maanantai 9. tammikuuta 2023

Neulottua - 5 x pipo


Tänään ajattelin esitellä muutaman syksyn ja talven aikana neulomani pipon. Päähineitä on näiden kuvassa näkyvien lisäksi valmistunut enemmänkin, mutta nämä kyseiset on tehty samaa ohjetta noudattaen. Viime vuoden hittipipo neulojien ja varmasti myös aloittelevien harrastelijoiden keskuudessa, oli Henna Ketosen suunnittelema I´m so mohair -pipo. Törmäsin ohjeeseen alunperin ohjeen tekijän Instagramissa, mutta ohje löytyy tätä nykyä myös Novitan sivuilta maksutta. Uskon, että tätä pipomallia tullaan neulomaan paljon myös tänä ja seuraavina vuosina. Kiitos vielä tätäkin kautta ohjeen suunnittelijalle, kyseisestä on varmasti ollut tosi paljon iloa monille!  


Pipo ei ole liian paksu omaan käyttööni, sillä se on neulottu koon 3,5 puikoilla, joilla teen aina pipot muutenkin. Tykkään itse neuloa pipot sekoittaen mohairia sekä ohutta alpakkaa tai merinoa, kyseinen ohje toimiikin täydellisesti tälle combolle. Minulta kysytäänkin todella usein lankojen perään, joten listasin käyttämäni langat tähän postaukseen. Hyvä ohjesääntö pipoa neuloessa on varata lankaa ainakin 210 metriä, grammoissa en osaa itse määriä miettiä, joten tarkistan aina metrimäärät langan kääreestä. Ohjeessa parasta onkin helppouden lisäksi, että tiedän tarkalleen langanmenekin. 


Oranssin, sinisen ja laventelin pipon neuloin jo syksymmällä, silloin kun vielä pystyi pitämään neulomoa lasitetulla parvekkeella. Laventeli ja sininen lanka jäivät yli paitaprojekteista, oranssin langan ostin varta vasten pipoon. Mintun ja beigen sen sijaan tein ihan juuri, kun sain lahjakortin yhteen lemppari lankakauppaan, Menitaan Helsingin Korkeavuorenkadulla. Pakko mainita, että kyseinen putiikki oli yksi syy siihen, että alunperin aloin neuloa. Kävelin kaupan ohi, ihailin suurta lankavalikoimaa ikkunasta ja haaveilin jos vain osaisin neuloa. Siitä se ajatus sitten pikkuhiljaa kypsyi. 


Minttu - Garnstudio Drops Alpaca 9030 pistaasijäätelö (varaa 2 kerää) 
+ Sandnes Garn Tynn Silk Mohair 7720 minttu (1 kerä) 


Laventeli Garnstudio Drops Alpaca 4010 vaalea laventeli (varaa 2 kerää)
Garnstudio Drops Kid-Silk 09 vaalea laventeli (1 kerä)


Beige - Sandnes Garn Sunday 2321 marsipaani (1 kerä)
+ Sandnes Garn Tynn Silk Mohair 2511 manteli (1 kerä)


Sininen - Garnstudio Drops Alpaca 9021 sumu mix (varaa 2 kerää)
Garnstudio Drops Kid-Silk 07 vaalea taivaansininen (1 kerä)


Oranssi Garnstudio Drops Alpaca 2915 oranssi (varaa 2 kerää) 
+ Sandnes Garn Tynn Silk Mohair 8318 oranssi (1 kerä)

2 kommenttia:

  1. Ihania! Erityisesti tykkään tosta oranssista. Pipoja on tullut täälläkin tehtailtua yksi jos toinenkin, mutta kaapista loppuva säilytystila kyllä asettaa rajansa... Olen muutenkin taipuvainen jumiutumaan hyväksi havaittuihin malleihin ja lankoihin, ja arka kokeilemaan mitään uutta. Kerran ostin yhden tosi hypetetyn pipo-ohjeen, ja piposta tuli ohjeen mukaisella silmukkamäärällä aivan valtava?! Vähensin muistaakseni 16 silmukkaa, ja silti lopputulos oli liian reilu makuuni. :D Mulla on vieläpä melko tiukka käsiala ja ihan normaalikokoinen pää! Sen koommin en ole tehnyt muiden ohjeista tai sitten olen vähän riskillä miinustanut silmukoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3

      Jep tilahan täälläkin kohta loppuu kesken näiden neulomusten kanssa, hups :D Onneksi mulla on suurinosa "vanhoista" pipoista siirtynyt uusille käyttäjille, niin lähinnä eteinen tursuaa näiden uusien kanssa, laskin että tällä hetkellä puikoilla kymmenes pipo tälle talvelle, ehkä ne jo riittää :D Mutta on kyllä ollut niin ihana ankeilla keleillä saada väriä edes pipoja vaihtelemalla, nimimerkillä kuljen räntäsäät tylsässä mustassa tikkitakissa ja kumisaappaissa muuten päivittäin.

      Ymmärrän täysin, mäkään en yleensä noudata muiden ohjeita kirjaimellisesti, kun vaikuttaa just niin paljon esim. käsiala. Tämän pipo-ohjeen sen sijaan tiesin heti mulle sopivaksi, kun samaisella silmukkamäärällä ja puikkokoolla olen jo pari vuotta myssyjä neulonut, ainoastaan kavennukset oli uudenlaiset :) Niihin 7 puikon ohjeisiin en edes lähde, tulee iso ja liian paksu neulos makuuni.

      Mutta esimerkiksi villapaidoissa sovellan aina, katson useamman ohjeen suuntaa antavasti ja teen oman mielen mukaan :) Nytkin tekeillä villapaita jämälangoista, jonka osasin jo soveltaa, kun perus raglan paidan teko on hallussa.

      Eikun kivoja neulomisia sinne ruudun toiselle puolelle myös! :)

      Poista