perjantai 9. tammikuuta 2015

Matkailusta

Sain joku aika sitten sähköpostia koskien Espanjassa asumista, olen muutamaan kertaan maininnut, että siellä tuli oleiltua hetken aikaa. Asia tuntuu monia kiinnostavan, joten ajattelin kirjoittaa hieman Espanjasta ja matkailustani yleisesti viime vuosilta. Kuvituksena puhelimella napattuja kuvia Ranskan Rivieralta 2013-2014.

Itse asustelin tosiaan Espanjan Fuengirolassa 2009 reilun pari kuukautta, maaliskuun lopusta kesäkuun alkuun. Olin tuolloin 21-vuotias. Matkustimme ystäväni kanssa edellisenä syksynä viikoksi Turkin Alanyaan ja aiemmin olin jo hieman pohtinut, että haluan ulkomaille pidemmäksi aikaa. Tuo Turkin reissu viimeistään löi päätöksen lukkoon, ja aloin tosissani suunnitella lähtöä. Aiemmin en ollut ihan hirveästi matkustellut, enkä koskaan yksin. Olin käynyt Turkissa, pariin otteeseen Kreikassa, Tallinnassa, Tukholmassa, Lontoossa ja pikaisesti Pariisissa - siinäpä se, joten yksin ulkomaille lähtö oli itseltäni melko rohkeaa. Toisaalta olen aina ollut itsenäinen, muuttanut nuorena omilleni ja tehnyt kaiken itse. Olen aina ollut sellainen, että kaipaan vaihtelua elämääni, jos elämä pyörii liian kauan paikallaan ja mitään uutta ei tapahdu, kyllästyn. Lähteminen oli silloisessa elämäntilanteessa helppoa, olin pari vuotta aiemmin valmistunut ammattiin ja mikään ei Suomessa pidätellyt.

Tuolloin minulla oli omistusasunto, ajattelin myydä sen sekä kaiken muun mitä omistin ja muuttaa lopullisesti Espanjaan. Isäni hieman toppuutteli ja sanoi, että mitä jos kävisin ensin vain katselemassa millaista siellä on. Itse kun ajattelen enemmän tunteella kuin järjellä. Aloinkin heti etsiä töitä Espanjasta ihan Googlea käyttämällä ja ilmoittauduin kaupungin opiston espanjan kielen tunneille. Mitään paikkaa maassa en ollut sen enempää ajatellut, kunhan etsin yleisesti koko Espanjasta, kunnes päädyin Aurinkorannikolle. Löysin työn, jonka kautta sain myös asunnon. Työstäni Suomessa sain pidettyä kesäloman ja omaa lomaa niin kauan kuin poissa olin, tästä mahdollisuudesta olenkin todella kiitollinen, onneksi olin sen verran järkevä etten ottanut lopputiliä ja kotiin palatessa työpaikka odotti.

  Asuin kolmen hengen solukämpässä kahden suomalaisen tytön kanssa, kämppiset olivat aivan älyttömän ihania ja vähän harmittaa etten ole nähnyt kumpaakaan enää tämän jälkeen, vaikka Facebookissa olemmekin toisinaan yhteydessä. Olin reissuun lähtiessäni hieman huolissani siitä, että tulisin jakamaan asunnon muiden kanssa, sillä olin tottunut asumaan yksin. Kaikki sujui kuitenkin todella hyvin, ja toisaalta kämppiksistä oli suuri tuki ja seura vieraassa maassa. Asunto oli suomalaisen toimiston kautta, joka sijaitsi Fuengirolassa melko lähellä omaa asuntoamme. Mitään luksusta vuokra-asunnoilta ei kannata odottaa, mutta itselleni ainakin riitti, että oli katto pään päällä, suihku, oma huone ja meillä oli jopa pyykinpesukone! 

