttuani KAIKKI kaavat, ohjeet sun muut menemään, mikä nyt kaksi vuotta jälkeenpäin harmittaa kovasti, kun oon harkinnut taas pientä paluuta hommaan.. (Ihan kotosalla tosin vaan) No onneksi netistä löytää, ja sain luokkakaveriltakin kaavojen piirto-ohjeet, joten eiköhän se tästä ala rullaamaan taas!
  Eurokankaasta sen verran, että tietysti kankaasta riippuen, mutta usein saattaa kuitenkin tulla halvemmaksi ostaa metritavaraa, joten ei kannata shoppailla pelkästään siellä "ale-puolella", eli niistä palakankaista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, mua harmittaa tosi paljon etten aikoinaan lähtenyt vaatetuslinjalle, vaan opiskelin merkonomiksi, toki voisin edelleen opiskella, mutta jotenkin vaikeaa jo tässä iässä, kun pitäisi olla säännälliset tulot.. Voi apua kun heitit menemään, onneksi kaavoja kyllä saa vaikka juuri kirjastosta, mutta toki jos olit niihin tehnyt omia muutoksia. Me itseasiassa harjoitellaa juuri kaavoitusta omien mittojen mukaan, mutta se on minusta ihan älyttömän hankalaa, en vain tajua! :D Mutta uskon, että on paljon hyötyä kaavoituksesta, niin osaa muutella valmiita kaavoja itselleen paremmin istuviksi. Joo totta, painavat kankaat tulee kalliiksi varmasti, siellä on vaan niin kiva penkoa :D Viskoosi on kyllä halpaa, mutta ei nuo oma tekemät vaatteet kyllä sinänsä halvemmiksi tule kuin kaupan, mutta saa mitä haluaa eikä ole muilla samoja vaatteita :) Nyt ei kun ompelemaan vaan sitten! :)

   Poista
  2. Juu, itselläkin se kaavoittaminen juuri tuotti ongelmia, muutenkin kun kaikki vähänkin matemaattinen on hyvin hyvin hankalaa mun päälle :D Ja se on totta ettei nää ehkä sen halvemmiksi tuu, mutta välillä vaan nimenomaa on joku tietty malli ja kuosi mielessä, joten itse tekemällähän sen saa sitten :) Miä tein päättötyöksi koulussa mekon ylioppilasjuhliini(kaksoistutkinto). Se oli simppeli malli suurella pallohelmalla, ja olkaimettomalla yläosalla, väreinä klassiset valkoinen ja musta! :D Joskus näin sellaisen jossain netissä ja se syöpyi mun päähäni, niin pakko se sitten oli tehdä :D ja tyytväinen olen edelleen mekkoon! Joka tosin tuskin mahtuu minulle enään... :D

   Poista
  3. Ihan sama juttu! :D Oho, vau kuulostaa hyvältä mekkosi ja vaikealta! :D Itse en ihan moiseen pystyisi, hehe.

   Poista
 2. Itse tykkään kanssa ommella paljon! Mummoni opeilla olen tähän asti pärjännyt mutta ompelukurssi kiinnostaisi kyllä itseäkin:) Ehdottomasti tykkäsisin lukea jatkossakin sinun ompelutöistäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanaa, jos mummosi on sinua pystynyt ompelussa opastamaan, tekemällä sitä juuri oppii :) Ja kiva, jos omeplu kiinnostaa, sillä aihe on itselleni sen verran "tärkeä" :)

   Poista
 3. Ehdottomasti lisää ompelujuttuja! :-)

  VastaaPoista
 4. Todellakin kiinnostaa! Mä oon ehkä vähän samassa jamassa kun sä, eli omistan ompelukoneen ja osaa sillä jopa jotain tehdäkin, mutta kaavoista olen ommellut viimeks varmaan yläasteella, haha! :D Eli siinä hommassa tarttisin apua, ja sit tuollaiset neulanvalinnat suun muut on tietty ihan hepreaa, eli tarkoittaakohan tää sitä, että munkin pitää ilmota itseni keväällä ompelukurssille? :) Ei muuten olisi ollenkaan huonompi idis! Ja hei, kuvat mekosta tänne sitten nopsaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, sillä parempi puolisko ei oikein enää taida jaksaa kuunnella mun ompelujutuja ja kerran jo sanoi, että mitäpä jos kirjoittelisit sinne blogiin näistä jutuista.. :D