Työskentelin maassa kuukauden puhelinmyyjänä suomeksi, kunnes sain niin tarpeekseni työstä että lopetin. Ajattelin että kestän Espanjassa ihan mitä vain työtä kunhan aurinko vain paistaa. Minulla on todella korkea työmoraali ja menen vaikka kipeänä töihin, Suomessa en olisi koskaan luovuttanut noin, mutta Espanjassa ei töissä ihan samat säännöt pidä. Tapasin töissä kuitenkin ihania ihmisiä, joista sain kavereita.

Olin varautunut siihen, ettei kaikki välttämättä suju niin kuin suunnittelee ja minulla oli hyvät säästöt, joten pystyin lomailla loppuajan, eli yli kuukauden. Kävelin pitkin aurinkoisia katuja, juhlin paljon, shoppailin usein ja nautin ihanasta maasta. Koin älyttömän paljon, vierailin läheisissä kaupungeissa (Malaga, Marbella, Mijas, Benalmadena) kävin jopa Mijaksen kylässä härkätaistelussa, todella raju, mutta uskomaton kokemus, ehkä sellaiseen pääsenkin vain kerran elämässäni. Pääsin maistamaan enspanjalaisten juomaa makeaa kaljaa ja kokemaan niin paljon kaikkea, että muisteltavaa riittää kyllä sitten kun eläkkeellä keinutuolissa istuu.

Elämässä ulkomailla on myös varjopuolensa ja arki tulee kyllä sielläkin vastaan. Kaikki ei todellakaan toimi niin kuin Suomessa, virastoissa asiointi voi viedä älyttömästi aikaa ja kaikesta tulee olla aina monta kopiota. Maassa työskennellessä tarvitsee NIE -numeron ja itselleni tuotti suuria ongelmia sen saanti sekä pankkitilin avaus, sillä siellä eivät uskoneet minun olevan passini kuvassa. Aikataulut eivät pidä ja palkkaa ei välttämättä makseta, joten elämä ulkomailla ei ole todellakaan mitään ruusuilla tanssimista ja vaikeuksia itsellänikin oli, mutten vaihtaisi tuota aikaa mistään hinnasta. Sen opin, että yleensä kun odotti vain kaikessa rauhassa kaikki kyllä selviää. Opin todella paljon kärsivällisyyttä.

Kun kotiin lähdön aika koitti olin todella surullinen, itkin koko matkan lentokoneessa ja Suomeen tulo tuntui ahdistavalta, vain tyhjä koti odottamassa. Heti seuraavana päivänä työt Suomessa odottivat, mikä oli toisaalta hyvä niin en ehtinyt vain jäädä ikävöimään Espanjaan. Kerroin kaikille kovaan ääneen, että tulin Suomeen vain hoitamaan asiat, kuten asunnon myynnin, en ikinä huoli suomalaista miestä ja lähden heti takaisin Espanjaan kun voin. Myönnän, että olin nuori ja naiivi, sillä en osannut juurikaan kieltä eikä töitä näin ollen olisi ollut kovinkaan helppoa löytää. Ja sen opin kantapään kautta millaista työnteko Espanjassa voi olla. Oltuani kuukauden Suomessa tapasin miehen, kun sitä vähiten odotin, suomalaisen ja vaalean, tämän nykyisen. Suunnitelmat menivät aika äkkiä uusiksi, elämä ei siis todellakaan mene aina niin kuin suunnittelee. Täällä ollaan Suomessa edelleen lähes kuuden vuoden jälkeen, lämmöllä muistelen tuota Espanjan aikaa ja olen kiitollinen, että ehdin sen kokea. Monesti olen miettinyt, että onneksi ehdin elää nuoruuden ennen kuin aloin seurustella vakavasti, jos ymmärrätte mitä tarkoitan.

Suosittelen kaikille ulkomailla asumista, jos se on mahdollista, se antaa niin paljon, avartaa näkemystä, oppii paljon itsestään, antaa itseluottamusta, itse ainakin kasvoin niin paljon noinkin lyhyessä ajassa. Jos nyt voisin tehdä jotain toisin, menisin ehkä jonnekin muualle kuin Fuengirolaan, sillä siellä on niin paljon suomalaisia ja tällöin ei tutustu niin helposti espanjalaisiin. 

Onneksi löysin rinnalleni ihmisen, joka tykkää matkustaa yhtä paljon kuin minäkin, kohteet ovat vain vaihtuneet. Melkein heti tavattuamme aloimme suunnitella New Yorkin matkaa. Sitä ennen kävimme muutaman kerran Tallinnassa ja Tukholmassa. Seuraavana vuonna lensimmekin uudestaan Amerikkaan, mutta tällä kertaa Miamiin. Samaisena vuonna piipahdimme myös Barcelonassa. Lisäksi olemme käyneet Lontoossa, Genevessä ja viimeiset vuodet Etelä-Ranskassa. Vähintään kerran vuodessa kuitenkin jossain lomien salliessa.

Tästä vuodesta on varmasti tulossa kovin vuotemme matkailun suhteen, sillä maaliskuussa suuntaamme Espanjan Marbellaan, tarkemmin sanottuna Puerto Banukseen viikoksi. Ehkäpä tämän tulevan reissunkin vuoksi Fuengirola on ollut mielessäni, sillä suunnitelmissa olisi piipahtaa samalla entisillä kotikulmillani, kuinka jännittävää palata sinne näiden vuosien jälkeen! Espanjan jälkeen ehdimme olla kotona vain reilun kuukauden, kunnes pakkaamme taas matkalaukut ja suuntaamme Rivieralle kolmatta vuotta peräkkäin kuvien maisemiin 2,5 viikoksi. Ihanaa päästä näihin tuttuihin paikkoihin ja vuokrasimme jopa saman asunnon kuin viime vuonna. Alkutalveksi meillä on suuria suunnitelmia matkustaa vuosien tauon jälkeen taas Amerikkaan, mutta kerron niistä suunnitelmista lisää, mikäli matka toteutuu.

 Ymmärrän etteivät kaikki toki välitä matkustaa, mutta minulle se on tärkeää. Toiselle on tärkeämpää iso omakotitalo ja laittaa kaiken aikansa ja rahansa sisustamiseen tai vaikka pihan laittoon. Toinen asuu Helsingin keskustassa ja käyttää rahansa suureen vuokraan. Joku haluaa suuren perheen. Itse mietin välillä millaiset säästöt minulla olisi, jos jättäisin ulkomailla käymättä, mutta tällöin olisin henkisesti todella köyhä, sillä ulkomailla koettuja hetkiä ei voi rahassa mitata. En itse  täysin ymmärrä ihmisiä, jotka matkustavat ulkomaille ja makaaavat kaiket päivät vain hotellin altaalla, kun olisi niin paljon nähtävää ja koettavaa, siinä menee mielestäni aika hukkaan. Itse viihdyn rannalla, siellä siellä näkee ihmisiä, veneitä ja saa raitista ilmaa, mutta toisinaan rannalla makoilukin tuntuu minusta ajantuhlaukselta, haluan nähdä niin paljon! Minulle paras kohde on sellainen, jossa yhdistyy kaikki, ranta ja kaupunki.

19 kommenttia:

 1. Ihana postaus, huomaa että olet nähnyt vaivaa sen eteen. :) Kiva lukea tällaisia tosielämän tarinoita ja matkustelusta yleisestikin. Itse en koskaan uskaltaisi lähteä yksin vieraaseen maahan, vaikka matkustamisesta pidänkin. Tarinan loppu oli kuitenkin ihanan onnellinen ja yllättävä! <3 Seuraavia matkapostauksia odotellessa! :)

  http://justsayinghianne.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että tykkäsit, sillä hetken mietin julkaisenko vain en! En varmasti itsekkään olisi uskaltanut tuolloin lähteä, ellen olisi tehnyt sitä isompaa asiaa eli kotoa pois muuttamista niin nuorena, sen jälkeen ei tuntunut enää missään hypätä vaan lentokoneeseen tietämättä edes missä tai millaisessa asunnossa sitä tulee seuraavat kuukaudet viettämään :D