   Mä suosittelen ehdottomasti kaikille ompelusta kiinnostuneille menemeistä noille kaupunginopiston kursseille, edullisisa ja oikeasti hyödyllisisiä! :) Joten ehdottomasti menet! Kankaiden leikkaaminen, neulan valinta ym. ym. ei todellakaan ollut hallinnassa, joten olen oppinut jo vaikka mitä syksyn mittaan. Sitten niillä samoilla kaavoilla on helppo ommella kotonakin, mä aion ehdottomasti tehdä myös toisen maksin ja shortsit. Mekko onkin valmis, mutta se vaatisi ehdottomasti kuvaamisen päällä, ulkona ei nyt ihan tarkene ja sisällä ei ole mitään hyvää paikka kuvata.. :(

   Poista
  2. No arvaa, menin sun innoittamana kuikuilemaan noi kurssit, mutta just se ainoa passeli kurssi on aina päivisin joka viikko, eli en mä sinne tiettykään pääse. :( Pitäis olla vakkarihoitsu lapsille aina kerran viikkoon, ja kun kurssi kestää kerralla sen kolme-neljä tuntia, on se liian hankalaa. Hitsiläinen, ehkä mä sit syksyllä ehtisin. :)

   Poista
  3. NO voi harmi :( Mutta syksyllä uusi yritys!! ;)

   Poista
 5. Mua kans kiinnostaa ompelujutut! :) hirveesti on alkanut ompelu kiinnostaan, muttei vaan saa koskaan aikaiseksi alkaa opettelemaan. Olis kyllä niin siistiä tehdä juurikin itselle vaatteita ja ehkä joskus omille lapsillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Sehän siinä onkin vaikeaa, alkaa opettelemaan. En kotona pelkästään olisi saanut koskaan aikaiseksi, osannut leikata kankaita ym. Joten jos mahdollisuus tulee ja aikataulu antaa myöten, niin kurssille vaan! ;) Meidän kurssilla monet tekee lapsille vaatteita, tosi hienoja ja melko helppojakin tehdä ilmeisesti. Ehdottomasti haluan minäkin omille lapsille vaatteita tehdä, jos niitä joskus suodaan :)

   Poista
 6. Itsetehdyt vaatteet ovat jotakin aivan parasta. <3 Itse olen aivan tajuttoman huono ompelemaan, kankaita leikatessa jo yleensä menee pieleen, kun en olekaan hoksannut seurata langansuuntaa yms., mutta onneksi ihana äitini on ehtimisensä mukaan pystynyt ommella minulle vaatteita. Kun itse saa valita kankaat yms. ja vaate tehdään mittojen mukaan, niin ei siitä paljoa paremmaksi enää voi laittaa. Minun mielestäni itse tehty vaate hakkaa kaikki merkkipaidat yms. sata nolla. Ikävä kyllä kankaiden hinnat ovat nousseet aika hurjasti, ettei itse ompelemalla säästämään pääse... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se kankaan leikkaaminen ei ole niin helppoa sekään kuin voisi luulla. Onneksi varsinkin alussa ei saanut leikata kankaita ennen kuin opettaja oli katsonut, että ne on oikein - mullahan oli tietysti aivan väärin :D Monia muitakin juttuja olisin kyllä tehnyt väärin ilman neuvoja, mutta siinä sitä oppii ja yleensä virheistä muistaa parhaiten seuraavalla kerralla.

   Tuo on kyllä mahtava juttu, että äitisi pystyy sinulle ompelemaan :) Varmasti vaatteetovat upeita ja uniikkeja :) Myös oma äitini oli kova omplemeaan ja kun olin pieni meillä oli aina kodinhoitohuoneen kaapit täynnä kankaita, harmi ettei hän koskaan ehtinyt minulle taitoa opettaa <3

   Itse tekemälllä ei rahallista säästöä kyllä saa, välillä voi tulla kalliimmaksikin kuin ostaa kaupasta valmis vaate. Vaikka kangas olisikin halpa, niin siihen päälle vielä langat sun muut tarvikkeet. Harrastukset kuitenkin aina maksavat, toinen pelaa golfia, toinen ompelee, näin itse ajattelen :)

   Poista