   Poista
 2. Tosi kiva postaus Anne, ja kiva kuulla sun Espanjan -kokemuksista! Moneen kertaan on jossain tullut se ilmikin, mutta ei kunnolla ole selvinnyt mitä olet tehnyt, missä ollut ja kuinka kauan :) Matkailu on vaan niin paras asia. Mulle se on hyvin samanlainen elämän ilo kuin sullekin, ja antanut niin paljon enemmän kuin (rahaa) ottanut. En edes osaa ajatella mihin muualle rahani laittaisin, ei ole mitään parempaa mun elämässäni just nyt. Voi vitsi mikä hirveä matkakaipuu mulla onkin just nyt, aina ne mun suuret suunnitelmat sulaa eikä toistaiseksi ole mitään matkaa tänne vuodelle tiedossa, yhyy...! Huippuja matkoja teille, odottelen matkapostauksia!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit!!! :) Espanjasta olisi kyllä niin paljon kerrottavaa, mutta tulisi aikamoinen romaani, eikä kaikki jutut kyllä sovikkaan tänne :D Ihmiset ovat kyllä erilaisia, toiselle onnellisuuden määritelmä on lapsi ja omakotitalo, toinen haluaa mielummin nähdä maailmaa! Itse olen huomannut kasvaneeni erilleen monista kavereistani juuri näkemyserojen takia, se on toki surullista, mutta niin vain (iänmukana) voi käydä. Kyllä tekin taas ehditte matkustaa, nuoria ollaan, koko elämä aikaa! :)

   Poista
 3. Olipa kiva postaus! Itselleni matkustus on todella tärkeää ja siihen mielelläni rahaa laitankin, muissa asioissa säästän helposti, mutta vähintään yksi ulkomaanmatka vuodessa on pakollinen :) Ranska on minulle ihan ykköskohde ja nyt suunnitellaankin lomaa kesäkuuksi! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit :) Matkustus on kyllä elämän suola ja en voisi kuvitellakkaan olevani aina vain kotona ja samaa mieltä, että säästän mielummin jossain muussa (esim. en näe järkeväksi kaataa rahaa kurkusta alas tai polttaa). Se on aina mahtavaa, kun täältä löytää samanhenkisiä ihmisiä, se onkin tämän bloggailun paras puoli, joten kiitos kun kommentoit <3 Minnepäin on matkaa suunnitteilla? Oletko käynyt Cannesissa?

   Kiitos, ja ihanaa viikonloppua sinullekkin! <3

   Poista
 4. olen itse viettänyt talven thaimaassa, mutta en silti kutsu sitä "ulkomailla asumiseksi". minusta se on vain pidempi loma tai oleskelu, jolla tehdään töitä tai opiskellaan. asuminen on minusta pidempiaikaista. -minttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sitten vähän erilainen käsitys lomasta ;) Itse en kyllä työntekoa vieraassa maaassa ihan lomailuksi sanoisi, saati sitä, että pitää huolehtia kaasua asuntoon ym.. Asuin kerran 2kk isäni luona kesällä ja kyllä mielestäni asuin sielläkin, en ollut lomalla.

   Mukavaa viikonlopun jatkoa! :)

   Poista
 5. Olipa mukava postaus! Kiva kuulla sinun asumisesta ulkomailla :) Matkailu on itsellenikin yksin suurimmista elämäniloista, ja joka vuosi on päästävä jonnekin, vähintään yhteen reissuun. Tämän vuoden reissut ovat vielä avoinna, mutta voi olla että joudun tyytymään tänäkin vuonna vain edulliseen pakettimatkaan, sillä asunnon oston jälkeen on rahavarannot huvenneet, ja niiden balanssiin saaminen vie hetken :D Etenkin kun olen keväällä kuusi viikkoa opintovapaalla, jolloin rahan tulokin hetkeksi loppuu, jaiks.

  Minä tykkään kyllä myös ihan pelkästä altaalla löhöilystä, mutta siihen on sitten ihan omat kohteensa. Minunkin suosikkeja on ranta + kaupunki kohteet! En esimerkiksi Miamissa, Barcelonassa tai jossain muussa vastaavassa kaupunki + ranta -lomakohteessa viettäisi niin paljon aikaa altaalla kuin vaikka Turkissa tai Kreikassa. Näihin "rantalomiin" en myöskään halua uhrata niin paljoa rahaa! :D Pelkät kaupunkilomatkaan ei ole suosikkejani, sillä tykkään kuitenkin lomalla ottaa myös rennosti, ja kaupunkilomilla ei taas malta asettua hetkeksikään!

  Sinulla on kyllä upeita reissuja tiedossa, joita kateellisena seuraan täältä ruudun toiselta puolen! :) Ensi vuonna ehkä minäkin sitten pääsen taas parempiin reissuihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, jos tästä tykättiin, sillä hetken mietin onko jo liian henkilökohtaista, julkaista vai ei..

   Se on se elämän tärkeysjärjestys, kaikkea kun ei voi saada (ellei ole miljonääri) toisinaan jostain täytyy luopua, että saa vielä jotain parempaa tilalle! :) Monet ihmettelivät tuolloin kun Espanjaan lähden, kuinka voin maksaa omaa asuntoa ja vuokraa Espanjassa pienistä tuloista, mutta olen sen verran järjestelmällinen ja kova säästämään pakon edessä, että se onnistui. Kyllähän kerkeät taas matkustaa, kunhan asunto on valmiina, koko elämä aikaa ja sitten on mahtavaa palata lomalta aina ihan omaan kotiin! :) Tiedän ettei meillä tule olemaan lopun elämää niin hyvä tilanne, että voidaan vain lähteä, nyt kun pystytään pitämään lomat aina samaan aikaan, sekään kun ei todellakaan kaikille ole itsestäänselvyys, täytyy matkailla niin paljon kuin lomapäiviä on :D Sitten kun vaihtaa vaikka työpaikkaa tai jotain muita muutoksia elämässä tulee jää matkailu taas hetkeksi.

   Me ei juuri siksi matkata esim. Turkkiin tai Kreikkaan koska niissä yksinkertaisesti ole mitään meille. Hotellia valitessa en ikinä edes katsoa onko uima-allasta, koska siellä ei kuitenkaan olla. Mielummin vuokraamme ihan asunnon niin näkee maata enemmän paikallisten näkökulmasta, jos ymmärrät mitä tarkoitan :) Nyt kun lähdetään Espanjaan ei edes haluttu hotellin aamupalaa, sillä halutaan käydä joka aamu eri paikassa. Matkalijoita on niin erilaisia, toinen nauttii altaalla löhöilystä toinen nähtävyyksien katselusta. Ootkos muuten miettinyt juuri tuota Barcelonaa matkakohteeksi nyt keväällä? :) Ja en itsekkään oikein tykkää pelkistä kaupunkilomista, ehkä siksi en vaikka Lontoosta niin välitä.

   Poista
 6. Olipas tosi mukava postaus, kiitos! :) tulee itsellekin mieli lähteä reissuun pidemmäksikin aikaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos vain kuule itsellesi kun jaksoit tämän lukea! :) Jos on mahdollista, kannattaa ehdottomasti lähteä!

   Poista
 7. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Itsekin ulkomailla, tosin Ranskassa ja Englannissa, asuneena ja työskennelleenä voin kyllä allekirjoittaa tuon, että silloin oppii itsestään paljon uutta ja saa ihan eri tavalla itseluottamustakin kuin kotimaassa asuessa. Nyt kun on puoliso ja vakituinen työ Suomessa niin ulkomailla on tullut lähinnä lomailtua, mutta ollaan puhuttu, että jos mahdollisuus työntekoon tulevaisuudessa ilmaantuisi niin tartuttaisiin siihen kyllä oitis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihana kuulla että jaksoit lukea ;) Vau, sinä olet kerennyt olla vaikka missä! Ulkomailla oleilu kyllä tosiaan avartaa näkemystä, näkee muutakin kuin se oman navan ;D Vaikka itse olin vain noin lyhyena aja, tuntuu että olisin ollut paljon kauemmin, jotenkin "aikuistuin" niin paljon tuossa ajassa. Tosi kiva, että kommetoit ja aihe sai pientä keskustelua aikaan :)

   Poista
 8. Olipas kiva lukea tätä postausta! :)
  Matkustaminen on myös itselleni elämän suola, vaikka olenkin matkustellut todella vähän.
  Olemme lähdössä huhtikuussa barcelonaan, onko jotain vinkkejä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtia jos tykkäsit! :)

   Barcelona on tosi kiva kohde, juuri ranta ja kaupunki yhdistyy, onko teillä kuinka pitkä loma tiedossa? :) Vinkkejä en osaa kyllä sen suuremmin antaa, sillä itse olimme Barcelonassa vain jonkun 3 päivää, kiertelimme kaupugilla ja menimme sellaisella pyöräkyydillä (riksa vai mikä se on?) pitkin Barcelonaa ja kävimme sellaisessa akvaariopaikassa, missä oli kaikenlaisia kaloja, söin superhyvää paellaa ja muuta ei siinä ajassa sitten ehtinytkään.

   Poista
 9. Ollaan vaan kolme päivää, mutta eiköhän siinä muutamat nähtävyydet kerkee näkee ja käydään kattomassa barcan peli :) Kaupungilla kiertelyä ja syömistä harrastetaan loppuaika ;)

  VastaaPoista
 10. Oi miten hienosti olet kirjoittanut matkailusta. Olen sinua melko paljon vanhempi, mutta lapsettomana pariskuntana mieheni kanssa jaamme tuon saman intohimon matkailuun. Melkein saan jo paniikkioireita ellei sähköpostissa ole odottamassa vähintäänkin yhdet lentoliput :D
  Lähdemme myös matkaan samalla mielellä kuin sinä & miehesi, emme koskaan pelkästään rantalomalle vaan mieluiten rantakaupunkilomalle. Helmikuun lopussa suuntaamme Aurinkorannikolle, koska bucket listilleni on kuulunut käydä Gibraltarilla (en tiedä mikä päähänpinttymä tämä on ollut jo niin kauan kuin muistan) ja aiomme sen nyt päästä Malagasta käsin toteuttamaan. Toukokuussa odottaa Kroatia ja kesällä viikonloppumatka Hampuriin.
  Luen innoissani paitsi matkajuttujasi myös asusteisiin ja pukeutumiseen liittyviä postauksia, vaikutat todella fiksulta nuorelta naiselta, joka ajattelee monista asioista todella järkevästi. Kiitos kivasta blogista! -Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva, että jaksoit tekstin lukea ja jätit kommentin, kiitos! :) Mahtavaa, että siellä ruudun toisella puolella on samanhenkisiä ihmisiä kuin minä. Se on onni, kun löytää sellaisen miehen rinnalleen, jota samat asiat kiinnostavat, eihän siitä muuten mitään tulisikaan. Minä olen huomannut, että ystäväni jotka eivät matkusta eivät välttämättä ole kauhean avarakatseisia, mutta ihmiset ovat tosiaan erilaisia ja sekin on rikkaus, toiset ovat onnellisia kotona ja käyvät vain lähikaupassa :D Ja tiedätkös, Gibraltorille haluaisin minäkin! Ihania reissuja teillä luvassa! :) Meidän vain pitää aina valita matkakohteet sen mukaan, missä on (kallita) autoja. Onneksi nämä kohteet ovat mitä mainioimpia siitäkin syystä, että niissä on myös minulle aurinko ja kaupat, sekä tyylikkäitä ihmisiä :)

   Vielä kerran kiitos kommentista ja tule toistekkin! :)

   Poista